İhtiyaç kredisi çeşitleri nelerdir?
İhtiyaç kredisi çeşitlerini bilmek sizi en uygun krediyi aramaya yönlendirir. Böylece bankaların indirimli faiz oranlarını içeren kampanyalarını yakalarsınız.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlParaya ihtiyacınız olmadan para biriktirin ve bir acil durum fonu hazırlayın. Eğer fon oluşturmamışsanız da banka kredisi için başvurmadan önce dikkatli bir araştırma sürecine girin. İhtiyaç kredisi hakkında bilmeniz gereken her şeyi araştırın. Ne kredisi çekeceksiniz, o kredinin çeşitleri nedir, hangi banka ne kadar faiz uyguluyor her detayı öğrenmeye çalışın. Mesela çekmeyi planladığınız kredi bir ihtiyaç kredisiyse bunun türünü bilin ve bu doğrultuda kampanya araması yapın.
Önce ihtiyaç kredisi çeşitlerinin adını sıralayarak başlayalım: Sağlık kredisi, bayram kredisi, düğün kredisi, eğitim kredisi, tadilat kredisi, alışveriş kredisi, tatil kredisi. Gelin bu kredileri detaylandıralım:
İHTİYAÇ KREDİSİ ÇEŞİTLERİ
1- Sağlık Kredisi
Doğum, estetik, muayene veya başka bir tıbbi operasyon için kullanılan krediye sağlık kredisi deniliyor. Sağlık kredilerine başvurmadan önce hangi masrafların sağlık sigortanız tarafından karşılandığına dikkatli bir şekilde bakmayı ihmal etmeyin. Sigortanız bazı masrafları karşılamıyorsa o kısımlar için özel sigortalardan faydalanın. Bütçenize uygun tamamlayıcı sağlık sigortaları bakının.
Eğer sigortanız yoksa ve krediye ihtiyacınız varsa; önce hastanenizle görüşün. Hastanelerin ortak çalıştığı ve indirimli kredi sunan bankalar olabiliyor. Böyle bir banka yoksa sağlık kredisi için ihtiyacınız olan miktarı kredi karşılaştırma sitelerinde arayın. Bunu yaparken de yine bütçenizi hesaba katmayı unutmayın.
2- Bayram Kredisi
Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı başlamadan önce bankaların reklamlarını televizyonda, internette ve gazetelerde görmüşsünüzdür. Bunun sebebi bankaların bayram ihtiyaçlarına yönelik uygun faizli kredi kampanyaları başlatmaları. Her iki bayram kredisi çeşidinde de bayramdan yaklaşık bir ay önce kampanyalar başlar. Bu kredilerin isimleri de genelde bayramla alakalı olur.
Bayram kredisinin avantajlarından birisi de bayramda yapacağınız harcamalar öngörülerek çeşitli promosyonlar yapılması. Yani toplam 5.000 kredi 12 ay vade gibi paketler oluşturuluyor. Siz kredi vade sayısı ve miktarını düşünmeden bu hazır paketlere başvurabiliyorsunuz.
3- Düğün Kredisi
Hayatınızın en önemli adımlarından birini atmak üzeresiniz. Öncelikle şunu hatırlamakta fayda var; düğün bir gösteriş yeri değil. Yani düğünde yapacağınız harcamalar başkaları ne der diye yapılmamalı. Eğer maddi gücünüz varsa istediklerinizi yapın ama eğer düğün sonrası dönemde borçla yüzleşecekseniz fazla borç yapmayın. Bunun yerine daha sade bir düğün yaparak mutluluğunuza odaklanın.
Düğün kirası, davetiyeler, gelinlik vb çok sayıda masraf düğün sırasında ödenmeyi bekliyor. Ama masraf var diye evliliği ertelemeyin. Masraflarınız için birikmiş paranız yoksa bankaların düğün kredisi ya da evlilik kredisi adı verilen kredilerine başvurabilirsiniz. Bu krediler de genelde düğün sezonu olarak adlandırılan bahar ayları itibariyle yoğunlaşır. Evlilik kredisi promosyonlarında bazı bankalar indirimli faiz oranı sunarken bazıları da kredi masrafı almıyor. Evlilik kredisi 48 aya kadar vadeli olabiliyor. Diğer ihtiyaç kredilerinde önerdiğimiz gibi düğün kredisinde de çekeceğiniz miktarı ve aylık ödemelerinizi bütçenizi hesapladıktan sonra belirleyin. Başvuru öncesinde de kredi karşılaştırma yaparak tasarruf edin.
4- Eğitim Kredisi
Eğitim kredisini alma sebebi kişiden kişiye göre değişiyor. Kimisi kendi eğitimi için alıyor, kimisi yurt dışına çıkacak olan çocuğu için, kimisi de okula yeni başlayacak çocuğun okul masraflarını karşılamak için eğitim kredisi çekiyor.
Eğitim kredileri de diğer ihtiyaç kredilerinde olduğu gibi iki şekilde oluyor. Tüm sene boyunca olanlar ve okul dönemlerinde sunulan eğitim kredisi kampanyaları. Eğitim için çektiğiniz krediyi yine eğitim için kullanmaya özen gösterin.
5- Tatil Kredisi
Tatil denildiği zaman genelde aklımıza sadece yaz ayları gelse de tatil kredisi hem yaz aylarında hem de kış aylarında kullanılan bir kredi türü. Yurt dışına gidecekler, yurt içinde tatil planlayanlar kısacası tatil yapmayı düşünüp o an için paraya ihtiyacı olanlar tatil kredisinden faydalanıyor.
Tatil kredisinde tur şirketlerinden aldığınız fiyatların üstüne biraz da harcamalar için para ekledikten sonra kredi miktarını belirlemekte fayda var. Eğer tatil kredisini kolay ödeyemeyeceğiniz bir rakam olarak belirlerseniz sonraki yıl tatile çıkacağınız zaman da geçmişteki krediyi ödüyor olursunuz.
6- Alışveriş Kredisi
Özellikle cep telefonu ve dijital aletlere gelen kredi taksit sınırından sonra çoğu işlem alışveriş kredisiyle yapılır oldu. Mesela 3 bin liralık bir telefon alacaksanız bunun için 3000 lira artı masraflar olan bir kredi çekiyorsunuz, ve telefonun ücretini ödüyorsunuz. Aslında bu işlem banka ile sizin telefonu aldığınız firma arasında yapılıyor, siz de ödemelerinizi vadeli olarak gerçekleştiriyorsunuz.
Nasıl olsa kredi çektim diye ihtiyacınız olmayan bir ürüne dünyanın parasını vermeyin, o krediyi yine siz ödeyeceksiniz. Bu nedenle bütçenize uygun bir ürün alın.
7- Tadilat Kredisi
Ev almak dışında kalan evle ilgili diğer işler için tadilat kredisi alabiliyorsunuz. Mesela evinizde balkonu içeri dahil etmek istediniz ya da mutfak ile salon arasındaki pencereyi kapatmaya karar verdiniz. Bunlar için bankalardan tadilat kredisi alabilirsiniz.