Haydi Yeniden

Sıkışmış ve bir sıradanlık içinde kalakalmış hissedebiliriz. Ancak iyi haber şu ki hayatınızı yeniden şekillendirmek tamamen sizin elinizde!

İşte hayatınıza yeniden yön vermek için atabileceğiniz adımlar:

1- GERÇEK ÖZGÜRLÜĞÜ YAKALA

Bence de gerçek özgürlük hayattan tam olarak ne beklediğini ve nereye gitmek istediğini net olarak bilmektir. Hayat bize bahsedilmiş en değerli şey. Tek... Hayatınızı başkalarının beklentilerine göre değil kendi istediğiniz yöne doğru şekillendirmek size kontrolde, tatmin edilmiş ve güçlü hissettirir. Kendinize, “Gerçekten neye değer veriyorum? 10 sene sonra kendimi nerede görüyorum?” diye sorun.

PARA: Bu soruya cevap verebilenler parasını çok daha iyi yönlendirebiliyor, gereksiz harcamıyor, başkalarına zengin gözükmeye çalışmıyor, kendi zenginliğini hayatına atfettiği anlamda yaşıyor. O zaten zengin!

2- BAŞARIYI TANIMLA

Başarı herkes için farklıdır. Sizin için başarı nedir? Maddi kazanç mı, manevi tatmin mi, sağlıklı ilişkiler mi yoksa ruhsal huzur mu? Başarıyı başkalarının değil kendi değerleriniz ve hedefleriniz doğrultusunda tanımladığınızda kendinizi daha tatmin olmuş hissedeceksiniz.

PARA: Başarıyı tanımladığınız zaman para konularında da daha iyi olursunuz, çünkü önceliklendirmelerinizi ve odaklanmanızı daha rahat yapabilirsiniz. ‘En son model telefonu kullanmak’ ya da ‘iyi gözükmek için herkese sürekli yemek ısmarlamak’ bir başarı mı mesela?

3- İNANÇLARA YENİ ÇERÇEVE

Kendinize sürekli engeller koyuyor olabilir misiniz? ‘Bunu yapamam’ ya da ‘başarısız olacağım’ gibi düşünceler sınırlayıcı inançlardan kaynaklanır. Bu inançları yeniden çerçevelemek, yani onları sorgulamak ve yerine daha yapıcı düşünceler koymak hayatınızda büyük fark yaratacak. Kendinize inanın ve olumsuz düşünceleri pozitif olanlarla değiştirin.

PARA:Ben zengin olamam’, ‘zenginler kötüdür’, ‘ohoo, nerede para sahibi olmak’,parayı sevmiyorum’ gibi kalıpları aşmazsanız para size gelmez zaten. Şöyle düşünün: Sevmediğimiz bir arkadaşınız evinize gelmek ister mi?

4- GÜÇLÜ YÖNÜNÜ PARLAT

Her birimizin kendine has yetenekleri ve güçlü yönleri var. Bu güçlü yanlarınıza odaklanmak ve onları geliştirmek, hem kendinize olan güveninizi artıracak hem de hayatınızı daha anlamlı kılacak. Başarı, kendinize inandığınızda başlar.

PARA: Güçlü yönünüzün üzerine bastırıp, yatırım yapıp daha fazla kazanabilirsiniz. Kazandığınızla daha fazla yatırım yapabilirsiniz. Size bahşedilmiş yetenekleri bolluk berekete çevirebilirsiniz.

5- HAFTALIK HEDEFLER BELİRLEYİN

5 kilo vermek istiyorsan önce haftada yarım kilo vererek başlamak sana iyi hissettirir. Haftalık hedefler sizi büyük resme yaklaştıran adımlar atmanıza yardımcı olur. Her hafta sonunda hedeflerinize bir adım daha yaklaştığınızı görmek sizi motive edecek.

PARA: “Aman gelen gidiyor zaten ne biriktireceğim!” demenin kimseye faydası yok. “Bu hafta araba peşinatı için ilk 2 bin liramı biriktireceğim ve bunu para piyasaları fonuna koyacağım (ki enflasyondan erimesin)” demek net, somut bir hedef koymaktır.

6- YAŞAM TARZINI SALLA

Bazen bir dut ağacı gibi silkelenip gereksiz alışkanlıklardan kurtulmak ve yaşam stilimizle ilgili değişimler yapmamız gerekir. Haftada iki kere dışarıda yemek; sürekli aynı çevreyle beraber olmak; hep aynı şeyleri konuşmak, sizi engelliyor olabilir.

PARA: Üzüm üzüme baka baka kararır derler. İnsan çevresinin bir sonucu oluyor para konularında. Örmeğin etrafında konuşulanlar yatırımla mı ilgili? Arkadaşların yatırım yapıyor mu? Etrafa uyum sağlamak için fazla harcıyor musun? Yoksa çevrendeki herkes emeklilik moduna geçmiş, 60 yaşına geldim yaşlandım mı (yeni yaşlılık yaşı 100) diyor? Salla bir kendini ve ‘Bu mu?’ de!

SONUÇ

Cesur olun ve sizi heyecanlandıran, kendinizi geliştirebileceğiniz bir hayat yoluna geçin. İşiniz, çevreniz, günlük rutininiz hayatınızı daha anlamlı kılmalı. Cesur adımlar atmaktan korkmayın!

GÜNÜN TERİMİ: NAKİT AKIŞI

Çok severim nakit akışını. Ben dünyanın finans merkezi Wall Street’te ilk işime başlamışken bir hocamız vardı. İsmi ‘Nakit Akışı’ idi. Nakit akışı, belirli bir dönem içinde elinize geçen nakit miktarı ile yapılan harcamalar arasındaki farkı gösterir. Pozitif nakit akışı, gelirlerinizin giderlerinizi aştığını ve sağlıklı bir şekilde yönettiğinizi gösterir. Nakit akışınızı düzenli olarak takip etmek, gelir ve giderlerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Nakit akışını doğru yönetmek, parayı yönetmenin ilk adımıdır.

GÜNÜN SÖZÜ:

“Bir şeyleri değiştirmek isteyen insan, önce kendisinden başlamalıdır.”

Sokrates

Yorumlar
Kalan Karakter 800