Hasarlı daireye deprem sigortası yapılabilir mi? DASK hakkında her şey
Depremlerin ardından Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kapsamında gerçekleştirilen Zorunlu Deprem Sigortası'na (ZDS) yönelik talep geçen yıla oranla 4 kat arttı. DASK poliçesi yaptırmak isteyenler, birçok soru işaretiyle karşı karşıya. İşte deprem sigortası hakkında bilmeniz gerekenler...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlDASK Poliçesi Yenilenmezse Ne Olur?
Taşınmaz sahipleri veya hak sahipleri, sigorta sözleşmelerini her yıl yenilenmesi gerekir. Sigorta sözleşmesi poliçe bitiş tarihine kadar yenilenmediğinde, DASK’ın teminata ilişkin sorumluluğu poliçede belirtilen bitiş tarihiyle sona erer.
Hangi Binalar Zorunlu Deprem Sigortası Teminatı Kapsamındadır?
Zorunlu Deprem Sigortası, belediye sınırları içinde kalan taşınmazlara yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta sistemidir. Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler (Market, bakkal, kuaför, avukatlık büroları vb.), ZDS kapsamına girer. KOBİLER, Fabrikalar vb. tesislere DASK kapsamında değildir. Bu tür büyük işletmeler için sigorta şirketleri teminat vermektedir.
DASK’a Hasar İhbarında Süre Kısıtlaması Var mıdır?
Sigortalılar herhangi bir süre kısıtlaması bulunmadan hasar ihbarı yapabilirler. Sigortalılar 2 yıllık zamanaşımı süresi içinde kalmak şartıyla istedikleri vakit hasar ihbarlarını yapabilirler. Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları’nda “Rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç on beş işgünü içinde DASK ’a veya Kurum nam ve hesabına sözleşmeyi yapan sigorta şirketine bildirimde bulunma” yükümlülüğüne ilişkin bir düzenleme bulunmaktadır. Bahse konu düzenleme, hasarın azaltılması için ivedi tedbir alınmasını sağlamak ve binanın zarar görmesinden sorumlu kişiler var ise bu kişiler nezdinde gerekli işlemlerin hızla başlatılabilmesini temin etmek üzere getirilmiş bir kuraldır. Sigortalının tazminat talep etme hakkını kısıtlayıcı/zamanaşımı süresini daraltıcı bir düzenleme değildir.
Kiracı Kendi Adına Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırabilir mi?
Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.
Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi Yaptırılırken Arsa Değeri Dikkate Alınır mı?
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi taşınmazda meydana gelen zararları kapsar. Sigorta bedeline, taşınmazın arsa bedeli dahil değildir. Herhangi bir depremde taşınmaz tamamen yıkılsa dahi, "arsa" üzerinde sigortalının arsa payı aynı kalacağından arsa değeri dikkate alınmaz ve ödeme yapılmaz.
Kat Mülkiyeti Olmadan Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi Yapılabilir mi?
Evet, yapılabilir. Binanın Zorunlu Deprem Sigortası’na tâbi olabilmesi için tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde “mesken” olarak inşa edilmiş olması koşulu aranır. Tapu Müdürlükleri tarafından düzenlenmiş, tapu kaydını içeren ve özel mülkiyete tâbi olan binalar Zorunlu Deprem Sigortası kapsamındadır.
Hasar Görmüş Konutlar İçin Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi Düzenlenebilir mi?
Ağır hasarlı binalar, güvenlik nedeniyle yıkılması gerektiğinden binanın yeniden inşasına kadar sigortalanması mümkün değildir. Orta hasarlı binalara ilişkin sigorta işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi, binaların onarılması veya güçlendirilmesine bağlıdır; bu işlemlerin yerine getirildiğinin belgelendirilip sunulması halinde sigorta yapılabilir. Hafif hasarlı veya hasarsız binalar ise sigortalının beyanına göre sigortalanabilmektedir.
2023 Dask Fiyatları Ne Kadar?
DASK bedeli hesaplanırken konutun metrekaresi başına fiyat belirlenir.
DASK 2023 bedeli Betonarme yapılar için metrekare başı 3016 TL, diğer yapılar için 2080 TL olarak belirlenmiştir.
Ramazan Bayramı'nda depremzedelere Ramazan kolisi yardımıKahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ardından, tüm Türkiye yasa boğuldu. Ramazan ayının yaklaşmasıyla, deprem bölgelerindeki vatandaşlara yardımcı olmak için ramazan kolileri hazırlanacak. Peki depremzedelere ramazan kolisi nasıl hazırlanır, hangi erzaklara ihtiyaç var?