Haftalık finansal bakım listenizi oluşturun
Kişisel bakım kavramı giderek daha popüler hale geliyor ve zihinsel sağlığın ötesine geçiyor. Öz bakım, benliğe odaklanmak ve fiziksel, duygusal, zihinsel ve farkında olmasanız da finansal olarak refahınızı yönetmektir. İşte bu kontrol listesiyle finansal refaha giden yola çıkabilirsiniz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlFinansal refah, dört temel alanı kapsar. Faturalarınızı ödemek için güvenlik, beklenmedik harcamalar için bir plan, nasıl harcama yapacağınız konusunda seçim özgürlüğü ve uzun vadeli finansal hedeflerinize ulaşmak. Finansal refahı sağlamadaki başarınız, paraya, karar verme ve davranışa yönelik tutumlarınız dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden etkilenebilir.
Finansal durumunuzu yönetmek için zaman ayırarak sağlıklı para alışkanlıkları geliştirmeye başlayabilirsiniz. Haftalık bir finansal kontrol listesi hazırlamak, finansal refahı sürdürürken odaklanmanıza ve hedefinize giden yolda kalmanıza yardımcı olabilir.
Finansal durumunuzu değerlendirmek, doğru soruları sormak ve doğru şeyleri gözden geçirmekle başlar. Bütçeniz başlamak için harika bir yerdir.
Örneğin, paranızın nereden gelip nereye gittiğinin envanterini çıkarırken sormanız gereken en önemli sorulardan bazıları şunlardır:
- Her ay ne kadar para kazanıyorsunuz?
- Bu gelir aydan aya tutarlı mı?
- Ne sıklıkla ödeme alıyorsunuz ve faturalarınıza nasıl para ayırıyorsunuz?
- Düzenli ödemeleriniz neler?
- Herhangi bir kategoride fazla harcama yapıyor musunuz?
- Bütçenizin ne kadarı borç geri ödemesine gidiyor?
Ne kazandığınıza karşı ne harcadığınıza aşina olmak, herhangi bir finansal öz bakım planının temelidir. Ancak daha büyük finansal resminize bakmak da önemlidir.
Örneğin, borcunuz varsa, kime borçlu olduğunuzu, borcunuzun miktarını, ne kadar faiz ödediğinizi ve gelirinizin yüzde kaçının her ay borca gittiğini bilmelisiniz. Bu bilgi, finansal kontrol listenizin üçüncü gününe geldiğinizde işinize yarayacak.
Bir işletme yürüttüğünüz veya serbest çalıştığınız için düzensiz geliriniz varsa, önceki 12 ay için ortalama gelirinizi hesaplayın. Aylık harcamalarınızla karşılaştırmak için bu tutarı temeliniz olarak kullanın.
Bütçeniz taşa yazılı değil, istediğiniz gibi güncelleyebilirsiniz. Geliriniz aydan aya nispeten tutarlı kalsa da, kendinizi zaman içinde farklı noktalarda az ya da çok harcama yaparken bulabilirsiniz. Harcamalarınızı bir bütçe tablosunda planlamak, harcamalarınızdaki kalıpları tespit etmeyi kolaylaştırabilir.
Bütçe tablonuzu oluşturduktan sonra, her ay neye para harcadığınızı ve nelerden kısabileceğinizi belirlemek için analiz edin. Azaltılacak veya ortadan kaldırılacak bütçe kalemlerinizi bulun.
- Kullanmadığınız abonelik hizmetleri
- Gerçekte ihtiyacınız olmayan yinelenen üyelikler (Örneğin spor salonu)
- Elektronik, giyim, akşam yemeği vb. gibi ihtiyaç olmayan her şey.
Borç, finansal refah yolunda bir engel olabilir. Otomatik ödemeler yoluyla ödediğiniz borçlarınız varsa, önce banka hesap hareketlerinizi gözden geçirin.
Yüksek faizli borcu ne kadar erken temizleyebilirseniz, faiz giderlerinden o kadar fazla tasarruf edebilirsiniz. Birden fazla kredi borcunuz varsa bankanızla konuşun, kredilerinizi yapılandırmanın sizin finansal durumunuza bir katkısı olacak mı öğrenin. Elden borcunuz varsa borcunuzu düzenli ödeyebilmek için borç aldığınız kişiyle yeniden planlama yapın.
Acil durum fonları, planlanmamış bir masrafla veya beklemediğiniz bir finansal durumla karşılaşırsanız finansal olarak kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Örneğin, işten çıkarılırsanız veya hastalanırsanız ve çalışamazsanız, acil durum fonu işler normale dönene kadar faturalarınızı karşılamaya yardımcı olabilir. Sağlık, tamir gibi kritik masrafları ödemek için acil durum fonunuzdan yararlanabilirsiniz.
Acil durumlar için biriktirmeniz gereken miktar size bağlıdır, ancak genellikle en az altı aylık harcamalarınız kadar bir paranın nakit, kolay ulaşılabilir şekilde hazır olması güven verir.
Acil durumlar için birikim yapmanın etkili bir yolu, bunu tekrar eden bir gider olarak bütçenize eklemektir. Birikiminize ödenmesi gereken bir fatura gibi davranarak, acil durum fonunuzun istikrarlı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.
Emeklilik birikimlerinizi her hafta takip edemeyebilirsiniz, ancak bu öğenin finansal öz bakım kontrol listenizde olması önemlidir. Emekliliğe doğru ne kadar biriktirdiğinizi bilmek hedefinize ulaşma olasılığınızı belirlemenize yardımcı olabilir.
Haftalık, aylık veya üç aylık emeklilik planınızı kontrol ederken bunlara dikkat edin:
- Her ay ve yılda ne kadar biriktiriyorsunuz?
- Paranızı nereye yatırıyorsunuz?
- Yatırımlarınız ne kadar iyi performans gösteriyor?
- Yatırım yapmak için ne kadar ücret ödüyorsunuz?
Kredi notunuzu kendiniz kontrol etmek, kredi raporunuzu veya puanınızı etkilemez, bu nedenle bunu haftalık finansal sağlık rutininize eklemekte fayda var. Kredi raporunuzu ve notunuzu gözden geçirirken, notunuza neyin yardımcı olduğuna ve neyin zarar verebileceğine dikkat edin.
Geç ödeme yapmak, kredi limitlerinize bağlı olarak büyük bakiyeler çalıştırmak ve kısa sürede birden fazla kredi hesabı açmak notunuzu zedeleyebilir.
Her ay kredi kartı ekstrelerinizi gözden geçirin. Bu aynı zamanda, sahtekarlığı gösterebilecek şüpheli işlemler için de iyi bir fırsattır.
Finansal hedefler belirlemek kişisel bakımın bir diğer önemli yönüdür. Finansal kontrol listenize dahil edilenlerin çoğu şu anda para durumunuzu etkiler, ancak geleceği de göz önünde bulundurmalısınız.
Kendinize özel hedeflerinizin finansal olarak ne olduğunu sorun. Yalnız tatile çıkmak, yeni bir araba, ev satın almak gibi şeyler olabilir. Hedeflere beyin fırtınası yaparken, onlara ulaşmak için bir yol haritası oluşturun.