Haftada 4 gün çalışma Türkiye'de

Avrupa'da yaygınlaşan haftada 4 gün mesai sistemine Türkiye'den de katılım başladı. Elyaf üreten bir sanayi firması mesai ücreti almayan çalışanlarına haftada 4 gün çalışma opsiyonu sunacağını duyurdu. Şirket 3 ay boyunca haftada 4 gün mesai sistemini deneyecek.

Türkiye'den Akrilik elyaf üreticisi Aksa Akrilik, Türkiye’de ilk kez kurumsal bir şirket tarafından hayata geçirilecek olan haftada 4 gün mesai uygulamasıyla verimliliği ve çalışan memnuniyetini artırmayı hedefliyor. Uygulamayla birlikte, şirket, performansı tamamen iş sonuçları ve hedeflere göre ölçerek, çalışana işi üzerinde daha fazla sorumluluk veren bir modele geçeceğini duyurdu. Şirketin Genel Müdürü Cengiz Taş, “İşlerinin gerektirdiği sürelerde fazla çalışma yapan ve mesai ücreti almayan çalışanlarımız, görev ve sorumluluklarını eksiksiz yaptıkları, hedeflerini tam olarak gerçekleştirdikleri sürece haftada 4 gün çalışma yapabilecekler. Yapılacak pilot uygulamanın iş sonuçlarımızın kalitesini artırarak katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca süregelen haftada 2 gün evden çalışma sistemimiz de devam edecek“ açıklamasını yaptı.

AVRUPA BAŞARDI

Cengiz Taş, “Yapılan araştırmalara göre, iş yaşam dengesinin sağlanmasına yönelik yeni çalışma sistemleri, çalışanların memnuniyeti üzerindeki olumlu etkisinin yanı sıra, üretkenliği ve verimliliği de önemli ölçüde artırdı. Avrupa’da birçok ülke, esnek çalışma seçenekleri ile hem çalışan memnuniyetinde, hem de iş sonuçlarında oldukça olumlu sonuçlar aldıklarını duyurdu. Biz de bu kapsamda, 3 ay süre ile haftada 4 gün mesai sistemini deneyerek iş dünyasına örnek olacağız. 1450 çalışanımızdan fazla mesai ücreti almayan yaklaşık 200 çalışanımıza uyarlanacak uygulamamız sonrası sonuçları duyuracağız” dedi.

AVRUPA'DA BİRÇOK ŞİRKET HAFTADA 4 GÜN MESAİ SİSTEMİNE GEÇTİ

Tüm dünyada haftada 5 gün olan mesai süresini azaltmak üzerine uygulamalar başlatan şirketlerin sayısı artıyor. Şimdiye kadar İngiltere, Belçika, ABD, Yeni Zelanda, İrlanda ve Kanada'da haftada dört gün mesai uygulamaları bazı şirketlerce deneniyor. Araştırmalar, 4 gün mesai sisteminin üretkenliği ve refahı artırmanın yanı sıra, şirketlerin enerji maliyetlerini de önemli ölçüde düşürdüğünü gösteriyor.

Girişimcilikte 2023 trendleri neler olacak?Girişimcilikte 2023 trendleri neler olacak?Hibrit çalışma modellerinde insan merkezli iş tasarımı, ödemesiz mağazalar, hızlı ve otonom teslimatlar, alternatif protein kaynakları, sahada deneyimleyerek öğrenme metodları, uzaktan hastalık teşhisi ve tedavi... İşte yeni yıla damgasını vurması beklenen girişimcilik fikirleri...

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800