Gereksiz harcamadan kurtulmanın yolları!
Bir ihtiyacınız için markete adım attınız ve aklınızda olmayan şeyleri sepetinize atmaya başladınız. Peki neden her seferinde bu tuzağa düşüyor ve sadece ihtiyacınız olan şeyleri alıp çıkmıyorsunuz?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlDÜRTÜLERİMİZLE ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ
Bir şey alırken kendinize şu soruyu sormanız gerekiyor: İstek mi, ihtiyaç mı? İhtiyaç değilse almanıza gerek yok. Alışverişe mutlaka elinizde liste ile gidin. Ne alacağımıza market koridorlarında karar vermemiz sepetimizin dolmasına yol açıyor. Bu ise kasada planladığımızdan çok ödeme yapmamız ile sonuçlanıyor.
Açken alışverişe çıkmayın, bu daha fazla şey almanıza sebep olacak.
Dürtülerinizin önüne geçemiyorsanız nelere ihtiyacınız olduğunu yazın ve ne kadar ödeme yapacağınız hesaplayın.
Yanınıza sadece bu miktarı nakit olarak alırsanız fazla harcayamazsınız.
BÜTÇE YAPMIYORUZ
Harcamaları kontrol etmek için bütçe yapmalıyız. Paranın ne kadarını nereye harcadığınızı görünce belki de bazı alanlarda düzenlemeler yapmak isteyeceksiniz. Bütçe yapmaya başladıkça paranızı daha iyi idare ettiğinizi göreceksiniz.
KREDİ KARTLARINI YANLIŞ KULLANIYORUZ
Eğer harcamalarınızı yaparken kredi kartı yerine banka kartı kullanırsanız, hesapsız harcamaları yapmanız zorlaşacaktır. Kredi kartı kullanırken çoğumuz yapacağımız harcamanın aylık bütçemizi nasıl sarsacağını düşünmüyoruz. Kredi kartı ödeme aracıdır. Kredi kartıyla yapacağınız harcamaları da siz ödeyeceksiniz. Kredi kartına ödeyemeyeceğiniz borç yapmayın, bütçenize göre harcayın.
KÜÇÜK HARCAMALARI KÜÇÜMSÜYORUZ
Dışarıda yenen fazladan bir yemek, sabah alınan kahveler gibi küçük masrafları çok önemsemiyoruz. Ama hepsini topladığınızda aslında o kadar masum olmadıklarını fark edeceksiniz. Bu küçük harcamaların büyük etkilerinin önüne geçmek için mutlaka bütçe tutun ve hepsini yazın. Bu sayede paranızı gerçekten neye harcamak istediğinize karar vereceksiniz.
ACİL DURUM FONUMUZ YOK
Acil durum fonu hazırlamadığımız için arabanın bozulması, çatının akması gibi beklenmeyen bir durum ek masraflar çıkardığında borç almamız gerekiyor. Bu plansız borçlar ise faizli ödeme planları ile bütçemizin üstüne çıkabiliyor. Bu tür ani beklenmedik harcamalar için en az aylık giderlerinizin 3 katı kadar para biriktirin. Bu para sizin acil durum fonunuz olsun, aylık maaşınızı alır almaz ilk önce birikim tutarını ayırarak acil durum fonunu oluşturmaya başlayabilirsiniz.
EKİBİN PARÇASI OLMAK İSTİYORUZ
Sosyal hayatımızda, iş arkadaşlarımıza hayır demek çok zor geliyor. İş çıkışı bütçenizi aşan yerlere davet edildiğinizde, reddedemeyip uzun süredir biriktirmeye çalıştığınız bir parayı kolayca birkaç saat içinde harcamanız mümkün. Yakın bir arkadaşınız çok para harcıyor diye onun kadar harcama yapmanız da gerekmiyor. Durumu sizden daha iyi olan bir arkadaşınız kadar harcamaya çalışmanız, maddi durumunuzu iyileştirmeyecek. Hatta daha da kötüye gitmesine neden olacaktır. Bütçenizi bilin ve kendi hayatınızı yaşayın.
BORCUMUZLA YAŞAMAYI KABULLENİYORUZ
Her ay ödeyemediğiniz kredi kartı borcunuz tekrar tekrar gelince ya da bitmek bilmeyen kredilerinizi düşününce borç içinde olmaya zamanla alışıyorsunuz. O kadar normal olduklarını düşünüyorsunuz ki, borç ödeme planınızı yapmayı bile düşünmüyorsunuz. Borçlarınızdan kurtulabilirsiniz. Oturun ve borç ödeme planınızı bir an önce yapın.
Üşengeçleri parasal huzura kavuşturacak 6 bütçe taktiği!Tembellik bütçe yapmak için artık bahane olmayacak. İşte Özlem Denizmen'den bahanelerin arkasına saklanmadan bütçe yapmanız için öneriler...