Gençler hangi finansal hamleleri izlemeli?
Üniversiteden mezun olduktan sonraki ilk birkaç yıl ekonomik olarak zor olabilir. Belki yeni bir işe başlıyor, yeni bir şehre taşınıyor veya yeni arkadaşlar edinmeye çalışıyor olabilirsiniz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlÜniversiteden mezun olduktan sonraki ilk birkaç yıl ekonomik olarak zor olabilir. Belki yeni bir işe başlıyor, yeni bir şehre taşınıyor veya yeni arkadaşlar edinmeye çalışıyor olabilirsiniz.
Bu nedenle, para yönetimi konusunda strese girmenize gerek kalmadan yeni hayatınızı kurmaya odaklanabilmeniz ve finansal planlamanızı yapabilmeniz için bu faydalı ipuçlarını hazırladık.
Hemen acil durum fonu oluşturun
Acil durum fonu, finansal durumunuzun bel kemiği. Finansal bir kriz durumunda kredi kartı borcuna girmenizi veya birikimlerinizi kullanmanızı engeller. Acil durum fonunuzu beklenmedik harcamalar için kullanabilirsiniz.
Yeni mezunlar için ideal acil durum fonu, üç aylık masrafları içermeli. Kira, ulaşım, sağlık sigortası, market, kamu hizmetleri, araba sigortası ve borç ödemeleri dahil olmak üzere temel sabit giderlerinizi toplayın. Bu rakamı üçle çarpın. Yeterince para biriktirmeniz biraz zaman alırsa endişelenmeyin.
Acil durum fonunuzu bir tasarruf hesabında tutun ve yalnızca gerçek acil durumlar için kullanın. Acil durum fonunuzu kullanmanız gerekiyorsa, bu parayı mümkün olan en kısa sürede tekrar tamamlamaya çalışın. Acil durum fonunu tamamlamak için birkaç haftalığına zorunlu olmayan harcamaları kısmanız gerekebilir.
Bütçe yapın ve giderlerinizi izlemeye başlayın
Bütçe, harcamalarınızın ve her bir kategoride ne kadar harcama yapabileceğinizin bir listesi. Bütçe imkanlarınız dahilinde harcama yapmanıza yardımcı olur. Böylece her şey kontrolünüz altında olur. Harcamalarınızı yazmak ve takibini yapmak için MONEYE indirin.
Harcamalarınızı aylık gelirinizle karşılaştırın. Harcamalarınız gelirinizi aşarsa, planlama yapmanız gerekir. Bütçenizde hala paranız varsa, bunu birikime veya yatırıma ayırmayı düşünün.
Hedefleriniz için birikim yapın
Bu seyahat etmek, arkadaşlarınızla geziye çıkmak veya bilgisayarınızı değiştirmek gibi tek bir amaç için kullandığınız birikimlerinizi içerir.
Hedefleriniz için bir birikime sahip olmak, gerçekten önemsediğiniz şey için yeterli paraya sahip olmanızı sağlar. Ayrıca, acil durum fonunuzu kullanmak zorunda kalmazsınız.
Şimdiden yatırım yapmaya başlayın
20'li yaşların başında, emeklilik fikri çok uzak görünüyor değil mi? Düşünecek onlarca yılınız varken neden emeklilik konusunda endişe edesiniz ki?
Ancak yatırım yapmak, genç yaşta başlayanları ödüllendirir. Ne kadar erken başlarsanız o kadar çabuk ödüllendirilirsiniz.
İş-Yaşam Dengesi Nasıl Sağlanır? Davranış bilimcisi ve Harvard İşletme Okulu profesörü Ashley Whillans daha iyi bir iş-yaşam dengesi için 3 kuralı açıklıyor: