Finansal sağlık nasıl ölçülür?
Finansal sağlığınızı daha iyi anlamak ve değerlendirmek için aşağıdaki temel soruları kendinize sorabilirsiniz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlFinansal sağlığınızı daha iyi anlamak ve değerlendirmek için aşağıdaki temel soruları kendinize sorabilirsiniz.
- Net geliriniz pozitif mi yoksa negatif mi?
- Herhangi bir finansal krizle nasıl başa çıkarsınız? Acil durum fonunuz var mı?
- Hayatta ihtiyacınız olan her şeye sahip misiniz? Peki ya istediğiniz şeyler?
- Gelecekteki tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir emeklilik fonu oluşturdunuz mu?
- Uzun vadeli hedeflerinize ulaşabileceğinizi düşünüyor musunuz?
Bu soruları yanıtlamak için kendinizi hazırlıksız hissediyorsanız, bir dakikanızı ayırın ve finansal durumunuza bakın ve nerede olduğunuzu görün. Şimdi, finansal sağlığınızı yeniden değerlendirmek ve iyileştirmeye yönelik sonraki adımları atmanız gerekip gerekmediğini planlamaya başlamak için en iyi zaman.
Finansal sağlığınızı nasıl iyileştirirsiniz?
Ne yazık ki finansal konularda herkese uyan tek bir tavsiye yok, ancak yönergeler var.
Öncelikle, net değerinizi hesaplayarak şu anda nerede olduğunuza gerçekçi bir şekilde bakmalısınız. Araçlar, emeklilik hesapları ve diğer varlıklar dahil olmak üzere sahip olduğunuz her şeyi hesaba katın ve tüm borçları çıkarın. Artık bu numaraya sahip olduğunuza göre, sonraki adımlarınızı planlayarak ilerleyebilirsiniz.
Bütçe oluşturun ve takip edin
Finansal sağlığınızı iyileştirmenin ilk ve en önemli adımı, bir harcama planı veya kişisel bütçe oluşturmaktır. Yıllık veya aylık olarak oluşturulan kişisel bütçe, size yardımcı bir araç olur:
- Giderleri azaltın veya ortadan kaldırın
- Akıllıca harcamayın
- Gelecekteki hedefleriniz için birikim yapın
- Acil durumlar için plan yapın
- Birikime öncelik verin
Bütçe oluşturulurken birden fazla yaklaşım kullanılabilir; ancak bunların tümü gelir ve giderler için analiz yapmayı içerir. Bu gelir ve gider rakamları, mevcut finansal durumunuza bağlıdır ve zamanla değişebilir.
Bütçe yaparken nereye harcayacağınızı planlamak yeterli değil, aynı zamanda halihazırda harcama yaptığınız alanları da gözden geçirmek hayati önem taşıyor. İhtiyacınız olmayan, yinelenen abonelikleriniz var mı? Kısıtlayabileceğiniz herhangi bir harcama var mı? 'İstekleriniz' ve 'ihtiyaçlarınız' arasında ayrım yapabiliyor musunuz?
Bütçe oluşturmak için Moneye gibi mobil uygulamaları kullanabilirsiniz.
Finansal sağlığınızı korumak için bütçenize bağlı kalmanız çok önemli. Çünkü bunu yapmamak aşırı harcamalara ve aşırı borçlara neden olabilir. Daha fazla para kazanmaya başlasanız bile, daha fazla para kazandıkça daha fazla harcama eğiliminde olduğunuz yaşam tarzına sahip olabilirsiniz. Kendinizi korumak için bütçenize bağlı kalın.
Acil durum fonu oluşturun
Acil durum fonu, acil durumlar için ayrılan parayı ifade eder. Bu fon, kişisel bütçenize dahil olmayan şeyleri ödemek için kullanışlıdır. Bu fon ayrıca, örneğin işinizi kaybetmeniz veya bir yaralanma veya hastalık çalışmanıza engel olması gibi, düzenli gelirinizin kesintiye uğraması durumunda normal giderlerinizi karşılamaya yardımcı olur. Acil durum fonunuzda üç ila altı aylık yaşam masraflarının olması en iyisi olarak kabul edilse de ne yazık ki bu miktar genellikle gelir kaybını karşılamaya veya büyük bir masrafı karşılamaya yeterli değildir.
Günümüzün belirsiz ekonomik koşullarını göz önünde bulundurarak, en az altı aylık yaşam giderlerinizi daha fazla olmasa da biriktirmeyi hedeflemelisiniz.
Yukarıda belirtilen ipuçlarını göz önünde bulundurarak, finansal sağlığınızın iyi bir başlangıç yaptığından emin olabilirsiniz. Ayrıca Moneye gibi tüm finansal bilgilerinizi tek bir yerden takip eden bir para yönetimi uygulaması kullanmanızı öneririz.
Finansal Yol Haritanız İçin Göz Önünde Bulundurmanız Gereken 8 ŞeyPara durumunuz için finansal yol haritası belirlemeniz finansal sağlığınıza giden yolun belirleyicisi olacak. İşte yol haritanızı belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken 8 şey: