Finansal Hatalarınızla Nasıl Yüzleşebilirsiniz?

Geçmişte verdiğiniz bazı parasal kararlara dönüp bakıp “Aman Tanrım… nasıl bu kadar dikkatsiz olabilirim?” diye düşündüğünüz oldu mu?

Geçmişte verdiğiniz bazı parasal kararlara dönüp bakıp “Aman Tanrım… nasıl bu kadar dikkatsiz olabilirim?” diye düşündüğünüz oldu mu?  Bu utanç döngüsünü nasıl kıracağınızı ve parayla olan ilişkinizi nasıl iyileştireceğinizi öğrenmek, hayal kırıklığınızı gidermenize ve ileriye dönük bir yol çizmenize yardımcı olabilir. İşte nasıl yapacağınız:

Para söz konusu olduğunda suçluluk hissi ile utancı karıştırmamalısınız çünkü ikisi tamamen farklı şeyler.

Suçluluk, sizi hatalarınızdan ders almaya ve daha iyisini yapmaya motive eder. Utanç sizi bir çıkış olmadığına inandırır. Öyleyse neden şimdi denemeye başlayasınız?

Bu duygular parayla ilişkinize nasıl zarar verir?

Hiç kimse parasını nasıl yöneteceğini bilerek doğmaz. Ancak hepimizin başından itibaren bunu kusursuz bir şekilde yapmamız beklenir. Herhangi bir mücadele belirtisi gösterirsek, bu konuda kendimizi hırpalarız. Utancı içselleştiririz ve kendimizi sonsuza kadar parayla kötü olmaya mahkûm olduğumuza ikna ederiz.

Dikkatli olmazsanız, bu döngü şu şekilde devam eder:

· Bulacağınız şeyden çok korktuğunuz için mali durumunuzdan kaçınırsınız.

· Çok fazla harcadığınızı bildiğiniz için satın alımlarınızı eşinizden gizlersiniz.

Parayla ilgili bu döngüyü kırmak için 4 ipucu

Yani durumunuz ne kadar kötü olursa olsun, parayla ilgili yaşadığınız utanç döngüsünden kurtulma şansınız var. İyileşmenize yardımcı olacak dört ipucu:

1. Neden bu döngüyü yaşadığınızı anlayın

İlk adım, sorunun köküne inmekle ilgili. Geçmişinizi araştırın ve parayla ilgili bu utancın nereden geldiğini anlayın.  Mesela, çocukken size tüm borçların kötü olduğu mu öğretildi?

Para utancınızın nedenini bulduktan sonra bunu kâğıda dökün. Durumu görselleştirebilir, böylece iyileşme sürecini başlatabilirsiniz. 

2. Para durumunuzu sevdiklerinizle paylaşın

Muhtemelen para utancınızın kaynağını yıllardır bir sır olarak saklıyorsunuz. Utanç döngüsünü kırmanın bir sonraki adımı güvendiğiniz birine açılmaktır. Sizi yargılamayacak ve durumunuzu olduğu gibi kabul edecek biri. Hikayenizi bu kişiyle paylaşın ve mücadeleleriniz hakkında açıkça konuşun.

3. Olumsuz düşüncelerinizi ve alışkanlıklarınızı olumlu olanlarla değiştirin

Para utancına genellikle kaçması zor olabilecek yıkıcı davranışlar ve düşünceler eşlik eder. Bu yüzden özgürleşmenin yolu olumsuz olanları etkisiz hale getiren olumlu alışkanlıklar yaratmak olacak. Örneğin, parayla aranızın kötü olduğunu düşünüyorsanız, ne kadar harika olduğunuzu kendinize hızlı bir şekilde hatırlatın:

· Ben parayı kontrol ediyorum, para beni kontrol etmiyor.

· Para durumum beni korkutmuyor çünkü bir planım var.

· Sağlam bir finansal temele layığım.

Ardından, bu olumlu inançları desteklemek için küçük adımlar atın. 

4. Kendinize inanın

Utanç döngüsünü kırmak için kendinize inanın.  Araştırmalar, kendine inancın başarının önemli bir göstergesi olduğunu gösteriyor. Hedeflerinize ulaşmak için gerekenlere sahip olduğunuza inandığınızda, bunun gerçekleşmesi daha kolay olacak. Ve zorluklar yolunuza çıktığında, üstesinden gelmek için daha kararlı olacaksınız.

Parayla ilgili bu döngüyü kırmak için bugün hangi küçük adımı atacaksınız, yorumlara yazın…

Eşinizle Finansal Uyumunuz Var Mı?İlişkinizde finansal uyumunuz var mı? Para konularını ne sıklıkla masaya yatırıyorsunuz? İlişkinizi finansal olarak değerlendirmeniz için Özlem Denizmen Onedio Yazio’da kaleme aldı!

 

Etiketler Para Durumu Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800