Finansal güveninizi nasıl kazanırsınız?

İyi para alışkanlıkları sizi geleceğe daha iyi hazırlayacak ve zaman içinde finansal güveninizi artıracak. Finansal açıdan huzurlu olmanıza yardımcı olacak alışkanlıklarını hayatınıza uygulayarak işe başlayın.

Finansal güveniniz var mı?

Cevabınız “hayır” ise yalnız değilsiniz. Finansal kaygı ve parayla ilgili stres herkesin sağlığını, zihinsel sağlığını ve iş performansını etkiliyor. Ama yapacağınız çok da şey var! Paranızı daha iyi biriktirmek ve bütçelemek, borçla mücadele etmek ve kredi puanınızı oluşturmak için bu faydalı ipuçlarını takip edin.

1. Harcamalarınızı Günlük Takip Edin

Finansal hedefleriniz her zaman ulaşılmaz mı görünüyor? Harcamalarınızı takip etmek yardımcı olabilir. Harcamalarınızı takip etmek, daha fazla tasarruf etmenize ve paranızın gerçekte nereye gittiğinden daha fazla haberdar olmanıza yardımcı olabilir. Bu alışkanlığı benimsemek istiyorsanız, bütçenizi nasıl takip edeceğinizi gösterecek Moneye gibi bir uygulama ile işe başlayabilirsiniz.  Ya da telefonunuza tüm harcamalarınızı yazabilirsiniz.

2. 24 Saat Kuralını Benimseyin

Çevrimiçi bir şeyler satın alırken dürtülerinizi kontrol edemiyor musunuz? Kredi kartı bilgilerinizin kayıtlı olduğu bir alışveriş uygulamasında, hızlı bir dokunuşla istediğinizi alabildiğinizde her şey daha işin içinden çıkılmaz oluveriyor. Dürtüsel satın alımlarınızın çoğunun ihtiyacınız olduğunu düşünseniz de sonradan satın alımlarınıza baktığınızda durum öyle gözükmüyor değil mi? 

24 saat kuralını duydunuz mu? 24 saat kuralı bir şey almak istediğinizde alacağınız şeyi listeye koyun. 24 saat sonra hala satın almak isterseniz, bunu yapmakta özgürsünüz. Bu kuralı hayatınıza uyarlayın. İnanın hemen sonuçlarını alacaksınız. 

3. Birikimlerinizi Otomatikleştirin

Kişisel finans dünyasında iyi bilinen bir sır, önce kendinize ödeme yapmanızdır. Yani, size ödeme yapılır yapılmaz, gelecekteki hedeflerinizi finanse etmek için para biriktirirsiniz. Birikimlerinizi otomatikleştirmek, azalan irade sorununu da çözer. 

4. Her Hafta Yeni Bir Şey Öğrenin

Kişisel finans hakkında bilgi edinmeye başladığınızda, yepyeni bir dünyaya giriyormuş gibi hissedebilirsiniz. Yine de finansal bilgilerinizi biraz geliştirmeniz gerekiyor. Aynı zamanda, finansal hedeflerinize ulaşmak için gereken her şeyi öğrenmek çok zor olabilir. Bu nedenle, kendinize her hafta yeni bir şey öğrenmek gibi daha yönetilebilir bir görev verin. Araştırın, öğrenin. Bir hafta bir kitap okuyabilir. Sonraki hafta çevrimiçi olarak hızlı bir makale okuyabilir (şu anda yaptığınız gibi) veya bir podcast dinleyebilirsiniz. Bunu haftalık rutininizin bir parçası haline getirin. İnanın çok işinize yarayacak.

5. Haftalık Check-in Oluşturun. 

Haftalık check-in oluşturmak basit olabilir. Oturup önceki haftaya ait harcamalarınıza bakmak için her hafta aynı günü seçin. Hata olmadığından emin olmak için banka hesabınızı ve kredi kartı ekstrelerinizi gözden geçirin. Ardından, önümüzdeki hafta paranızı nereye harcamayı planladığınıza bir göz atın. Ödenecek büyük faturalarınız var mı? Hafta boyunca herhangi bir etkinlik veya kutlama var mı? Check-in işleminiz bu kadar basit ve hızlı olabilir. 

6. Kredi Puanınızı Artırın

Daha iyi bir kredi puanı, finansal geleceğiniz üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olabilir. Kredi puanınız sizin finansal karnenizdir. Ev sahipleri ve işverenler de kredi puanınızı değerlendirebilir. Puanınızı takip edin ve kredi puanınızı oluşturmak ve sürdürmek için aşağıdaki yöntemleri kullanın. 

Olumlu bir ödeme geçmişi oluşturun- Faturalarınız veya kredileriniz için her zaman zamanında ödeme yapın. 

Kalan borçları ödeyin- Bu, puanınızı artırmanıza yardımcı olacak. Onlara önceden ödeme yapamıyorsanız, genellikle bir ödeme planı oluşturabilirsiniz.

7. Borcunuzu Ödeyin

Borcu ödemek, finansal stres ve kaygıyı hayatınızdan çıkarmanıza büyük katkı sağlar. Borcunuzu olabildiğince düşük tutarak birikimlerinizi artırabilir ve borçsuz bir yaşam için çalışabilirsiniz.

Her ay borç ödemeleri için bir miktar para ayırmaya çalışın. Fazladan para kazanıyorsanız, bu parayı borç geri ödemenize yatırın. Bu, minimumdan daha fazla ödeme yapmanıza ve faizden tasarruf etmenize yardımcı olacak.

8. Acil Durum Fonu Oluşturun

Acil durum fonuna sahip olmak önemli bir para alışkanlığı. Beklenmeyen her an işinize yarayabilir. Aniden işinizi kaybedebilir, bir kaza geçirebilir veya doğal bir afet nedeniyle zarara uğrayabilirsiniz. Tüm bu durumlarda, bir acil durum fonu mali acıyı hafifletmeye yardımcı olabilir ve beklenmedik faturaları ve harcamaları halletmenizi sağlar. Elinizde para olması ek finansal stresten kaçınmanıza yardımcı olabilir ve size sorunla doğrudan başa çıkma gücü verebilir.   

9. Ekstra Para Kazanmanın Yollarını Bulun

Fazladan para kazanmak için zamanınız ve motivasyonunuz olsaydı, bunu yapar mıydınız? Cevap evet olmalı, çünkü ekstra para kazanmak bir tatili finanse etmenin, geleceğe yatırım yapmanın ve finansal endişeleri gidermenin harika bir yoludur. 

10. 60/30/10 Kuralını uygulayın 

60/30/10 Kuralı, bütçeyi öğrenmek için harika bir yol. Özetle, maaşınızın %60’ını İhtiyaçlara, %30'unun isteklere ve kalan %10’unun birikimlere gittiği bir harcama planıdır. 

Harcamalarınızı bu şekilde bölerek, paranızı başka şeylerde anlamsızca kullanmadan önce kira, fatura, yiyecek gibi ihtiyaçlara gitmesini sağlarsınız. Para durumunuzla ilgili olumlu hamleler yapmak, eve götüren ödemenizin nereye gittiğini takip etmek ve bu parayı 3 ana kovaya koymakla başlar. İhtiyaçlar, istekler ve tasarruf veya borç ödemeleri.  

11. Geleceğinize Yatırım Yapın

Faturalarınızı ödedikten, borcunuzu ödedikten ve birikimlerinizi biriktirdikten sonra, biraz paranız varsa, yatırım yapmak uzun vadeli finansal hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilecek harika bir alışkanlık. Özellikle emekliliğinize yatırım yapmaya başlamak her zaman iyi bir fikir. Uzak bir yol gibi görünebilir, ancak bugün geleceğinize katkıda bulunmaya başlarsanız, daha sonra kendinize teşekkür edeceksiniz. 

12. Kendinizi Başkalarıyla Kıyaslamayın 

Kendimizi çevremizdekilerle karşılaştırmak insan doğası olsa da konu finans ve para alışkanlıkları olduğunda, tüm gürültüyü engellemeniz ve yalnızca kendinize odaklanmanız önemli. Sosyo-ekonomik düzeyde başkalarıyla rekabet etmeye çalışmak sizi kolayca endişe, depresyon ve finansal felaket yoluna götürebilir.

Herkesin maddi durumu ve beklentileri farklıdır. Daha iyi para alışkanlıkları geliştirmek için herkesin yaptıklarını görmezden gelin ve sizin için ne yapmanız gerektiğini anlayın.

Paranızı Nasıl Akıllıca Yönetebilirsiniz?‘’Ölçülen şey yönetilir.'’ Muhtemelen internette dolaşan bu alıntıyı görmüşsünüzdür. Her zaman geçerli olmasa da konu paranızı daha akıllıca yönetmeye geldiğinde kesinlikle öyledir.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800