Finans departmanı ne yapar?
Finans departmanı her şirkette bulunur. Parasal işlerin yapıldığı bir departmandır. Peki Finans elemanı nedir? Finans elemanı ne iş yapar? Finans departmanı çalışanının görev ve sorumlulukları nelerdir? Finans departmanında çalışabilmek için hangi eğitim alınmalıdır?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlFinans nedir?
Finans, gerekli olan fonların uygun ve doğru şartlarda sağlanması, etkin bir şekilde kullanılması ve işlenmesi faaliyetleridir. Finans, aynı zamanda birey ve kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve bu yatırımları değerlendirme işlemlerine de denir. Finans işletme ve ekonominin ortak dalıdır. Varlıkların risklerine ve geri kazanım oranlarına göre değer kazanır.
Finans ile ilgilenen kişilere finans elemanı, bu kişilerin çalıştığı departmana ise finans departmanı denir.
Finans elemanı ne demek?
Şirketlerin finansal ve mali işlerle ilgili departmanlarında çalışan personellere finans elemanı denir. Finans elemanı, finansal işlerle ilgilenen personellerdir.
Finans elemanının görevleri arasında, banka, fatura, muhasebe, bordro, vergi, çek, senet, kredi işlemlerini yürütmek ve şirketlerin kasa kontrolünü sağlamak vardır.
Ofis ortamında çalışan finans elemanları, mesleklerinde yükselme imkanına da sahiptir. Zamanla tecrübe kazanan finans elemanları; finans sorumlusu, finans uzmanı, finans yönetmeni olabilir.
Finans departmanı ne iş yapar?
Finans departmanı her şirkette bulunur. İşi daha karlı hale getirme, gelir giderlerin takibini yapma, aylık işleyişi raporlama, bütçe ve tahmin çalışmaları yapma gibi parasal görevleri finans departmanı yapar. Finans departmanının sayamayacağımız kadar çeşitli birçok görevi vardır.
Finans departmanı çalışanının görev ve sorumlulukları
- Maaş, vergi hesaplama gibi bordro işlemlerini yönetmek
- Finansal işlemleri kayıt altında tutmak
- Kar ve zarar tablolarını incelemek
- Mali sorunları çözmek
- Müşterilerin mali durumlarını değerlendirerek, kişilerin yatırım fonu, sigorta veya mevduat hesabı gibi finansal hizmetlere ihtiyaç duyup duymadıklarını belirlemek
- Günlük nakit akışını raporlamak, ödeme işlemlerini kayıt altına almak
- Muhasebe prosedürlerini gözden geçirmek
- Borç ve alacakları yönetmek
- Gelir muhasebesi, gider muhasebesi gibi ay sonu kapanış faaliyetlerini yapmak
- Kredi ve tahsilat faaliyetlerini yönetmek
- Bütçe ve maliyet raporları hazırlamak
- Şirket ve müşteri finansal bilgilerinin gizliliğini korumak
- Mali tabloları muhasebe ilkelerine uygun olarak hazırlamak
- Şirket politikalarının yasal düzenlemelere uygun olduğundan emin olmak
Finans departmanında çalışabilmek için hangi eğitim alınmalıdır?
Finans departmanında çalışmak isteyen finans elemanlarının üniversite mezunu olması gerekmektedir. Üniversitelerin ekonomi, iktisat, çalışma ekonomisi, işletme, endüstri ilişkileri, maliye, matematik, muhasebe, istatistik, ekonomi ve finans alanlarında eğitim alan kişiler rahatlıkla şirketlerin finans departmanında iş bulabilirler.
Üniversitelerde alınan mali işleri, vergi mevzuatı, ekonomi, işletme, muhasebe, yatırım analizi gibi derslerle, finans elemanları gerekli yetkinliği kazanırlar. Üniversitedeki eğitimin dışında kişinin yaptığı staj, finans ile ilgili katıldığı kurs ve seminerlerle de kişinin finans ile ilgili bilgisi artar.
Finans sorumlusunun sahip olması gereken nitelikler
- Finans sektörüyle ilgili yetkin bilgiye sahip olmak
- Bütçeleme ve raporlama yapabilmek
- Ekip yönetimi ve motivasyonu sağlamak
- İş ve zaman yönetimini gerçekleştirmek
- Raporlama yapabilme becerisine sahip olmak
- Sözlü ve yazılı iletişime sahip olarak sunum yapabilmek
Finans elemanı ortalama maaşı ne kadardır?
Finans elemanının maaşı şirkete, sektöre ve deneyime göre farklılık göstermektedir. Bir finans elemanının ortalama maaşı 15.000 TL’dir.