Fazla harcamalarınızı 5 adımda azaltın
Para durumunuzu kontrol altına almaya hazırsanız, bu beş ipucu harcamalarınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olacak.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHiç yeni aya para biriktirmek için en iyi niyetle başladınız mı? Yalnızca ihtiyacınız olanı satın alıp, alışverişten uzak durup, harcamalarınızı izlemeye çalıştınız mı? Ve sonra, tüm çabalarınıza rağmen istediğinizden daha fazla para harcadınız değil mi? Kendinizi üzmeyin çoğumuzun başına gelir….
Fazla harcamamızın birçok nedeni var. Gerçek harcama alışkanlıklarımızın farkında olmadığımız için olabilir. Belki de gelirlerimizi, giderlerimizi, borç ödemelerimizi ve harcamalarımızı yanlış hesaplıyoruz. Para durumunuzu kontrol altına almaya hazırsanız, bu beş ipucu harcamalarınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olacak.
1. Neden harcadığınızı anlayın
Çoğu durumda, para harcamayı nasıl durduracağımızı bilmek, harcamamıza neden olan duygusal ve psikolojik tetikleyicileri belirlemekle ilgili. Bu tetikleyicileri yok ederseniz, fazla harcama yapma cazibesini ve fırsatını da ortadan kaldırmış olursunuz. Bu yüzden bir daha kapıdan çıktığınızda şunları aklınızda bulundurun:
Zamanı iyi seçin
Günün belirli saatlerinde daha fazla enerjiniz olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer öyleyse, daha fazla enerjinizin olduğu ve daha az stresli hissettiğiniz zamanlarda alışveriş yapın. Daha akıllı harcama seçimleri yapacak ve rahat ve daha az baskı altında olduğunuzda daha mantıklı düşüneceksiniz.
Çevre
Size harcama yapmak isteyen ya da sırf orada olduğunuz için kendinizi harcamak zorunda hissettiren belirli ortamlar var mı? El sanatları fuarları, alışveriş merkezleri ve hatta tatildeyken bile, düşünmeden harcama yapma olasılığınızın daha yüksek olduğu zamanların başlıca örnekleri. Bu nedenle bu tür ortamlardan uzaklaşın.
Mod
Farklı ruh halleri ve duygusal durumlar enerji kaynaklarımızı değiştirerek bizi anlık alışverişe daha yatkın hale getirebilir. Örneğin, üzgün, stresli veya endişeliysek, daha iyi hissetmek için satış terapisine başvurabiliriz. Ama alışveriş merkezine ya da en internette dolaşmak yerine spor salonuna ya da parka gidin. Yürüyüşe çıkmak veya biraz egzersiz yapmak ruh halinizi yükseltmek için harikalar yaratacak. Önemli olan, harcama davranışınızı etkileyen ruh hallerini belirlemeniz ve sizi satın almaya itecek ruh hallerinde alışverişten kaçınmanın yollarını bulmanız.
Akran baskısı
Arkadaşlarınızla takılırken normalde yaptığınızdan daha fazla para harcamaya meyilli misiniz? En iyi niyetli arkadaşlar bile, kötü harcama alışkanlıklarına sahipse, bizi kötü etkileyebilir. Arkadaşlarınızın yaptığı gibi yemek yemeyi, alışveriş yapmayı ve tatil yapmayı göze alamıyorsanız, davetlerini reddetmenizde bir sakınca yok.
Bunun yerine, çok para harcamanızı gerektirmeyecek planlar önerin. Brunch yerine kahve içmek için buluşmak gibi.
Daha az harcamaya çalıştığınızı arkadaşlarınıza söylemekten çekinmeyin. Önemli olan, finansal hedefleriniz doğrultusunda çalışırken sizi destekleyecek arkadaşlarla kendinizi kuşatmanız.
Yaşam tarzı
Belirli bir yaşam tarzına alışmışsanız, aniden maddi bir zorlukla karşılaştığınızda vazgeçmeniz zor olabilir. Ancak, yaşam tarzınız bütçenizden daha büyük hale gelirse ve bütçenizi fazla harcamaktan nasıl vazgeçeceğinizi bilmiyorsanız, daha kötü bir durumda olabilirsiniz.
Yetiştirilme tarzınız da yaşam tarzı seçimlerinizi etkiler. Paranın her zaman dar olduğu bir evde büyüdüyseniz, büyümekten mahrum kaldığınız her şeyi telafi etmek için aşırı harcama yapma dürtüsü hissedebilirsiniz. Kendi imkanlarınız dahilinde yaşamaya başlamanın en kolay yolu bütçe planı oluşturmak ve ona bağlı kalmak olacak.
2. Harcamalarınızı Takip Edin
En küçük satın almalar bile birikebilir ve ayın sonu geldiğinde, azalan bir banka hesabı ve ciddi bir alıcı pişmanlığı ile karşı karşıya kalabiliriz. Harcamalarınızı takip etmek, başarılı bütçelemenin anahtarı, çünkü harcadığınız her paradan sizi sorumlu tutar. Paranızın nereye gittiğinin farkında olduğunuzda, daha akıllı harcama seçimleri yapmak ve azaltabileceğiniz alanları belirlemek için daha iyi bir konumda olursunuz. Harcamanız 1 TL bile olsa yazın.
Birçok tüketici işe daha büyük harcamaları izleyerek başlar, ancak bu küçük, günlük satın alımlara dikkat etmek de aynı derecede önemli. Bir sabah kahvesi, dışarıda öğle yemeği, piyango bileti almak veya marketten dergi kapmak, düşündüğünüzden daha fazlasını oluşturabilir ve bütçemizi büyük ölçüde etkileyebilir. Harcamalarınızı takip etmek için Moneye uygulamasını kullanabilirsiniz.
3. Kredi Kartlarınızı Unutun
Alışveriş merkezine ya da markete gittiğinizde, yalnızca ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz miktarda nakit alın ve kredi kartlarını evde bırakın. Kartı kullanarak bir şey satın alacağınızdan emin değilseniz ve ödeme planınız yoksa, kredi kartlarınızı yanınıza almanıza gerek yok. Bunu yaparak, genellikle kendinizi borç içinde bulmanın en hızlı yolu olan anlık satın alma için kartı kullanmanın cazibesinden kaçınırsınız.
4. Kısa Vadeli Finansal Hedefler Belirleyin
Kısa vadeli finansal hedefler belirlemek, harcama alışkanlıklarınızı değiştirirken motive kalmanızı da sağlayacak.
Ayrıca, hedeflerinizin spesifik olması önemli. “Dışarıda yemek için yapılan harcamaları azaltmak” gibi genel bir hedef yerine ‘’Dışarıda yemek yeme harcamamı ayda 200 TL ya da 100 TL azaltacağım” gibi ölçülebilir hedefler yapmanız gerekir.
5. Parayı Nasıl Yöneteceğinizi Öğrenin
Harcama planının olmaması, birçok insanın para harcamayı bırakamamasının büyük bir nedeni olabilir. Her ay eve ne kadar götürdüğümüzü ve giderlerimizin ne kadar artacağını bilmiyorsak, karşılayabileceğimizi düşündüğümüz şeyleri almaya devam edeceğiz. Bu yüzden parayı nasıl yöneteceğimizi bilmek önemli. Yani, harcadıklarınıza kıyasla ne getirdiğinize bir bakın. Tüm gelir kaynaklarınızı toplayarak başlayın, ardından araba ödemeleri, kira, borç geri ödemeleri gibi tüm sabit giderlerinizi toplayın. Bu değerler sabit olduğundan, bunların etrafında bütçe yapmak daha kolay. Harcamalarınızı listeleyin. Eğlence, dışarıda yemek yeme, giyim ve diğer gerekli olmayan şeylere ne kadar harcadığınızı görmek güzel olur. Kazandığınızdan daha fazlasını harcıyorsanız, bazı şeyleri kontrol etmeniz gerekecek.
Bütçenizi test etmeyi deneyin. Önümüzdeki ay için ne kadar harcadığınızı takip edin ve bütçenizde ayırdığınız değerle karşılaştırın, sonraki ay için rakamlarınızı buna göre ayarlayın. Bu, bütçenize bağlı kalmanızı kolaylaştıracak.
Paranızın ne yapmasını istediğinize ve nereye gitmesi gerektiğine proaktif olarak karar vererek finansal farkındalığınız artar. Ve bu farkındalığa sahip olmak, daha akıllı finansal seçimler yapmanıza yardımcı olur.
Başarılı Kadınların Dokuz Ortak Özelliği"Nereye gitmek istediğini bilene dünya bile çekilir yol verirmiş!” Özlem Denizmen Elele için yazdı: Yeter ki hayal edin!