Ev dışı tüketimde salgının rövanşı alındı
Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, ev dışı tüketimin salgının rövanşını alarak 2019’a kıyasla yaklaşık 3 kat artarak 150 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEv Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, Türkiye’de sayısı milyonları aşan expat’ların (kendi ülkesi dışında bir ülkede ikamet edenler) ve turizmdeki hareketliliğin de etkisiyle bu yıl otel, restoran ve yemek hizmeti veren işletmelerde yapılan ev dışı tüketimin salgının rövanşını alarak 2019’a kıyasla yaklaşık 3 kat artarak 150 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.
Melih Şahinöz, sektörün salgında büyük bir yara aldığını hatırlattı. Bu dönemde sayısı 2 bine yaklaşan tedarikçilerin yüzde 10’unun kapandığını anlatan Şahinöz, işini iyi yapan şirketlerin bu süreçten güçlenerek çıktığını ve 2019 rakamlarını geride bıraktığını anlattı.
Şahinöz, “Salgın sonrası insanlar kendini dışarı attı. Değişen ekonomik koşullara bağlı olarak ev ve araba almanın zorlaşması ile, ‘gelirimi biriktireyim’ anlayışı yerini ‘yarın ne olacağı belli değil. En azından iyi yaşayayım anlayışı’na bıraktı. Düşen gelire rağmen ev dışı tüketim harcaması bin 765 TL’ye, hacim de 150 milyar TL’ye çıktı. Bunda turizmde yaşanan hareketlilik ve Türkiye’de sayısı milyonları aşan expat’ların (kendi ülkesi dışında bir ülkede ikamet edenler) katkısı da yüksek” dedi.
Şahinöz, Sektörde öne çıkan gelişmeleri şöyle sıraladı:
- Tüketiciler hikayesi olan, sosyal medyayı iyi kullanan yerleri tercih etmeye başladı.
- Bir dönem yükseliş trendinde olan vegan tarzı tüketim azaldı.
- Sağlıklı beslenme hassasiyeti devam ediyor.
- Hibrit çalışmaya bağlı olarak yemek firmalarında küçülme yaşandı.
- Restoran ve otellerde karbon ayak izini düşürmeye yönelik eğilimler arttı.
- Sürdürülebilirlik kapsamında şişelerin toplanarak yeniden kullanılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı.
- İsrafı düşürmeye yönelik çalışmalar, ölçümler, analizler hızlandı.
- Tüketicinin hassasiyeti nedeni ile restoran zincirleri, fiyat artırmak yerine porsiyonlarını küçülttü.
- Vadeler düştü. 90 günlük vadeler 45’e, 60 günler 15-30 gün arasına indi.
- Raf ömrü yaklaşan ürünler ihale ile satılıyor
Ev dışı tüketimde israf da bir diğer önemli konu. Bu konuda gıda bankası sayısında artış yaşandığını kaydeden ETÜDER Başkanı Şahinöz, “Raf ömrü yaklaşan ürünlerin ihale ile satışı yaygınlaştı. Son kullanma tarihi ihtiyaten konur. Gerçek son kullanma tarihinden 6 ay öncesi yazar mesela. Süt ürünlerinde bu süre daha kısadır. Şimdi raf ömrü yaklaşan ürünleri dijital imkanların da verdiği fırsatlarla ihale yöntemi ile satılıyor. Restoranlar, yemek firmaları alıyor. Dolmuş olanları da gıda bankaları alıyor. Bunu satma yetkisi bizde yok. Bu iş görür diyor hayvan barınağına veriyor. Çöp olmaması için tüm yollar deneniyor. Şu an kendi şirketimizde sıfır atığa ulaştık. Tedarikçi noktasında yıllık atık miktarı 300-500 tonlara indi. Restoran ve otellerde de çalışmalar yapılıyor. Bunların sonucu önümüzdeki yıllarda daha net görülecek” dedi.
(EKONOMİ Gazetesi)