Eurobond Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Eurobond kısaca devlet, kurum, şirket veyahut kişi, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracıdır.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEurobond kısaca devlet, kurum, şirket veyahut kişi, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracıdır.
Farklı bir yatırım türü olarak ön plana çıkan eurobond, genel olarak hem ülkeleri hem de birçok farklı sektör adına işletmeleri ilgilendirmektedir. Online işlem olarak da yapılabilen ve uluslararası bir yapısı bulunan eurobond, son dönemlerde oldukça fazla ilgi görmekte ve araştırılmaktadır. Sürekli olarak yapılacak yatırım kapsamında önemli bir potansiyel teşkil ediyor.
Eurobond terimi genel olarak eurodollar kavramından çevrilmiş bir sistemdir. Özellikle zamanlaması doğru şekilde ele alındığında, tahvil üzerinden, yatırımcısına iyi bir kazanç sağlayan sistem olarak dile getirmek mümkün. Öyle ki günümüzde şu an dünya çapında işlem hacmi 100 trilyon doları aşmış durumda. Faiz ve değer artışı üzerine kurulu bir sistem olarak öne çıkan eurobond, bu sebepten dolayı doğru zamanlama üzerinden değerlendirmesi gereken bir yapıdır.
Eurobond nasıl alınır, hesaplanır?
Herhangi bir yatırımcı dilediği zaman eurobondu, bankalar veya aracı finansal kurumları değerlendirmek suretiyle alabilir. Aynı zamanda yine bu kurumlar programında satışını güvenli şekilde gerçekleştirebilir.
Özellikle söz konusu dolar bazlı eurobond olduğu zaman, piyasalardaki en güvenilir referans olarak verilebilecek sistem şeklinde öne çıkıyor.
Amerikan hazine bonolarının kendine referans alan bu sistem kapsamında, yatırımcılar riskleri özümleme imkanı elde ederek buna göre işlem yapma şansı yakalamaktadır. Bu konuda birçok farklı para birimi üzerinden Eurobondları ihraç etmek mümkün.
Eurobond hesaplaması gerçekleşirken ele alınması gereken belli başlı bazı hususlar mevcuttur. Bu konuda alış ve satış bedeli ilk olarak Merkez Bankası üzerinden Türk lirasına çevrilir. Daha sonra iki değer arasındaki fark ortaya çıkarılır. Masraflar ve vergiler alış ve satış üzerinden düşülür. Bu doğrultuda alış ve satış değerleri aynı olsa bile, kur yükselişi üzerinden kazanç elde edilebilmektedir. Aynı zamanda bu işlem ilgili sistem kapsamında belirli formül üzerinden ele alınarak uygulanır.
Devalüasyon Nedir? TL'nin dolar karşısında hızla değer kaybetmesiyle bir ekonomik terim olarak "devalüasyon" yeniden gündeme geldi. Devalüasyon özetle sabit kur rejimi ya da yarı sabit kur rejimi uygulayan ülkeler tarafından kullanılan bir para politikası aracıdır.