Erken emeklilikte doğru zannedilen yanlışlar var! Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan açıklama geldi!

Son zamanlarda yayınlanan internet haberlerinde yıpranma payı ile erken emekli olma hakkına sahip meslekler hakkında bilgi kirliliği oluştuğu saptandı. Listenin güncellendiği, yeni meslekler eklendiği söylenerek aslında yanlış mesleklerden bahsedildiği fark edildi.

Yapılan yanlış haberler vatandaşı yanlış yönlere sevk ettiği için bakanlık bu hususta resmi bir açıklama yapma gereği duydu. Bazı sitelerde yer alan liste güncellenmesi 5 Şarj farklı meslek kolunun listeye eklenmesi hakkında aydınlatıcı bilgiler verildi.

Fiili hizmet süresi zammı nedir? Kişi bu hakka nasıl sahip olabilir?

Kanunla sınırları çizilmiş olan bu hakka normal iş koşulları dikkate alındığında daha ağır şartlarda çalışmak zorunda olan meslek kollarında yer alan vatandaşlar sahip olmaktadır. Diğer işlere göre daha yıpratıcı olan işlerde SGK tarafından belirlenen gün sayısında çalışan bireyler daha erken emekli olma hakkına sahip olmaktadır.

Belirtilen işlerde çalışanlara ek hizmet süresi en çok 5 Şarj sene olacak şekilde verilmektedir. Bu sürenin de en çok 3 seneye kadar olacak şekilde yarısı emeklilik için istenen yaştan düşürülmektedir. Yıpranma hakkına sahip olmak için herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. Kanunen ifade edilen meslekler çalışıyorsanız yıpranma payınız sistem tarafından hesaplanır.

Sosyal Güvenlik Kurumu hangi yönde açıklamalar yaptı?

SGK bazı haber sayfalarında fiili hizmet süre zammı ile erken emeklilik hakkı olan mesleklerin güncellendiğini listeye ağır çalışma şartları sebebiyle birkaç meslek grubunun da dahil edildiği hakkında yer alan haberlere dair gereken açıklamayı yaptı.

Buna göre 5 Şarj5 Şarj10 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesinde yer alan işlerde çalışan vatandaşların fiili hizmet süresi zammından faydalanabileceği belirtildi. Kanunla ifade edilen iş yerlerinde hizmete devam eden bireyler için çalışılan her bir yıla karşın meslek grubuna göre saptanan oranlarda gün eklemesi yapılır.

Yani burada fiili hizmet süresi sayesinde prim ödeme gün sayısına ek süreler eklenir. Meslek gruplarına göre değişiklik göstermekle birlikte 60, 90, 180 gün şeklinde eklemeler yapılmaktadır. Eklenen süreler sayesinde yaş haddi şartı düşmektedir.

Kanunla çerçeveleri çizilen fiili hizmet süresi zammının netlik kazanmasında Anayasa Mahkemesinin verdiği karar, gelişmiş ülkelerin çalışmaları, Avrupa Birliğinin çalışmaları, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki çalışmalar, ülke çapında çalışanların hayat beklentisi ve koşullara bakıldığında ortalama olarak yaşam şartlarının altında kalan işler önemsenmiştir.

 

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800