Efsane Cuma Formülü

Özlem Denizmen, bugünkü Posta Gazetesi köşesinde 'Büyük Cuma' indirimlerinde alışveriş öncesi ve sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazdı.

Black Friday/Büyük Cuma’, alışveriş siteleri, mağazalar, televizyon, sosyal medya her yerde ‘büyük indirim’ anonsları…

Bütçemizi bu uyaranlara karşı nasıl koruyacağız? Güvenli alışveriş yapmanın yolları neler? Pandemi sebebiyle konulan sosyal mesafe kuralları, bu yıl çoğu kişinin heyecanla beklediği ‘Büyük Cuma’yı genel olarak internet ortamına taşıyor.

Bu durumda, e-ticaret siteleri hazırlık yaparken, kötü niyetli kişiler kimlik hırsızlığı yapmak, kredi kartı bilgilerini çalmak için uğraşıyor.

Almadan önce

  • Sırf ‘indirimde’ diye giymeyeceğiniz kıyafetler, kullanmayacağınız elektronikler almayın. Sizin için NELER ISTEK, NELER IHTIYAÇ liste yapın.
  • Nerede, kaça? İhtiyacınızı en uygun fiyata, hangi güvenilir sitede bulabilirsiniz araştırın.
  • Kendinize harcama limiti belirleyin ve bu limitin üzerine çıkmayın.
  • İndirim kuponlarınızı, puanlarınızı değerlendirin. Yerde para bırakmayın.
  • Unutmayın! Kredi kartı borçlanma aracı değil, ÖDEME aracıdır.
  • Her şeye rağmen kontrolsüz alışveriş yapmadan duramıyorsanız, bana yazın. Bu isteğinizin kök sebebine inelim.

Güvenli alışveriş için...

İNANMA: Diyelim ki bir ürünü çok istiyorsunuz ve bir süredir fiyatını takip ediyorsunuz. Bir baktınız ‘Aaa inanılmaz indirim!’ Durun. Gerçek olamayacak kadar iyi bir fiyattaysa inanmayın.

KALKAN: Bilgisayar ve telefonda güvenlik uygulaması (antivirüs) kullanın.

HEMEN İNDİRME: Alışveriş uygulamalarını resmi adreslerinden indirin, yapılan yorumlara, puanlara dikkat edin.

TIKLARKEN: Şu dönemde adeta e-posta yağmurundayız. Ancak tıklamadan önce e-posta adresini kontrol edip linke öyle tıklayın.

SERTİFİKA: Bir sitenin güvenli olduğunu anlamak için şunlara dikkat edin.

  • Web tarayıcısının adres çubuğunda kapalı bir asma kilit var mı
  • Adres ‘HTTPS://’ ile mi başlıyor?
  • SSL sertifikası var mı?

ŞİFRE: E-postalar, alışveriş sitesi üyelikleri hatta bazı siteler için birden fazla üyelik derken hayatımız şifrelerden oluşuyor. Aman dikkat, kolay olsun diye her üyeliğinize aynı şifreyi koymayın. Şifre oluştururken harfler, sayılar, özel karakterleri kullanın.

BİLİNDİK SİTELER: Tanıdığınız, daha önce sizin veya arkadaşlarınızın alışveriş yaptığı, güvendiği siteleri tercih edin. Sitenin adının doğruluğunu kontrol edin. Yeni bir satıcıdan alışveriş yapmadan önce onu araştırın, yorumları okuyun. Ona göre karar verin.

KONTROL: Banka hesaplarınıza sizden başka bir kişinin erişimi var mı? Çocuklarınızın bilgilerinize kolayca ulaşamayacağından emin olun. Olumsuz bir durum ihtimaline karşı kartınıza harcama limiti uyarı sistemi kurun ve düzenli kontrol edin. Örnek: Kredi kartı harcamalarınız 1.000 TL’yi bulduğunda size bildirim gelsin.

Sanal kart
İnternetten alışveriş yaparken güvenlik endişeniz varsa ve kredi kartınızı kullanmak istemiyorsanız sanal kart tercih edebilirsiniz. Bu kartlarda kayıp/çalıntı riski yok.

Ücretsiz Wi-Fi alanı
Halka açık Wi-Fi erişim noktaları siber saldırganlar tarafından kontrol edilebiliyor. Bu tür alanlarda banka hesap bilgileri, kimlik bilgileri gibi kritik bilgilerinizi kullanmayın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800