Dolar Nasıl Ortaya Çıktı?
Sadece Amerikalılar tarafından değil tüm dünyada kullanılan dolar ekonominin belirleyici noktası konumunda. Günümüzde 20'den fazla çeşidi olan dolar nerede ortaya çıktı, günümüze kadar nasıl bu kadar değer kazandı?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlLidyalılar tarafından bulunmasa da dolar dünya ekonomisinin gücünü belirlemekte. Amerika ve birçok ülkenin kullandığı para birimi olan dolar ilk olarak 1500'lü yıllarda ortaya çıktı. Günümüz dünyasında Çek Cumhuriyeti'de bulunan Bohemya Krallığı’ndaki Joachimsthal'de doların atası olarak bilinen gümüş sikke kullanılmaya başlandı. 1520 yılında kullanılmaya başlayan bu gümüş sikke Joachimsthaller adıyla basıldı. Uzun olduğu için thaller denilen bu sikke bölgede bulunan halklar tarafından Norveççeye daler, İsveççeye daler, İzlandacaya dalur, Felemenkçe’e daalder, İtalyancaya tallero, Lehçeye talar, Persçeye dare ve İngilizceye dolar olarak çevrildi.
1690 Yılında İlk Kağıt Parayı Kullandılar
İspanyolların o dönem Amerika kıtasını keşfetmesi ve gittikçe büyümesi İngilizlerin büyük ilgisini çekiyordu. Kuzey Amerika'daki İngiliz koloniler bağımsızlıklarını elde etmeden önce İspanyollarla anlaşma imzalamaya karar verdiler. Bu ticari anlaşma sonucu İngilizler büyük gelir elde etti ve bağımsızlığını elde etti. İngilizlerin bu sırada bir karar vermesi gerekiyordu. Ya kendi para birimlerini kullanacakları ya da İspanyolların kullandığı doları. Ticarette daha fazla zorluk yaşamamak için İngilizler doları kullanmayı tercih etti ve 1690 yılında ilk kağıt paralarını bastılar.
1739 yılına gelindiğinde ise Benjamin Franklin’in Philadelphia’da bulunan matbaasında doğa manzaralı kağıt dolar basmaya başladılar. Fakat bu dolarlar sahtesi olmasın diye kabartmalı olarak basılıyordu.
1785 yılına gelindiğinde ise dolar resmi olarak ABD'nin para birimi oldu. 1792 tarihinde çıkan bir kararla birlikte dolarlar artık ABD darphanesinde basılmaya başlandı.
Dolar resmi para birimi oldu fakat başka ülkelerde dolaşıma girmesine epey bir zaman vardı. Ta ki 1861 yılına gelene kadar. 1861 yılında ilk ABD bankotu dolaşıma girdi. 1861 yılından günümüze kadar basılan tüm ABD banknotları da geçerli sayılıyor.
1913 yılına gelindiğinde ise Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankası olan Federal Reserve Bank‘ı ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka da, Amerikan Merkez Bankası Banknotları adlı yeni paraları dolaşıma sunmaya başladı. Sahteleri olmasın diye 7 ile 10 yıllık belirli periyotlarda basılan dolar en son 2010 yılında basıldı.
Dolar Nerelerde Para Birimi Olarak Kullanılıyor?
Dolar, günümüzde ABD, Avustralya, Kanada, Yeni Zellanda başta olmak üzere birçok ülkenin para birimi. ABD doları ise ABD’den başka Ekvador, Marshall Adaları, Zimbabwe, Palau, Micronesia, Doğu Timor ve El Salvador gibi ülkelerde, Avustralya doları ise Nauru ve Kiribati gibi ülkelerde de kullanılıyor.
Peki, doların fiyatı neye göre nasıl belirleniyor? Bu sorunun cevabını öğrenmek için tıklayın...