Devlet destekli faizsiz evlilik kredisi nasıl alınır?
Evlilik kredisi, üstelik devlet destekli, evlilik öncesi masrafların, bütçeleri zorlanan çiftlere nefes oluyor. Devlet destekli evlilik kredileri ile bankaların ihtiyaç kredisi kapsamında sunduğu krediler sayesinde evlilik masrafları karşılanabiliyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEvlilik kredileri tez zamanda yuva kurmak isteyenlerin imdadına koşuyor. Bireysel tüketici kredisi kapsamında kullanılabilecek evlilik kredileri, evlilik planı yapan müşterilerin bu dönemde oluşabilecek nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır.
Evlilik kredilerinde başvurular diğer ihtiyaç kredilerinde olduğu gibi kişilerin gelir düzeylerine, kredi notlarına ve düzenli ödeme yapıp yapmadıklarına göre değerlendirilir. Söz, nişan, çeyiz, düğün, balayı vb. harcamalar için farklı vade seçenekleri ile evlilik (düğün) kredisine başvurarak bütçenizi zorlamadan, nakit ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Evlilik sürecinde devlet destekli krediden faydalanmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca belirlenen şartlara uyulması gereklidir. Krediden faydalanabilmek için evlenmek isteyen çiftlerin genellikle 18 ile 24 yaş arasında olması gerekir.
Devlet destekli evlilik kredisinden faydalanmak isteyen çiftlerden herhangi birinin Türk Ceza Kanunu'nda yer alan ağır suçlardan ceza almamış olması gerekir.
Ayrıca çiftlerin maddi durumlarının evlenmelerine imkân vermemesi de kredinin onaylanması için gerekli koşullardan biridir. Bu şartları sağlayan herkes 1 yıl boyunca geri ödemesiz, faizsiz evlilik kredisi alabilir.
Toplam geri ödeme süresi 4 yıl olan kredinin geri ödeme başlangıç tarihi, evlenilen yıl çocuk sahibi olunması durumunda 1 yıl daha ertelenebilir. Kullanılan kredi, belirlenen taksit süresi boyunca her yıl eşit taksitler halinde ödenerek devlete iade edilir.
Evlilik kredisi şartları çiftlerden birinin üniversite okuması durumunda 26 yaşına kadar uzatılabilir. Hiçbir şekilde ek faiz uygulanmayan kredinin geri ödemesi, herhangi bir devlet yurdunda büyüyenler için genellikle 2 yıl ötelenebiliyor.
2016 yılında başlayan bu uygulamayı sadece kamu bankaları sunuyor. Genelde 26 yaşından önce evlenmek isteyen genç çiftler tarafından tercih ediliyor.
Özel bankaların evlenmek isteyen çiftlere ihtiyaç kredisi kapsamında sunduğu evlilik kredisi ürünleri evlilik döneminde oluşan birçok masraf kalemini sıkıntı çekmeden karşılayabilmek için avantaj sağlar Her bankanın müşterilerine sunabileceği en yüksek kredi tutarı limiti değişiklik gösterir.
Maksimum 36 ay vade ile sunulan kredileri eşler ayrı ayrı ya da birbirlerine kefil olarak çekebilir. Çiftlerin gelirlerinin ortak değerlendirilebilmesi için evliliğin gerçekleşmiş olması şart olduğundan evlilik öncesi ayrı ayrı başvurular kabul edilmektedir.
Kredi kullanırken bankalar tarafından kefil talep edilebilir. Evlilik kredisinde herhangi bir yaş veya sicil şartı aranmaz. Tek kriter kişilerin gelir düzeyleri ve kredi risk raporlarıdır.
Evlilik kredileri, ihtiyaç kredisi ürünü kapsamında olduğu için ihtiyaç kredilerinden alınan KKDF ve BSMV vergilerine tabidir. Kredinin belirlenen oranında tahsis ücreti ve sigorta masrafları kredi dosyasına eklenir.
Kredi tutarına uygulanan faizle birlikte hesaplanan borç tutarı aylık taksitlere bölünerek geri ödenir. Evlilik kredileri bankaların dönemsel olarak sunduğu bazı özel kampanyalarla masrafsız olarak kullanılabilir. Tüketicilerin evlilik kredisi almadan önce kredi masraflarını incelemelerini tavsiye ederiz.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın evlenmek isteyenlere destek olmak için oluşturduğu projelerden biri de çeyiz hesabıdır. Henüz 27 yaşını doldurmamış ve mavi kart sahibi olan her gencin açabileceği çeyiz hesabına devlet tarafından katkı yapılır.
TL cinsinden açılması gereken bu hesapta döviz cinsinden birikim yapılamaz. Kişinin yalnızca ilk evliliğinde ve tek seferde verilen bu tutar, her yıl yeniden değerlendirilerek aratılabilir.
Cumhurbaşkanı, bu tutarı 3 katına kadar artırmaya yetkilidir. Hak sahipliğinin tespiti, devlet katkısının hesaplanması ve hesaba aktarılması tüketicinin başvurduğu bankanın sorumluluğundadır.
Devlet destekli çeyiz hesaplarıyla ilgili prosedürler devlet bankaları ve özel bankalarca düzenlenir. Mevduat hesabı veya katılım fonu içinde değerlendirilen çeyiz hesapları, kişiye özeldir ve ortak hesap olarak açılamaz.
Her kişinin genellikle bir çeyiz hesabı açma hakkı bulunur ve bir bankada açılan hesap başka bankalara taşınamaz.
18 yaşından küçük kişiler çeyiz hesaplarını veli veya vasi onayıyla açabilir. Hesapların ödemesi aylık veya 3 aylık olarak düzenlenir.
Çeyiz hesaplarına evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca düzenli ödeme yapılması gerekir. Devlet katkısı hesaplanırken evlilik tarihine kadar yapılan birikim üzerinden tutar belirlenir. Yapılacak katkı, birikim tutarının yüzde 20'sini geçemez.
Düzenli ödeme süresi arttıkça alınacak devlet katkısı miktarı da artar. Hesaplara yapılacak aylık ödemeen az 207,66 TL, en çok ise 2.076,61 TL olabilir. Çeyiz hesabı bulunan, yeni evli kişiler 6 ay içinde bankalarına evlilik cüzdanı ile başvurarak devlet katkısını alabilir. Bu katkının onaylanma süresi 10 iş günüdür.
Evli çiftler, özellikle düğün sonrası açtıkları altın hesabı ile düğünden verilen hediyeleri yatırım haline getirmek isteyebiliyor. Bilezik, kolye gibi altın takıları ve çeyrek, yarım, cumhuriyet altınlarının değerlendirilebileceği altın hesabı, bankalara yatırılmak istenen fiziki altın miktarı ve değeri karşılığında müşterinin altın hesaplarına geçer.
Altın hesabı, müşterilerin altınlarının eskimesi nedeniyle değer kaybı ve çalınma riski olmadan koruma altında tutulmasını sağlar. Ayrıca banka kasasında saklayarak yıllık kasa kiralama bedeli ödenmesine de gerek kalmaz. Üstelik altının değer kazanması durumunda yapılan yatırım hızla nakde dönüşebilir.
Bankalar hem vadeli hem de vadesiz olarak altın hesabı açabilme imkanı sunar. Vadeli olarak açılan Altın hesaplarından altının değer kazanmasıyla elde edilebilecek getiri olarak altınların belirlenen vade boyunca hesapta tutulması halinde faiz getirisi de sağlanır. Ayrıca fiziki altın kabul eden banka hesapları bulunduğu gibi altının güncel fiyatı üzerinden sanal olarak da altın yatırımı yapılabilir.