Devalüasyon Nedir?
TL'nin dolar karşısında hızla değer kaybetmesiyle bir ekonomik terim olarak "devalüasyon" yeniden gündeme geldi. Devalüasyon özetle sabit kur rejimi ya da yarı sabit kur rejimi uygulayan ülkeler tarafından kullanılan bir para politikası aracıdır.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTL'nin dolar karşısında hızla değer kaybetmesiyle bir ekonomik terim olarak "devalüasyon" yeniden gündeme geldi. Devalüasyon özetle sabit kur rejimi ya da yarı sabit kur rejimi uygulayan ülkeler tarafından kullanılan bir para politikası aracıdır. Devalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında veya bir grup para değeri karşısında ya da para standartlarındaki değerinin düşürülmesidir.
Devalüasyon, ilgili paraya sabit ülkenin hükümeti veya merkez bankası tarafından kullanılan bir araçtır. Devalüasyonun en önemli uygulanma nedeni, ekonominin dış ticaret dengesinin açık veriyor oluşudur.
Devalüasyonun etkileri nelerdir?
Devalüasyon ile ithal malları pahalılaşırken yerli malların fiyatı da aşağı çekilmiş olur. Kurların belli bir istikrar içerisinde olduğu ya da sabit kur sisteminin uygulandığı kurlarda herhangi bir değişme yapılacaksa bu hükûmet tarafından yapılır. Hiçbir devlet kendi parasının diğer devletlerin parası karşısında değerinin düşmesini istemez. Ama bazen siyasi sebeplerle de yerli para, yabancı para karşısında değer kaybeder.
Bir ülkenin toplam ithalatı toplam ihracatından fazla ise ithalat azaltılır, ihracat artırılır. Çünkü böyle bir durumda ekonomide dış ticaret açığı ortaya çıkmış demektir. O devletin satın alma gücünün azaltılması gerekir, kendi mallarını ihraç ederek ekonomisini kalkındırmaya ya da en azından kötü etkilenen ekonomisinde az da olsa bir düzelmeye gidebilir.
Devalüasyon yaşandığında enflasyon yükselir, faizler artar bu da ekonominin yavaşlamasına neden olur. Bu durum o devleti ihracata yönlendirir çünkü ithalat pahalılaşmıştır devletin satın alma gücü düşmüştür.
Para arzı ve kıymet bedelinin birbirine eşitlendiği durumlarda yabancı para değer kazanır, yerli para değer kaybeder.
Yükselen Dolar 'Carry Trade' Cazibesini Azaltıyor Mu? Carry Trade Nedir? Gelişmekte olan ülkelere yönelik favori yatırım taktiklerinden biri olan 'Carry Trade' güçlenen dolarla cazibesini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya mı? Peki Carry Trade nedir?