CV Ön Yazısı Nasıl Yazılır?
CV hazırladın, başvurular da yapıyorsun ama birçok aday arasından nasıl öne çıkacağını bilmiyor musun? Cevap basit! O işi ne kadar istediğini, ne kadar yaratıcı olabileceği ve seninle çalışırlarsa gelecekte onları nelerin beklediklerini özetleyeceksin. Bunu da CV Ön Yazısı ile yapabilirsin.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlÖn yazı müstakbel işvereniniz ile aranızdaki ilk izlenimdir. Tamam, tabii ki ön yazınızı hemen potansiyel işvereniniz ya da şirketin CEO’su okumayacak. Fakat o kişilerle tanışmanızı sağlayacak yolu geçerken İnsan Kaynakları departmanında sizi öne çıkaran, fark yaratmanızı sağlayan adımı attıracağına emin olabilirsiniz.
Nedir Bu Ön Yazı Dedikleri?
Ön yazı sizi anlatan, o işle ilgili hangi pozisyona başvurulduğunu, o pozisyon için neden sizi seçmeleri gerektiğini anlatan kısa tanıtım yazısıdır.
Hatta sizi hiç tanımayan birine talep ettiğiniz iş ile ilgili doğru kişi olduğunuzu ikna eden bir yazıdır. O nedenle özgün olmalı ve sizi yansıtmalı, asla kopya olmamalıdır. Bir arkadaşınızdan ya da örneklerde gördüğünüz ön yazıyı birebir paylaşmak inanın İK Departmanlarının gözünden kaçmaz.
Ön Yazı Yazarken Dikkat Edilmesi 7 Madde
- İmla ve gramer hatalarına dikkat edilmeli. Aksi halde yeterince özen göstermemişsiniz gibi görünür, bu da sizin yeterliliğinizi sorgulatır.
- Ön yazınız kısa olmalı. Uzun uzun anlatımlara gerek yok. CV’niz zaten incelenecek. Burada amaç CV’den önce ön bir sıçrayış.
- Her firma için aranan pozisyona yönelik yazılmalı. O şirkette ne iş olsa yaparım tadında değil aradıkları pozisyon için doğru kişi olduğunuzu açıkça belirtecek şekilde yazmalısınız.
- En önemli özelliklerinizden bahsedilmeli. Özgeçmiş ile kesinlikle aynı cümleler olmamalı.
- Kolay ve anlaşılır olmalı, karmaşık bitmeyen cümlelerden uzak durulmalı. Akıcı bir dil ile yazmanız gerektiğini söylememize gerek bile yok.
- Basit ve yalın bir font kullanılmalı. Tek bir font kullanmak yeterlidir. Farklı fontlar kullanarak dikkat dağıtmamaya özen göstermelisiniz.
- “Sayın Yetkili” ya da işe alım uzmanı biliniyorsa “Sayın X” diyerek ismi ile hitap edilmeli, “Saygılarımla” ile bitirilmelidir. Kısaca resmi bir dil kullanılmalı.
Ön Yazı Örneği
Standart bir kalıp olarak aşağıdaki gibi bir formatta ön yazı hazırlayabilirsiniz. 3 paragrafın yeterli olduğu bir ön yazı dışına çıkmamanızı öneriyoruz. İlkokuldan beri kompozisyon derslerinde öğrendiğimiz gibi ön yazı için de ihtiyacınız olan tek şey: Giriş, gelişme ve sonuç!
“Sayın Yetkili,
Firmanızda ….. pozisyonu için ilettiğim CV’mi ekte bulabilirsiniz.” Kalıbı ile ön yazıya başlamalısınız.
Giriş paragrafında ise aranılan pozisyon ile ilgili eğitiminizden ve yeteneklerinizden bahsetmelisiniz. Sözünü ettiğiniz bu eğitimleri özgeçmişinizde görebilecekleri kesinlikle eklemelisiniz. Eh, tabii bu durumda CV’nizde de o eğitimlerin bulunması gerekiyor.
Gelişme paragrafındaysa aranan pozisyon için ne kadar istekli olduğunuzu, nasıl çalışacağınızı ve o şirkete neler katabileceğinizi anlatmalısınız.
“Ön yazımı okumaya ve CV’mi incelemeye vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Yakın zamanda sizden olumlu haberler almayı diliyorum.
Saygılarımla,” cümlesi ile de kapanış yapabilirsiniz.
İşte bu kadar basit. İş arayışını riske atmak istemiyor ve birçok aday arasında öne çıkmak istiyorsan en kısa yol ön yazı hazırlamaktan geçiyor.