CEO, CFO, CTO ve diğer C-seviye yöneticiler!
Şirketlerde C-level yani c-seviye pozisyonlarda yer alan yöneticiler hangileridir ve bu yöneticiler ne iş yapar? CFO ne demek? CEO, CTO ne demek? Açılımı ne? Üst Düzey yani C-level yönetici nedir?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlŞirketlerde üst düzey yöneticilerin ünvanları C ile başlıyor ve bu yöneticileri C-level yani C-seviye yöneticiler diyoruz. En bilindik olanı CEO…
Öncelikle C- seviye ne demek onu açıklayalım. Buradaki C, İngilizcedeki Chief sözcüğünün C’si aslında. Chief sözcüğünün anlamını, en üst mevkide olan olarak düşünebilirsiniz. Dolayısıyla, bir departmanın en üst yöneticisinin unvanı C ile başlıyor.İşte o her yerde duyduğumuz CEO da bir nevi yöneticilerin yöneticisi…
Chief Executive Officer yani İcra Kurulu Başkanı.
CEO, şirketin sürdürülebilirliğini sağlamaktan sorumludur. Yönetim kurulundan aldığı hedefi gerçekleştirmek için strateji oluşturup uygular. Şirketi yönettiği gibi geleceğini de planlamalıdır.
Chief Financial Officer yani Finans Departmanı Başkanı.
CFO, finans ve muhasebe departmanın en tepesindeki yönetici pozisyonundadır.
Şirket stratejisinin değer odaklı olmasına katkıda bulunulmak, şirketteki üst yöneticilerin aldıkları kararların gelir tablosu, bilanço ve fon akım tablosuna yapacağı etkileri anlamalarının sağlamak, yatırımcı ilişkilerini yürütmek gibi görevleri vardır.
Chief Technology Officer yani Teknolojiden Sorumlu Başkan.
Teknoloji ile ilgili tüm konulardan sorumludur. İş için gerekli fırsatları ve riskleri tespit etmek, araştırma ve geliştirme süreçlerini yapmak, teknoloji ve sosyal trendlerin şirket veya proje üzerinde yaratabileceği tesirleri analiz etmek gibi görevleri vardır.
Chief Information Officer yani Bilişim Kurulu Başkanı.
Bilişim teknolojileri ve bilgisayar sistemlerinden sorumludur. Yeni teknolojilerin ve iş süreçlerinin başarılı bir şekilde dağıtılmasını sağlar.
Chief Marketing Officer yani Pazarlma ve Satış Grubu Başkanı.
Tüm pazarlama kararlarının alındığı departmanın yönetimini sürdürür.
En çok karşımıza çıkan c-seviye ünvanların görevlerini açıkladık. Diğer birkaç ünvana da kısaca bakalım…
CAO
Chief Advertisement Officer yani Reklam ve Medya Departmanı Başkanı.
CISO
Chief Info Security Officer yani Bilgi ve Bilgi Güvenliğinden Sorumlu Başkan.
COO
Chief Operations Officer yani Operasyonlardan Sorumlu Başkan.
CLO
Chief Legal Officer yani Hukuk Departmanı Başkanı.