Borcu çok olanlar ne yapmalı?
Ev, araba, ihtiyaç kredisi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı, eş dost borcu... Bütün dünya borç kullanıyor. Borçlarınızın sorun haline gelmemesi için önemli olan, bütçenize uygun oranda borçlanmak. Peki çok borcunuz varsa ne yapmalısınız?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol- Kredi kart limitinizi sürekli aşıyor musunuz?
- Kredi kartı, kredi borçlarınızı ödemekte zorlanıyor musunuz?
- Borçlarınızı yeni bir borçla mı ödüyorsunuz?
- Borçlarınız yüzünden zorunlu harcamalarınızı karşılamakta zorlanıyor musunuz?
- Finansal durumunuzu düşünmekten uykularınız kaçıyor mu?
Bu sorulara cevabınız evet ise doğru borçlanmadınız ve borçlarınız artık sizin için sorun haline gelmiş demektir. Ancak biz Para Durumu olarak soruna değil, çözüme odaklanıyoruz. Kararlılıkla, doğru planla her borç ödenir. Yeter ki borcunuzun neden oluştuğunu bilin ve çözmek için adım atın.
Borcunuz neden oluştu? İyi borç muydu yoksa paranın nereye gittiği belli olmayan kötü borç mu? Bununla yüzleşin.
Borçlarınızı önce azaltmak sonra tamamen yok etmek için liste yapın. Tüm borçlarınızı, faiz miktarını ve vadesini tek tek yazın. Listenin tepesine en yüksek faizli borçlarınızı koyun ve ona göre geri ödeyin. Bilmediğimiz şeyleri yönetemeyiz.
Farklı bankalara kredi kartı, kredi ve ek hesap borcunuz varsa, bankalarıızla konuşun, hesap yapın. Aylık ödeyebileceğiniz miktara göre borçlarınızı daha uzun vadeye yayabilirsiniz. Ancak bundan sonra aynı durumun tekrarlamaması ya da daha büyük borçlarla karşılaşmamak için harcama yaparken istek mi, ihtiyaç mı diye düşünün. Hayatınızda temel değişiklikler yapın.
Diyelim ki bankalara borcunuz var yapılandırma yapmak istiyorsunuz, bunun bankanın inisiyatifinde olduğunu unutmayın. Bankalar yapılandırma yaparken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) belirlediği esasları dikkate alır. Yapılandırma vadeleri kredi kullandığınız tarihe, kalan borç bakiyenize ve kredinizin türüne göre değişir. Örneğin; ihtiyaç krediniz varsa ve 16 Eylül 2021 tarihinden önce kredi çektiyseniz, tutara bakılmaksızın en fazla 36 ay vadeli yapılandırılabiliyor. Bu tarihten sonraki krediler için yapılandırmayı borç bakiyenize göre belirliyorlar. Borç bakiyeniz, 0 - 50.000 TL arası ise en fazla 36 ay, 50.001 - 100.000 arası ise en fazla 24 ay, 100.001 ve üstü ise en fazla 12 ay yapılandırma olur.
Eğer elden borcunuz varsa ve borçlu olduğunuz kişi ailedense yanınıza bir aile büyüğünü, arkadaşınıza borçluysanız ortak üçüncü bir arkadaşınızı alın. Durumdan kaçmak yerine yüzleşip bu borcu hızlıca ödemeye kararlı olduğunuzu onlara net olarak söyleyin. Yeni bir ödeme plan yapın ve bu plana sadık kalacağınıza dair söz verin.
Borçlarınızı ödemeye gücünüz yetmiyorsa ek gelir kazanma yollarını araştırın. Hafta sonu veya akşamları çalışabilirsiniz. Eşiniz çalışmıyorsa o da çalışmaya başlayabilir. Düzenli gelir borç kapatmada önemli faktör. İş yerine gitme imkanı yoksa evden para kazanabileceği işler yapabilir. Finansal açıdan böyle zor dönemlerde ailece kenetlenip sorunu çözmek için birlik olun.
Borçlarınız finansal ve günlük hayatınızı zorluyorsa, ilişkilerinize zarar veriyorsa elinize gelen paranın artması şart. Satabileceğiniz bir şeyler varsa (ev, arsa, dükkan…) satıp borcu kapatabilirsiniz ya da en azından borcunuzun bir kısmını ödemek sizi rahatlatır. Finansal durumunuzu toparladıktan sonra bunları yeniden alabilirsiniz. Satacak hiçbir şeyiniz yoksa ailenizden destek isteyebilirsiniz. Borç öderken fiziksel sağlığınız kadar önemli bir konu da ruh sağlığınız. Kendinize iyi bakın ki bir an önce bu durumdan çıkın.
Eğer eşinizden, ailenizden gizlediğiniz borcunuz varsa bir an önce bu durumu onlara açıklayın. Samimi olun, bu borçların neden, nasıl oluştuğunu, neden onlardan gizlediğinizi konuşun. Gizli borç illa bir gün ortaya çıkar. Borçlarınızın ileride aile ilişkilerinize daha büyük zarar vermemesi için bu konuşmayı ertelemeyin.
Eşler, bu tip finansal konuşmalar yaparken birbirinizi suçlamayın. Suçlamak boşa giden enerji. Ailece bütçe yapın zaruri ihtiyaçlar dışında herhangi bir tasarruf edilebilecek alan var mı belirleyin, karı koca tek tek giderlerinizin üzerinden geçin. Geçici bir süre için zorunlu harcamalarınız dışında para harcamayın yani bir süre için kaktüs moduna geçip hayatınızı küçültün. Böylece artıracağınız her kuruşu borç ödemek için kullanırsınız.
Hayatta her şey hepimiz için, bu finansal durumu atlatmak için bir şeylerden feragat edin ve bu dönemin geçici olduğunu unutmayın.
Özlem Denizmen borç kapatma formülü verdi!Özlem Denizmen, eskiden oluşan borçları sebebiyle kredi alamayan Necdet Bey'e borç kapatmanın formülünü verdi!