Borç almak günah mı?
Özlem Denizmen, Nihat Hatipoğlu'na borç almanın İslam'daki yerini sordu.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlÖzlem Denizmen: Çok farklı dönemlerdeyiz tabii. Hocam borç almak günah mıdır?
Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu: Hayır, fakirin eli, Allah’ın elidir diyor. İslam gerçekten öyle muhteşem bir matematik sunuyor ki bize öyle muhteşem bir dehliz açıyor ki bizlere fakirin uzanmış eli Allah'ın elidir. Fakirin susamış hali Allah’ın sana gönderdiği şeydir.
İşte Hz. Musa ya, çok uzun bir mesele kısaca söyleyeyim. Hz. Musa ya kavmi diyor ki, işte ekonomide esas olan bu sermaye böyle olmalı o zaman o sermaye zulüm içermez, kapitalizm olmaz, Sermayeden merhamet çıkar mı? Evet. Hz. Ömer’in elindeyse evet, Firavunun elindeyse çıkmaz. Firavunun elinde zulüm aracıdır. Hz. Ömer’in elindeyse adalet terazisidir. Hz. Musa'ya kavmi diyor ki Allah'ı sofra ya davet et. Hz. Musa Allah sofraya gelmez ki diyor, Allah yemez, Allah içmez, uyumaz, Allah Allah’tır. Direttiriyorlar. Sonra Hz. Musa Allah'ın vahyine ulaşınca soruyor Allah Hz. Musa ya. Beni davet ettiler niye bana söylemedin diyor. Ya Rabbi sen gelmezsin sofra ya sen Allah'sın. Biliyorum ilet diyor kavmine Cuma günü hazırlık yapsınlar, beklesinler beni.
Hazırlık yapılıyor, bütün İsrailoğulları hayvanlar kesiliyor yemekler falan. Gelen yok giden yok akşamüstü bir fakir geliyor diyor ki, bana yemek. Bekle bakalım diyorlar, biz Allah'ı bekliyoruz sen bir bekle bakalım. Bekliyor, yemekte vermiyorlar ve gidiyor. Allah gelmiyor zaten gelmez. Orada mecazi bir şey vardır yüce Allah’ın geleceğim demesinde. Ertesi gün Hz. Musa vahyi alınca ya Rabbi diyor meleklere sorduruyor ben bekledim diyor Rabbim gelmedi. Ben geldim diyor ben oradaydım. Biz seni görmedik. Olur mu? O fakirin yanındaydım diyor. Siz onu yedirseydiniz bana ikram etmiş olurdunuz. İşte bakış tarzımız işte bu olursa fakiri doyurmuş olursak Yüce Allah'ın istemiş olduğu o sermaye hareketini sağlamış oluruz.