Bitcoin’e Giriş

Öncelikle Blockchain konusunu olabildiğince basit bir şekilde ele aldım. Ardından kendi yazı konum olan kripto paraların atası Bitcoin nedir, nasıl, ne zaman ortaya çıktı anlattım.

Kripto paralardan bahsedebilmemiz için öncelikle Blockchain nedir bilmemiz gerekiyor. Telefonları, tabletleri ve bilgisayarları Web’e bağlanmak için birer araç olarak kullanıyoruz. 70’lerde Web’de temel işlerimizi yapmamızı sağlayan sisteme Web 1.0 diyorduk. 90’larda ise bu durum özelleşerek Google, Apple gibi şirketlerle daha fonksiyonel bir hal aldı ve Web 2.0 demeye başladık. Günümüzde Blockchain teknolojisi ile birlikte Web 3.0 gündemimizde. 

Blockchain teknolojisi bir merkeze sahip değil, dünyanın farklı yerlerindeki bir grup bağımsız makinenin (distributed ledger technology) birbirine bağlı olmasını ve bu makinelerin kendi aralarında şifreli bir şekilde iletişim halinde olmasını sağlıyor. Bu iletişimle yapılan her türlü işlem makineler arasında iletiliyor. Mesela bir para yollama işlemini ve sonrasını birbirlerine anında iletiyorlar. Anında iletimi sağlayan “mutabakat mekanizması” Blockchain’in sağladığı bir özellik. Peki bu mekanizma ne işe yarıyor? Tek kelimeyle “güven”. Nasıl ki çalışmanıza karşılık olarak kazandığınız paraya bir kağıt parçası olmasına rağmen devlet güvence verdiği için güveniyorsanız, ya da hiç tanımadığınız birine hiç elinize almadığınız bir parayı banka aracılığıyla güvenle yolluyorsanız; burada da yaptığınız işlemin tüm makinelerde aynı anda işlendiğini ve sisteme kaydedildiğini bilmek güvenin temel taşını oluşturuyor. Bunun dışında tüm bilgiler şeffaf olarak tutuluyor ve önceki hareketlerin geriye dönük olarak değiştirilmesi söz konusu değil.

Blockchain’i konuyu hiç bilmeyen kişilerin de rahatlıkla anlayıp takip edebileceği şekilde açıklamaya çalıştım. Blockchain teknolojisinin en bilinir platformu olan Bitcoin’le devam edelim. Bitcoin tam da dünyanın büyük bir krizle çalkalanmaya başlamasından sonra ortaya çıktı, 2008 Ekonomik Krizi. Bir kişi veya grup tarafından Satoshi Nakamoto ismiyle 3 Ocak 2009’da “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi” (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System) diye teknik bir çalışma yayınlandı. Böylece bu krizle bankalara karşı güveni sarsılmış olan çok sayıda insan için farklı bir alternatif bulunmuş oldu. 

Bitcoin aslında teşvik (incentive) yaklaşımıyla, blockchain sistemindeki makinelerin yeni blok kaydı yapmaları sonucu aldıkları bir karşılık. Her 10 dakikada yapılan mutabakatlar binlerce makine tarafından çözülmeye çalışılıyor. Bu mutabakatlar aslında zor birer bulmaca ve bunlar çözüldükçe yeni bloklar ekleniyor. Niye zor bir bulmacaya gerek duyulmuş diyecek olursanız, burada amaç Bitcoin’in ele geçirilmesini engellemek. Çünkü bu zorluk sayesinde makineler çok fazla elektrik harcıyor, yani maliyet çok fazla. Bu da tüm sistemin bir merkeze bağlanma ihtimalini bir hayli düşürüyor.

Peki Bitcoin’in bir değeri var mı gerçekten? Ya da Bitcoin sınırsız mı? Haftaya bu konulardan ve daha fazlasından bahsedeceğim.

Sağlıcakla kalın, görüşmek üzere. 

Kaynak: Blockchain 101, Sorularla Blockchain

Kripto Para İle İşlem Yapmanın Önündeki 5 EngelKripto para işlem platformu Paribu’nun gerçekleştirdiği Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması'nın sonuçlarına göre, ülkemizde bireylerin kripto para işlemi gerçekleştirmesinin önünde 5 engel var. Kripto para hakkında doğru bilinen yanlışlar neler?

 

Etiketler Bitcoin Kripto Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Fethi Denizmen
Bitcoin’i görünce yazınızı dikkatle okudum. Nedeni ise Okan Bayülgen’in hazırlayıp sunduğu Muhabbet Kralı programlarında Arslık 2019-Ocak 2020 sanırım 4 kez “para” başlıklı konunun uzmanları ile kripto paralar hakkında söyleşi yapmış saatlerce dinlemiştim. Aklımda kalan zamanla nakit paranın tedavülde kalmayacağı idi Konular Mars’tan yayın kadar uzaktı Sizin yazınızdan bende kalan güvenli oluşu bitcoin’in Fiilen yaşamadan öğrenmek zor özellikle bizim gibi 68 kuşağından olanlar için Teşekkürler