Birikim en kolay nasıl yapılır?
Herkes eline geçen miktarı birikime ayırmak ister. Ama bu bazen pek de kolay olmuyor. Biz de buradan yola çıkarak nasıl kolay birikim yapılabileceğine dair bir liste hazırladık.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGünümüzde daha çok insan parasını nasıl yönetebileceğini ve nerelere yatırım yapacağını araştırıyor. Birçok kişi finansal okuryazar olma yolunda ilerliyor.
Kimileri her ay kenara para koyar, ancak maaş gününden önce kendilerini bu parayı harcarken bulur. Hemen hemen herkesin maddi manevi bazı sorunları var, bu yüzden yargılama yok. Biz de buradan yola çıkarak nasıl kolay birikim yapılabileceğine dair bir liste hazırladık.
Birikimlerinizi otomatikleştirin
Alışkanlık oluşturmak bazılarımız için zor olabilir. Maaş günü geldiğinde paramızı kontrol etme ve birikim hesabınıza para aktarma konusunda dikkatli olacağımız konusunda kendimizi zorlasak da ihtiyaç ve istek harcamaları bir noktada yolumuzu engelliyor. Ve böylece birikimlerimiz zarar görüyor. Bu yüzden birikimlerinizi otomatikleştirmelisiniz.
Örneğin, birçok banka seçtiğiniz hesaplar arasında haftalık, iki haftada bir, aylık, her ayın son günü, iki ayda bir, üç ayda bir, altı ayda bir veya yıllık olarak yinelenen transferler ayarlamanıza izin verir.
Bize göre, birikimlerinizi otomatikleştirmenin ideal yolu, otomatik transferinizi maaş gününüze uygun olacak şekilde planlamaktır. Örneğin, her ayın 15'inde ödeme alacağınızı biliyorsanız ve ayda 250 TL birikim yapmak istiyorsanız her ayın 16'sında bir hesaptan 250 TL’yi bir hesaptan diğerine taşıyan otomatik bir transfer kullanmanızı öneririz. Dalgın olanlarımız için gerçekten iyi çalışan bir “otomatiği bağla ve unut” yöntemidir.
Birikim hesabınızı unutun
Diyelim ki iki hesabınız var: bir işlem hesabı ve bir de birikim hesabı. Ve bankacılık uygulamanızı her açtığınızda, her ikisinin de bakiyesini görebilirsiniz.
Harika, değil mi? Peki ya işlem hesabınızda 250 TL ve birikim hesabınızda 1500 TL olduğunu görürseniz ve ödeme gününe kadar iki haftanız varsa… Hemen eğlence için 500 TL’yi işlem hesabınıza geri aktarın.
Peki maaş gününe kadar yetecek kadar paranız yoksa?
Bu durumda, iki şeyden birini yapmak daha iyi bir fikir olabilir:
- Başka bankada birikim hesabı açın; veya
- Birikim hesaplarınızı gizleyin.
Hesaplarınızı gizlemenin amacı, birikimlerinize şuradan buraya aktarmak gibi bir alışkanlığınız varsa, hesaplarınıza erişmenizi zorlaştırmaktır.
Sıklığı ve miktarı optimize edin
Az önce de belirttiğimiz gibi bazen ne kadarını birikime ayırdığımız ve ne kadarını harcamaya ayırdığımız konusunda biraz sabırsız olabiliyoruz. Sonuç olarak, nakit paramız olmadığı için birikim hesabımıza dalıyoruz.
Bu nedenle, birikim miktarı ve ne sıklıkla birikim yapabileceğinizi optimize etmek gerçekten önemli. Kendinize ve bütçenize uygun bir plan yapmalısınız.
Bir hedefiniz olsun
Bazılarımızın birikime başlaması için belirli bir hedefe ihtiyacı olabilir. Belki bir tatil için para biriktiriyorsunuz ya da bir ev, gitar, araba satın almak istiyorsunuz. Aklınızda bir hedefin olması iyi bir şeydir. Ancak, birikim için her kenara para ayırdığınızda bu hedefi nasıl ön planda tutabilirsiniz? İşte bazı fikirler…
- Bankacılık uygulamanızın hesaplarınızın adını değiştirmenize izin verip vermediğini kontrol edin ve görün. Ardından, adı "Akıllı Erişim" yerine “Ev Bütçesi” olarak değiştirin.
- Buzdolabınıza “Ev Bütçesi” yazan bir post-it notu yapıştırın, böylece her acıktığınızda gelecekteki hedefiniz hakkında hızlı bir hatırlatma alırsınız.
- Bir ev görselini (örnek olarak) işyerindeki masanıza veya buzdolabına yapıştırın.
Buradaki nokta, sadece kendinize hedefiniz hakkında nazik hatırlatıcılar oluşturmaktır. Umarım, para harcama isteği geldiğinde, hedefiniz size kendini hatırlatabilir ve birikim planınıza bağlı kalmanız için tekrar ilham alırsınız.
Ödeme Yaparken Nakit mi Kredi Kartı mı Tercih Ediyorsunuz? Pandemi ile nakit kullanımı azaldı mı? Siz hangi ödeme aracını kullanıyorsunuz? İşte PwC'nin strateji danışmanlığı bölümü Strategy&’in "Ödemeler Araştırması 2020" sonuçları: