Beynimizin otomatik aldığı karar belirleyici oluyor
Bir çok kararı farkına bile varmadan alıveriyoruz. Beynimiz bunu bizim için otomatik olarak yapıyor. Ama elbette bizim ona verdiğimiz yönlendirmelerle oluyor bu… Alışveriş de buna dahil.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlDurup düşünmeye vakit ayırmadığımız sürece pazarlamacıların birbirinden etkili taktikleriyle de birleşince bir takım satın almalar da otomatikman doğru gibi geliyor bize. Sonrasında param nereye gitti anlamıyorum derken buluyoruz kendimizi.
Hangi biriyle nasıl baş etmeli?
200 lira harca, 10 lira kazan. Bir taraftan harcayıp diğer bir taraftan kazanmak kulağa kazançlı ve hatta tasarruflu gibi geliyor olabilir. Ancak eğer yaptığınız harcama planlı değilse ve sadece kazanma dürtüsüyle yapılıyorsa hiç de kazançlı olmuyor.
Bu dürtünüzle baş etmek için kendinize şu kuralı koyun: “planlı harcamalarım dışında harcadıkça kazan kampanyalarından etkilenmeyeceğim.”
Pazarlamacıların işi ürünlerin satılması için gerek paketleme, gerek raf ya da vitrin yerleştirme gibi konularla kişilerin dikkatini çekip almalarını sağlamak. Siz de özellikle bir çok çeşit ürün satan büyük mağazalarda ya da canlı, parlak ürünlerin yer aldığı vitrinler karşısında planlamadığınız harcamaları yapıyorsanız ani ve dürtüsel harcama yapıyorsunuz demektir.
Bu dürtünüzle baş etmek için kendinize şu kuralı koyun: “planlamadığım, anlık dürtü ile yapacağım her satın almadan önce durup düşüneceğim.”
Bir şey almanız gerekiyor ve bunu almak için son dakikaya kadar bekliyorsanız hatalı karar verme ihtimaliniz artacaktır. Örneğin hafta sonu yemeğe misafir davet ettiyseniz ve gerekli market alışverişi için son güne kalırsanız, ihtiyacınız olandan fazlasını alma ihtimaliniz artar. Bu alışkanlığınızla baş etmek için kendinize şu kuralı koyun: “bundan sonrası için haftalık plan ve buna uygun alışveriş yapacağım. Hem bu bana önceden araştırma ve fiyat karşılaştırma imkanı da verecek.”
Toplu alınca daha ucuza geliyor diye sürekli ihtiyacınız olmasa da büyük miktarlarda alışveriş yapma alışkanlığınız varsa bu gereksiz harcama yapmanıza neden oluyor olabilir. Bir de sadece ucuz diye fazlaca alıp, kullanmıyorsanız bunun size maliyetinin çok daha fazla olacağını göz ardı etmemelisiniz. Bu alışkanlığınızla baş etmek için kendinize şu kuralı koyun: “toplu alışveriş yapmadan önce tüketim alışkanlıklarımı gözden geçireceğim. Çok avantajlı olduğunu düşündüğüm toplu alışverişlerim için ise akraba, eş dost ile bölüşmeyi önereceğim.”
Liste yapmadan sadece bir gezeyim bakayım, o an beğenir alırım dediğiniz an bütçenizi aşma ihtimaliniz de artar. İnsan bu, göz görür, akıl kayar… Sonra bir bakmışsınız bir alacağım diye çıkıp beş alarak dönmüşsünüz.
Bu plansız harcama dürtünüzle baş etmek için kendinize şu kuralı koyun: “Kendime aylık ihtiyaç listesi yapacağım. Bunu telefonuma ya da yanımda taşıdığım not defterine yazacağım. Fiyat araştırması yapıp, planlı bir şekilde alışverişe çıkacağım.”