Beklenmedik Harcamalara Hazırlıklı Olmak İçin Tüyolar

Bütçemize ne kadar dikkat etsek de bir anda hiç hesapta olmayan, beklenmedik harcamalarla karşı karşıya kalmamız hayatın bir gerçeği. Öngöremeyeceğimiz bu durumlara hazırlıklı olmak için bunlara dikkat edelim.

Düzensiz harcamaların takibini yapmak

Tüm harcamaları öngörmek ve planlamak mümkün değil. Bununla birlikte düzensiz masrafların takibini yapmak ileride karşımıza çıkabilecek beklenmedik harcamalara karşı daha hazırlıklı olmamıza yardımcı olur.

Bunun için ilk adım, sene boyunca düzenli yaptığımız harcamaları gözden geçirmektir. Çeşitli platformlara ödediğimiz abonmanlık ücretleri, ev ve araç bakımı için yapılan harcamalar, okul tatillerinde çocuk bakımına ayrılan masraflar, senede bir veya iki kez ödenen sigorta primleri, veteriner hizmetleri, seyahat masrafları, tatil harcamaları, düzenli masraflara örnek oluşturur. Geçtiğimiz sene boyunca yaptığınız düzenli/ öngörülebilir harcamaları gözden geçirip bütçenize nasıl bir etkisi olduğunu değerlendirmek ve bu doğrultuda eyleme geçmek öngörülemez harcamalara daha hazırlıklı olmanıza yardımcı olur. Kullanmadığınız abonmanlıkları iptal etmek, aracınız için daha uygun sigorta seçeneklerine göz atmak bu eylemlerden bazıları.

Amortisman fonları

Yıllık harcamalarınızın toplam tutarını belirledikten sonra karşılaşabileceğiniz düzensiz/ beklenmedik/ tek seferlik masrafları aylık bütçenize dahil etmeniz kolaylaşır. Bu noktada amortisman fonları devreye giriyor. Diyelim ki geçtiğimiz sene yaptığınız tatil size 30 bin TL'ye mal oldu. Ocak ayından başlayarak her ay kenara 2500 TL koymak, Aralık ayına kadar bu tutara ulaşmanızı sağlar. Senede tek seferlik yaptığınız tüm harcamalar için bu metodu kullanabilirsiniz. 

Yüksek getirili birikim hesapları amortisman fonlarınız için en doğru yer olabilir. Bankaların sunduğu fazi oranlarını inceleyip kendinize en uygun olana karar vererek biriktirmeye hemen başlayabilirsiniz.

Tampon bütçe

Beklenmedik harcamalara karşı hazırlıklı olmanın bir yolu da bütçenize, tampon diyebileceğiniz bir miktar eklemek. Bütçe oluşturmanın amacı harcamalarınızı kazancınızla uyumlu hale getirmektir. Bütçenize ekleyeceğiniz tampon miktar olası öngörülemeyen masrafları kolayca yüklenmenize yardımcı olur. Bunu maaşınızdan bir miktar parayı ayırarak, vergi iadelerini veya ikramiyelerinizi değerlendirerek yapabilirsiniz.

Acil durum fonu

Acil durum fonunuzu düzensiz harcamalar için kullanmak, birikiminizi kaybetmenize yol açabilir. Unutmayın ki acil durum fonu, acil sağlık masrafları, beklenmeyen işsizlik hali ve beklenmedik araç ve ev tadilatları içindir. Genel olarak acil durum fonu herhangi bir para girdisi olmadan üç ila altı ay boyunca yaşayabilmenizi sağlamaya yöneliktir. Bu yüzden yukarıdaki durumları kapsamıyorsa acil durum fonunuza dokunmayın veya acil durum fonunuzu kullanmaktan başka çareniz yoksa bu birikiminizi en kısa zamanda eski tutarına getirmeye gayret gösterin.

Aylık giderlerinizi kısmak

Aylık giderlerinizi belirleyip bunlardan kısmak tahmin edebileceğinizden daha fazla birikim yapmanıza sebep olabilir. Bu kısıtlamalara birkaç örnek, toplu taşımayı veya araç paylaşımını tercih etmek, kullanılmayan abonmanlıkları iptal etmek, dışarıda yeme-içmeyi kısıtlamak, uygun kredi kartı borcu ödeme seçeneklerini araştırmak ve en yüksek getirili birikim hesaplarını tercih etmek olabilir.

Sonuç olarak paramızı akıllıca kullanmak ve yönetmek bizi hayatın beklenmedik sürprizlerine karşı biraz daha hazırlıklı kılar. Acil durum fonu oluşturmak, birikim hesabı açmak, aylık kısıtlamalar ve bütçe takibi gibi önlemler bize bu konuda yardımcı olur. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800