Ay sonunda parası bitenlere tavsiyeler
“Param nereye gidiyor bilmiyorum”, “ay sonuna beş param kalmıyor”, “ne yaparsam yapayım paramı yetiremiyorum”… Aslında hepsinin ortak ve oldukça basit bir çözümü var. Bütçe yapmak! Size düşen karar vermek ve uygulamak.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBütçe yapmak için bir kalem ve kağıt yeterli. Gelirinizi ve kategorilere ayırarak giderlerinizi yazacaksınız. Daha sonra her kategoriye bir limit belirleyeceksiniz ve buna uymaya çalışacaksınız. Baktınız olmuyor, limitlerinizi değiştireceksiniz. Bütçenize uyup uymadığınızı kontrol edebilmek adına da her harcamanızı, 1 lira olsa bile, yazacaksınız. Bütçe yapmak bu kadar kolay ama bütçeyi tutturmak kimi zaman kişileri zorlayabiliyor. İşte bu noktada en işinize yarayacak 5 ipucu:
Harcamalarınızı kredi kartıyla yapmanın bir çok avantajı olsa da, kart ile harcama yapmanın, cepten nakit çıkarıp yapmaktan daha kolay olduğu bir gerçek. Ne de olsa gözün görmediği, elin dokunmadığı bir parayı harcamak daha kolay oluyor. İşte tam da bu nedenle, karşı koyamadığınız ancak ihtiyacınız da olmayan “zaaf” harcamalarınızı nakit ile yapın. Bunun için bütçenizde o alana ayırdığınız kadar parayı bir zarfa koyun ve ay boyunca o kategorideki harcamalarınızı bu zarftaki parayla yapın. Örneğin abur cubura çok para harcıyorsanız, kendinize belirlediğiniz aylık abur cubur masrafı parasını bir zarfa koyun ve ay boyunca tüm abur cubur masrafınızı yalnızca bu zarftaki parayla yapın.
Harcamalarınızı kaydedeceğiniz bir telefon uygulaması veya yazarak not edeceğiniz bir harcama defteriniz olsun. Bunu daima yanınızda taşıyın. Diğer aile üyelerinden de aynısını yapmalarını isteyin. Haftalık olarak hep birlikte açıp bakın bakalım o hafta paranız nereye gitmiş, hangileri olmasa da olurmuş, hangi kategorilerde haftalık harcama limitine sadık kalınmış, hangilerinde kalınamamış ve neden… Baktınız o hafta gereksiz harcamalar çoğunlukta. Birbirinizi ya da kendinizi suçlanamayın, bir sonraki hafta hedefinize daha sıkı sarılırsınız!
Eşinizle, çocuğunuzla, anneniz babanızla… her ay düzenli olarak aile toplantısı yapın. Diyelim her Pazar kahvaltı sonrası. Alın çayınızı/kahvenizi, aylık bütçenizi önünüze açın, oturun etrafında. Bakın bakalım bu ay bütçe kontrolünüz nasıl gitmiş. Hangi kategorilerde beklentiniz doğrultusunda harcamışsınız… Olmayanları tekrar konuşarak düzenleyin. Örneğin, ulaşım için 300 lira belirlediyseniz ve 400 lira harcandıysa, nedenlerine bakın. Doğrusu 400 lira ile devam etmekse bütçenizdeki diğer bir kategoriden 100 lira azaltıp buraya ekleyin.
Bütçenize uymanızın en kolay yollarından biri faturalarınızı düzene koymaktan geçiyor. Alın hepsini önünüze, aylık, yıllık abonelikleriniz de dahil. Ailecek faturalardan tasarruf etme planlarınızı konuşun. Aylık, yıllık aboneliklerinizi kontrol edin. Örneğin televizyon aboneliğinizde film paketi varsa ve siz son 3 aydır hiç oradan film izlemediyseniz film paketinizi iptal ettirin. Bütün gün işyerindeyseniz, geceden geceye evde internet kullanıyorsanız, internet paketinizi bir alt pakete geçirmeyi düşünebilirsiniz.
Bir çok ailede en büyük giderlerin başını gıda alıyor. Özellikle gıda fiyatlarının bir hayli yükseldiği günümüzde, gıda kategorisi büyük önem kazanıyor. Bu kategoriden tasarruf etmek zor gibi görünse de imkansız değil. Ailecek haftalık yemek menüsü yapın. Bu menü çerçevesinde alışveriş listenizi hazırlayın ve fiyat araştırması yaparak alışverişinizi yapın. Gıda alışveriş listenizde mevsim dışı ürünlerin olmamasına özen gösterin.