Altın neden yükselir? Altın fiyatlarını ne belirler?

İnsanlar yatırım yapmak için en çok altını tercih eder. Peki, altın fiyatlarını ne belirler? Altın neden yükselir? Altın neden düşer? Altına nasıl yatırım yapılır? İşte altınla ilgili ayrıntılar…

Güncelleme:

Altın fiyatları tüm dünyada aynı şekilde belirlenir. Örneğin; Türkiye piyasasında işlemler tamamlandığında, Londra piyasası açılır. Daha sonra Amerika’da altın fiyatları belirlenir. Amerika’dan sonra Uzakdoğu piyasalarında işlemler açılır. Yani altın piyasası 24 saat aktiftir ve sürekli fiyatlar değişmektedir.

Altın fiyatlarını ne etkiler?

Altın fiyatlarının birden fazla nedenden etkilendiğini söylemek yanlış olmaz. Fakat, bu etkilerin başında ABD gelir. Amerika’da yaşanan ekonomik olaylar, politikalar vs. altın fiyatlarının değişmesinde etkili olur.

Altın fiyatlarını etkileyen diğer sebepler arasında ise şunlardır:

  • Yatırımcıların tercihleri
  • Arz ve talep dengesi
  • Nakit akışında değişim
  • Küresel enflasyon artışı
  • Para birimlerinin değeri ve kur iniş çıkışları

Altın neden yükselir? Altın fiyatlarını ne belirler? resim: 0

Altın fiyatı neden düşer?

Küresel olarak gelişen olumsuzluklar, siyasi dengeler, ekonomik koşullar altın fiyatlarını düşürebilir. Borsada veya ülke para birimlerine yönelik yatırımlarda kar elde şartı yüksekse, yatırımcıların talepleri bu piyasalarda yoğunlaşmışsa altın fiyatlarında düşüş görülebilir. Ancak yatırımcıların tercihi altından yanaysa, altın fiyatlarında düşüş olmaz.

Dolar altını etkiler mi?

Doların değerindeki değişim altını etkiler. Dolar Euro karşısında değer kaybettiği zaman altın fiyatlarında da düşüş olur. Ancak, Dolar Euro karşısında değerlendiğinde altın fiyatları yükselir. Böylelikle dolar kuru ve enflasyon altında değişime neden olur.  Ayrıca Türk Lirası ve Dolar kuru ilişkisinde de, değişim yükseliş yönündeyse altın fiyatı yükselmekte, değişim düşüş yönündeyse altın fiyatı düşmektedir.

Altına yatırım nasıl yapılır?

Altına yatırım yapmanın çeşitli yolları vardır. Bu yolları şöyle açıklayabiliriz:

  1. Altın para, mücevher yatırımı: Somut olarak yatırım yapmak isteyenlerin yatırım tercihidir. Daha çok kısa vadede yatırım yapmak ya da kullanmak isteyen kişiler  bu şekilde altın alır.
  2. Külçe altın yatırımı: Orta ve uzun vadede yatırım yapmak isteyenlerin tercihidir. Külçe altın yatırımında, banka kasaları kullanılır. Yatırım için tutulan külçeler, daha güvenli olması için bankada özel kasalarda tutulur.
  3. Altın hesaplar: Bankaların altın vadeli mevduat hesaplarında yatırım yapmayı tercih edenler de vardır. Bu yatırım tipinde altın hesabı online olarak yönetme ve yatırım planlarını takip etme imkanı da vardır.
Etiketler Altın
Yorumlar
Kalan Karakter 800