AB'de Cinsiyetler Arası Ücret Farkı Ne Durumda?

AB'deki kadınlar 2019'da erkeklerden saat başına ortalama %14,1 daha az kazandılar (EU27 verilerine göre). Yine de hala AB ülkeleri arasında büyük farklılıklar var.

Güncelleme:

AB'deki kadınlar 2019'da erkeklerden saat başına ortalama %14,1 daha az kazandılar (EU27 verilerine göre). Yine de hala AB ülkeleri arasında büyük farklılıklar var.

Kesin Veriler

AB'de cinsiyetler arası ücret farkı %14,1'dir ve son on yılda yalnızca çok az değişiklik göstermiştir. Ki bu da kadınların erkeklerden saat başına ortalama %14,1 daha az kazandığı anlamına geliyor.

Ortalama saatlik kazanç, ödenen saat sayısının aylık ortalaması (yarı zamanlı çalışma için herhangi bir ayarlama yapılmadan önce) ve istihdam oranının birleşik etkisini ölçen cinsiyetler arası genel kazanç farkı, 2018'de %36,7 olarak hesaplandı.

Cinsiyete dayalı istihdam açığı 2019'da %11,7 olarak hesaplandı ve AB genelinde kadınların %67,3'ü, erkeklerin ise %79'u istihdam edildi (EU27 verilerine göre).

Kadınlar neden daha az kazanıyor?

Cinsiyete dayalı ücret farkı, ücret ayrımcılığından daha geniş bir kavramı ölçer ve kadınların işe erişim, terfi ve zam gibi konularda karşılaştıkları çok sayıda eşitsizliği kapsar. Bunlar:

Sektörel ayrım: Cinsiyete dayalı ücret farkının yaklaşık %24'ü, kadınların bakım, sağlık ve eğitim gibi nispeten düşük ücretli sektörlerde aşırı temsil edilmesiyle ilgilidir. Yüksek oranda feminenleştirilmiş işler sistematik olarak değersizleştirilme eğilimindedir.

Ücretli ve ücretsiz çalışmanın eşit olmayan payı: Kadınların haftada erkeklerden daha fazla çalışma saati olmasına rağmen, ücretsiz işlerde daha fazla saat harcamaları, kariyer seçimlerini de etkileyebilecek bir gerçektir. Bu nedenle AB, ebeveyn izinlerinin eşit paylaşımını, çocuk bakım hizmetlerine yeterli sübvansiyon sağlanmasını ve esnek çalışma süresi düzenlemelerine ilişkin gerekli şirket politikalarını teşvik etmektedir.

Cam tavan: Hiyerarşideki konum ücret düzeyini etkiler: En iyi şirketlerin CEO'larının %8'inden azı kadındır. Bununla birlikte, AB'de saatlik kazanç açısından en büyük farklılığa sahip olan meslek, yöneticiler: Bu da kadınlar için erkeklere göre %23 daha düşük kazanç anlamına geliyor.

Ücret ayrımcılığı: Bazı durumlarda, 1957'den bu yana Avrupa Antlaşmalarında eşit ücret ilkesi (madde 157 TFEU) yer alsa bile, kadınlar eşit veya eşit değerde iş yaptıklarında genelde erkeklerden daha az kazanıyorlar.

Cinsiyete dayalı ücret farkının en büyük kısmı AB'de açıklanamıyor ve eğitim, meslek, çalışma süresi veya kişinin çalıştığı ekonomik faaliyet gibi işçi veya işyeri özellikleriyle ilişkilendirilemez. Ücrette daha fazla şeffaflık, eşit iş veya eşit değerde iş için cinsiyete dayalı haksız ücret farklılıklarının ortaya çıkarılmasına, ücret ayrımcılığı mağdurlarının tazminat aramalarına ve eşit ücret haklarını almalarına yardımcı olacaktır.

AB ülkeleri arasındaki farklar

AB ülkeleri arasında önemli farklılıklar var. Cinsiyete dayalı ücret farkı Lüksemburg, İtalya ve Romanya'da %5'ten az iken Avusturya, Almanya, Letonya ve Estonya'da %19'dan fazladır. Çoğu ülkede, cinsiyetler arası ücret farkı azalırken, birkaç ülkede ise büyüyor.

Ancak, belirli ülkelerde cinsiyetler arası ücret farkının daha düşük olması, o ülkedeki işgücü piyasasının cinsiyetler arası daha eşit olduğu anlamına gelmiyor. Kadınların istihdam oranının daha düşük olduğu ve çoğunlukla daha yüksek kazanç potansiyeline sahip (örneğin daha iyi eğitimli) kadınların işgücü piyasasına girdiği ülkelerde cinsiyetler arası ücret farkı daha düşük olabilir.

Kaynak: https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/gender-equality/equal-pay/gender-pay-gap-situation-eu_en

SWIFT Sistemi Nedir? SWIFT Sistemi nedir? Rusya için verilen SWIFT yasağı, diğer ülkeleri etkiler mi?

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800