6 Büyük Kişisel Finans Hatasına Dikkat!

Yaşamamızı sürdürürken plansız ve ileriyi düşünmeden attığımız adımlar bizi sonradan pişman edebilir. En iyisi, önlem almak....

Bazen küçük adımlar hayatımızda büyük mesafeler almamızı sağlayabilir. Atması kolay olan bu adımlar ne yazık ki gözümüzü korkutur veya üşengeç bir anımıza denk gelir ve sonunda yanlış bir adım atarız, hayat kalitemiz olabileceğinden çok daha aşağıda kalır. O anki refahınızdan, gelecekte nasıl anılacağınıza kadar hayatınızın pek çok katmanını etkileyen bu yanlışları düzeltmek için hiçbir zaman geç değil.


1: Emeklilik İçin Para Biriktirmemek

Emekli hayatını size özetlemenin en kısa ama acımasız yolu şöyle olurdu: Daha az gelirle aynı yaşam standartını sürdürmeye çalıştığınız bir dönem. Emekli olduğunuzda kaçınılmaz bir şekilde gelirleriniz azalacak ve bu yaşam koşullarınızı da etkileyecek. Üstelik fizik olarak daha zayıf olduğunuz bir dönemde… Gücünüz kuvvetiniz yerindeyken, maaşınız varken, emeklilik günleriniz için para biriktirin. Emeklilik yaşları çalışmak isteseniz dahi uygun işleri bulamayacağınız, belki sağlığınızın el vermeyeceği dönemler. O günler için kenara ayırdığınız her para, size biraz daha rahatlık olarak geri dönecektir.

2: Borç Planı Yapmamak

Hayatınızda borcun varlığı, hayatınız üstündeki egemenlik sınırlarınızı etkilemekte, daraltmaktadır. Borcunuz varken hayatınızın kontrolünün tamamen elinizde olduğunu söyleyemezsiniz. Bu yüzden en doğru borcu alırken, bir ödeme sistemi ile yola çıkmanız ve buna sadık kalmanız. Çoğu kişi için böyle bir plan söz konusu değil ve borcun ödenmesi kişisel gelir akışına dayanıyor. Siz aynı hataya düşmeyin, borcu alırken ne zaman, ne şekilde, nasıl ödeyebileceğinizi planlamış olun.

3: Bütçe Planı Yapmamak

Gelirinizi bir plan yapmadan, anlık olarak gelişigüzel kullanmak, eninde sonunda elinizde para kalmamasına ve düzensiz alışverişlere sebep olacaktır. Unutmayın; yazılan şey daha zor unutulur ve etkisi daha büyüktür. Giderlerinizi listelemek ve miktarlarını yazmak, gelirinizi kullanmanız konusunda basit olsa da etkili ve küçük bir başlangıç. Bütçe planınızı hazırlayın, gelir ile giderlerinizi listeleyin. Bu liste harcamalarınızı daha sıkı kontrol altında tutmanızı ve yeni harcamalara girmeden önce daha dikkatli düşünmenizi sağlayacaktır.

4: Maaştan Maaşa Yaşamak

Bütçe planı çıkartırken amacınız, ay sonunda elinizde fazla para kalmasını sağlamak olmalı. Bu da sizin maaştan maaşa yaşamanızı engelleyecek olan tasarruf. Her ay artan bu para sizi sürpriz harcamalara karşı hazırlıklı kılacağı gibi, ödemeler karşısındaki klasik “ay sonu” bahanesini de sizin için çöpe atacak. Ay sonu geldiğinde cüzdanınızın boşalmış olduğunu görüp, kendinizi telaşlı bir şekilde yeni maaşı beklerken bulmayın.

5: Acil Durum Fonu Oluşturmamak

Acil durum fonu sizin 3 aylık giderinizi biriktirdiğiniz, beklenmedik bir durumda hayatınızı devam ettirebilmenize sağlayacak tasarrufunuz. Beklemediğiniz bir anda işsiz kalabilirsiniz, sağlık durumunuz kötüye gidebilir veya ekonomik kriz çıkabilir. Buna felaket tellallığı olarak bakabilirsiniz ama bilinçli bir kişisel finans hayatının en önemli amaçlarından biri de sizi en kötü duruma hazırlamaktır. Acil durum fonu oluşturun ve en kötü durum için 3 aylık giderinizi orada, gereken zaman gelene kadar harcamayacak şekilde saklayın.

6: Bilinçsiz Otomobil Alışverişi

Otomobil öyle bir şey ki, gönlümüzden geçenden daha düşük bir model almış olsak bile mutluluktan ayaklarımızı yerden kesebilir. Çok ciddi miktarların harcanmasına rağmen, insanların bu heyecanın etkisiyle çok ciddi araştırmalar yapmadan, açıkça “Bir daha mı geleceğiz dünyaya” sevinciyle yaptığı otomobil alışverişi, yanlış bir şekilde yürütülürse, hassas dengeler üzerinde oturan finansal hayatınızı bir anda tepe taklak edebilir. Henüz alım aşamasında çok önemli kriterlere göre yapılan fiyat-performans değerlendirmesine kesinlikle, sonrasında gelen sigorta, yakıt, bakım ücretlerini de etkileyin. Otomobil beraberinde getirdiği maddi külfet ile aslında her anlamda uzun vadeli bir harcama girdisidir ve en başta alım kararı verdiğinizde, bütçenizi buna göre hazırlamış olduğunuzdan emin olun.

Yorumlar
Kalan Karakter 800