Yeni iş kurarken nelere dikkat edilmeli?
Yeni bir iş kurmak için kapsamlı bir çalışma sürecine hazır olmanız gerekir. Bu çalışmaların belli bir düzen içinde sürmesi ve gözünüzde büyümemesi için bazı hususlara dikkat etmelisiniz. İşte yenibir iş kurarken atmanız gereken adımlar…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBaşarılı bir girişimcide bulunması gereken kişisel özelliklerden bazıları:
Kararlılık: Sorunlardan kaçmaz, onları olduğu gibi kabul ederek çözmeye çalışır. Karar vermekten çekinmez hatta bunu arzular.
Kendine güvenme: Karşılaşacağı tüm sorun ve zorlukların üstesinden geleceğine inanarak çalışmalarını sürdürür.
Kabul edilebilir riskleri göze alma: Girişimci, kâr güdüsüyle hareket etse de çalışmaları sonucunda meydana gelebilecek olumsuz sonuçları (rizikoları) da göze alır.
İş bitiricilik: Yapılması gereken işi sonuna kadar izler, gerektiğinde bizzat çalışarak işi bitirir.
Yeni iş fikrinizi hayata geçirmeden önce; katılacağınız sektörü anladığınızdan emin olun. İşin gerektirdiği tüm detaylar hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip olun. Araştırma yaparak, hedef pazarınızı tanımlayın. Kazanç elde etmeyi düşündüğünüz alanda başarılı olmak için uzmanlık kazanın.
Girişim yolculuğunuzda faydalanacağınız, stratejinizin yönünü belirleyecek, net bir başlangıç planına sahip olun. Fikrin uygulanabilir olup olmadığını belirlemenize, atmanız gereken bir sonraki adıma yardımcı olacağından etkili bir iş planı oluşturmak için yetkinliğe sahip değilseniz, profesyonel yardım alabilirsiniz.
İş fikrinizin ne kadar benzersiz olduğunu düşünürseniz düşünün, hedef kitlenize, rakiplerinizden daha iyi veya almaya değer daha ucuz bir şey sunamıyorsanız yeni işinizde başarılı olma şansınız azdır. Başarı olmak için doğru stratejiyi takip etmeniz ve rakiplerinizin önüne geçmeniz için kimlerle yarıştığınızı analiz edin.
Enerjinizi doğru görevlere yönlendirmek için ihtiyacınız olduğunda size en iyi tavsiyeyi verecek bir danışmanınız olması, mevcut sorunlarınızın üstesinden gelme aşamasında size zaman ve güç kazandırır.
Bir iş kurarken ne satmanız gerektiğini veya hangi hizmeti sunmak istediğinizi biliyorsanız, faaliyete başlamadan önce ilgilendiğiniz konuya dair bir pazarın olup olmadığını inceleyin; potansiyel müşterilerinizin kim olduğunu belirleyin.
Yeni bir işe başlarken en önemli faktörlerden biri başlangıç maliyeti hesaplamasıdır. İşinizi başarıyla kurmak ve yürütmek için gereken toplam maliyeti değerlendirmeye özen gösterin. İşinizi yürütmek için gerekli olan maaş, kira, ofis malzemeleri benzeri tüm masraf ve harcamaları belirleyin ve listeleyin. İş planınıza mutlaka aylık maliyetleri ekleyin.
Yeni kurulan şirketler genellikle ilk iki veya üç yıl boyunca kazandıklarından daha fazlasını harcar. Yaptığınız işe olan güveniniz her ne kadar güçlü olursa olsun, işletmenizi finanse etmek için başlangıç aşaması boyunca sizi yönlendirmek için gerekli fonlara sahip olmalısınız.
Hazırlık aşamasında, iş akışınızı yürütmek için gerekli işletme sermayesini doğru biçimde belirlemelisiniz. Buna ek olarak seçeceğiniz finansman modeli, bir işe başlamadan önce dikkate almanız gereken en önemli faktörlerden biridir. Şirket finansmanı, tasarruflarınızdan sağlayabileceğiniz sermayeyi ve ödünç alabileceğiniz fonları içermelidir. Kurumunuzu finanse etmek adına başlangıç aşaması boyunca sizi yönlendirmek için gerekli fonlara sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
Bir şirket kurarken işletmeniz için en iyi konumu belirlediğinizden emin olun. Yer seçimi yaparken, bulunduğunuz sektörün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun. Örneğin bir üretim birimi kurmayı düşünüyorsanız elektrik, su, vergi ve ulaşımdan tasarruf etmenizi sağlayacak bir yer seçebilirsiniz ve hatta işinizi kurmak için devletten indirim ve destek alabileceğiniz yerler bile arayabilirsiniz.
Personel seçimi yaparken profesyonel davranmaya özen gösterin. İşe aldığınız bir çalışan, sorumlu tutulduğu işi doğru biçimde yaparak sizi başarıya taşıyacaktır. Aksi durumda başarısız olmanıza neden olabilir. İhtiyaç duymanız halinde doğru personeli bulmak için uzman destek almanız yararlı olacaktır.
İnsanların ürünlerinizin ya da hizmetlerinizin, faydalarını veya onlara nasıl ulaşacaklarını bilmelerine olanak tanıyan etkili bir pazarlama stratejisi izleyin.
Ayrıca doğru teknolojiye yatırım yapmak, profesyonel bir web sitesine sahip olmak, kişisel finansmanınızı dikkate almak, karşılaşılan riskler hakkında gerçekçi olmak, işletmenizi yapılandırırken hukuki danışmanlık almak, iş kurarken doğru bir yapılanma içine girmeniz adına üzerinde durmanız gereken diğer önemli hususlar arasında yer alıyor.