Yatırım getirisi nedir, nasıl hesaplanır?
Yatırım getirisi nedir? Yatırım getirisi nasıl hesaplanır? Yatırım getirisi hesaplamın faydaları nelerdir? Yatırım getirisi yatırımcıya nasıl yön verir? İşte yatırım getirisiyle ilgili merak edilenler...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlYatırım Getirisi, “Return on Investment” teriminin kısaltması olan ROI ile sembolize edilir. (ROI), yatırımın geri dönüşünü tanımlayan, net gelir ile yatırım arasındaki orandır. ROI, yapılan yatırımın ne denli doğru olduğu konusunda yatırımcıya yön verir. Yüksek ROI, başlangıç maliyetine kıyasla yatırımdan elde edilen gelirin yüksek seviyede olduğu anlamını taşır.
Yatırım Getirisi, hesaplamasında sektör, yatırımı türü, ürün hacmi gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurulur. Bu nedenle de ihtiyaç doğrultusunda formüllerin temelinde yer alan gelir, yatırım gideri ve ürün maliyeti kalemleri şekillendirilebilir ve çeşitli hesaplama formülleri oluşturulabilir.
Yaygın olarak kullanılan Yatırım Getirisi denklemi ise şöyledir:
ROI = (Gelir - (Yatırım Gideri + Ürün Maliyeti)) / (Yatırım Gideri + Ürün Maliyeti)
ROI değerinin hesabına örnek vermek gerekirse; maliyeti 100 TL, satış fiyatı ise 180 TL olan bir ürün için 200 TL’lik bir reklam yatırımı yapılırsa ve bu yatırım sayesinde 10 adet satılırsa ROI değeri şu şekilde hesaplanır:
ROI = (1800 - (200 + 1000)) / (200 + 1000)
ROI = 600 / 1200
ROI = 0,6
Bu hesaplamaya göre 0,6 olan ROI değeri 100 ile çarpılarak yüzdelik sayı elde edilir ve yatırım geliri yüzde 60 olarak belirlenir. Bu değer, yapılan her 1 TL’lik yatırımın 1,60 TL getirisi olduğunu gösterir.
Fiziksel ürünler için, satılan ürünlerin maliyeti, sattığınız tüm ürünlerin üretim maliyeti ile reklam maliyetlerinin toplamından oluşurken, geliriniz, söz konusu ürünlerin satışından elde ettiğiniz tutardır. Her bir satış için harcadığınız tutar, dönüşüm başına maliyet olarak adlandırılır.
İşletmeniz olası satış yarattığında, satılan ürünlerin maliyeti reklam maliyetlerinizle sınırlı olurken, geliriniz ise normal bir olası satıştan kazanacağınız tutardır. Örneğin, her 10 olası satıştan 2 satış elde ediyorsanız ve normal bir satış işleminizin tutarı 20 TL ise, her bir olası satışın gelirinize ortalama katkısı 4 TL'dir. Bir olası satış elde etmenin maliyeti, işlem başı maliyet (EBM - Edinme başına maliyet) olarak bilinir.
Hesaplamaya dahil edilen kâr, spesifik bir araç üzerinden elde edilmiş olmalıdır.
Farklı araçlar üzerinden elde edilen kârlar ile hesaplama yapıldığında verimli sonuçlar alınmayabilir.
Maliyet kısmına sadece yatırım tutarı değil, yatırımla ilgili tüm giderler eklenmelidir.
Aylık, 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık gibi sınırlı dönemler dahilinde hesaplanmalıdır.
Hesaplama sonucu ulaşılan ROI oranını doğru okumak, analiz etmek ve değerlendirmek gerekir.
Aynı yatırım aracına, farklı dönemlerde yatırım yapılmışsa, elde edilen sonuçlar ilgili dönem özelinde değerlendirilmelidir.
Elde edilen sonuçlar, önceki dönemler ile karşılaştırılmalıdır.
Yatırım getirisinin faydaları şu şekilde sıralanabilir: Kar ve zararı belirleyebilmek. Basit bir formül ile hesap yapabilmek. Yatırımın geri dönüşünü izleyebilmek. Yatırımın gidişatı hakkında fikir vermesi. Yatırım stratejisine destek veri oluşturması. Yatırım getirisi oranı nasıl belirlenir.
Pazarlama programlarının ve kampanyalarının işletme için gelir üretme katkılarını kanıtlamak üzere pazarlama ekibinin sayısal olarak ortaya koyduğu yatırım getirisidir (ROI).
ROI, yatırım getirisinin (return on investment) kısaltmasıdır. Ve bu durumda, şirketinizin pazarlama kampanyalarına harcadığı parayı, bu kampanyaların sağladığı gelirle karşılaştırarak ölçer.