Tek Gelirle Yaşarken Bunlara Dikkat Edin
Tek gelirle geçinmek kimi zaman zorlayıcı olsa da bu durum hayattaki basit (ve bedava) şeylerden daha çok keyif almamıza da yardımcı olabilir. Gelin, tek gelir kaynağıyla daha verimli nasıl yaşayabiliriz, 10 maddede inceleyelim.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGelirimiz tek bir kaynaktan geldiğinde hata payımız az olduğundan harcamalarımızı daha dikkatli yaparak paramızı nereye yatırdığımız konusunda daha stratejik davranmalıyız. İlk adım sürdürülebilir bir bütçe oluşturmaktır.
Sürdürülebilir bir bütçe oluşturmak için dikkat edilmesi gerekenler,
Aylık ortalama gelirinizi hesaplayın
Son üç aydaki gelirinizi toplayıp üçe bölün. Elde ettiğiniz, ortalama aylık gelirinizdir.
Aylık ortalama giderinizi hesaplayın
Gelir hesaplamasında olduğu gibi, son üç aydaki tüm giderlerinizi toplayıp üçe böldüğünüzde aylık ortalama giderinizi elde edebilirsiniz.
Aylık harcamalarınızı teşhis edin
Aylık giderinizi azaltmak için önce neye para harcadığınızı bilmeniz gerekir. Ne demişler, insan bilmediğini bilmez. Harcamalarınızı listeleyin: Zorunlu aylık harcamalar (kira veya araba taksidi gibi), tasarruf yatırımları (birikimlerinize ayırdığınız bütçeniz) ve keyfi harcamalar (dışarıda yemek, eğlence vs).
Aylık harcamalarınızı aylık gelirinizle karşılaştırın
Sayılar yalan söylemez! Aylık gelir ve giderlerinizi karşılaştırdığınızda bütçenizin uygun olup olmadığını net bir şekilde görebilirsiniz.
İpucu: Eğer aylık giderleriniz aylık gelirinize denk veya gelirinizi aşıyorsa bütçenizi acilen tekrar değerlendirmenizi öneririz.
Bütçenizi ihtiyaç duydukça güncelleyin
Aylık kazancınızdan daha fazlasını mı harcıyorsunuz? Utanmaya veya kendinizi suçlamaya gerek yok. Bunun yerine durumu harcama aışkanlıklarınızı değiştirmek için bir fırsat olarak görün ve vakit kaybetmeden eyleme geçin.
Parayı akıllıca kullanmakla ilgili kendinizi geliştirmek, konuyla ilgili okumak veya dinlemek de yeni harcama alışkanlıkları oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Tek gelirle yaşayan herkes için doğru bütçe farklı olacaktır. Bu yüzden kendinizi başkalarıyla karşılaştırma hatasından kaçının ve sizin için doğru ne, ona odaklanın.
Bütçenizi ay be ay yakından takip edin
Eğer size yardımı dokunacaksa bütçenizi yaşayan bir organizma olarak düşünebilirsiniz: Onunla ilgilenmeniz, aylık ve hatta haftalık harcamalarınıza dikkat etmeniz birikim hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.
Sadece harcamalarınızı kaydettiğiniz bir defter edinmeniz ve buraya cebinizden çıkan her kuruşu not etmeniz bazen can sıkıcı olsa da finansal hedeflerinize ilerlemenizi somut şekilde görmek oldukça motive edicidir.
Kazandığınızdan fazlasını harcıyorsanız kendinize kızmayın!
Harcamalarınızı kısarak gelirinize uygun bir hale getirmenin pek çok yolu var.
Örneğin, kullanmadığınız paralı abonelikleri iptal ettirebilir; marka odaklı alışveriş yapmaktansa butik mağazaları tercih edebilir; dışarıda yemek yeme alışkanlığınızı ayda bir veya ikiye düşürüebilir; indirim ve kampanyalardan faydalanabilir; aile veya arkadaşlarınızla buluştuğunuzda para harcayacağınız aktiviteler yerine deniz kenarında yürüyüş yapmak veya evde film izlemek gibi aktivitelere yönelebilir; telefon veya internet hat sağlayıcınızla daha uygun bir tarifeye geçmek için görüşebilirsiniz. Bu ve niceleri en az eforla bütçenizi toparlamaya yardımı dokunacak eylemlerdir.
Net bir birikim hedefi belirleyin
Birikim hedefinizi belirlemek, sağlam bir finansal temelin ilk adımı. Neyi hedeflediğinizi bilirseniz amaca yönelik ilerlemeniz kolaylaşır.
Ufak sayılarla başlayın
Çıtayı en başından yükseğe koymak ulaşılamaz gibi görünebilir ve gözünüzü korkutabilir. Ufak hedeflerle başlayın ve istikrarlı olun. En garanti yöntemlerden biri aylık gelirinizin yüzde 10'unu birikim hesabınıza yatırmaktır. İsteğe bağlı olarak bu yüzdeyi zaman içinde arttırabilirsiniz.
Düzenli ve otomatik birikim
Birikim fonunuzu büyütmenin en kolay yollarından biri bunun otomatik şekilde hallolması. Unutmak, "bu ay göndermeyeyim, lazım olur" bahanesi olmadan verdiğiniz talimat doğrultusunda birikiminiz her ay büyür.
Birikim hesaplarınızı ayırın
Acil durum fonu hesabınızı diğer birikim hesaplarınızdan ve normal banka hesaplarınızdan ayrı tutmanız önemli. Böyle yapmak acil olmayan durumlarda bu hesaptaki parayı güdüsel biçimde kullanmanıza engel olur.
Borç sırtımıza yük gibidir, özellikle tek bir gelir kaynağımız varsa. Ama moraliniz bozulmasın. Gerçekçi bir planlama ve çabayla borçlarınızdan kısa sürede kurtulmanız mümkün.
İlk adım borç ödemelerini bütçenize dahil etmeniz. Bu, ödeme tarihini geçirmeden, minimum tutar dahi olsa gelirinizin belirli bölümünü borç ödemesine ayırmanız demek. Ayrıca borçlandığınız kurum bankaysa yetkililerle makul ödeme planları ve faiz yüzdeleriyle ilgili görüşmeniz de faydalı olabilir.
Gelir kaynaklarınızı arttırmak bir gecede olmayacak kuşkusuz, ama imkansız da değil. Bunu kendinize sık sık hatırlatın. İlgi duyduğunuz alanlarda kendinizi geliştirmeniz, yeni teknolojiler ve sektör trendlerinden haberdar olmanız iş dünyasındaki şansınızı arttıracaktır. Yeni iş görüşmelerine gittiğinizde maaş beklentinizi açıkça konuşun ve önerilen miktar size az görünüyorsa daha fazlasını talep etmekten çekinmeyin. Gelirinize katkı olacak yan uğraşları değerlendirin. Profesyonel ağınızı genişletmenize yardımcı olacak buluşmalara katılın. Yüz yüze tanışmak, sohbet etmek olumlu bir izlenim bırakmak adına oldukça kritik.
İsteklerin öncesine ihtiyaçlarımızı yerleştirmek ve ihtiyaçlarımız arasında da öncelik sırası yapmak, harcamalarımızı düzenlemeye yardımcı olur. Bu ayrımı net bir şekilde yapmanız sizi hem zihinsel olarak hem de bütçe planlaması anlamında rahatlatacaktır. "Buna gerçekten ihtiyacım var mı?" sorusu para harcamanızı gerektiren her seferde kendinize yöneltebileceğiniz, basit, ama değerli bir soru. Cevabınızın ne kadar çok hayır olduğunu gördüğünüzde şaşıracaksınız. Yine de arada kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın.
İş çıkışında bir kafeye veya restorana gitmek hepimizin alışkanlığı. Eğer bu alışkanlığınız size maddi anlamda yük oluyorsa harcamalarınızı bütçeniz doğrultusunda kısmak ve para harcamanızı gerektirmeyen yeni alışkanlıklar edinmek bu yolda ilk adım. Doğada sakin bir yürüyüş veya aileyle piknik yapmak, ücretsiz bir sanat galerisini gezmek bu tip aktivitelere birkaç örnek. Yaratıcılığınızı konuşturun ve size neyin iyi geldiğini keşfedin. Para harcamak zorunda olmadan elbette!
Partnerinizle, ailenizle ve yakın arkadaşlarınızla yeni karar ve alışkanlıklarınızı paylaşmaktan ve siz bu yolda ilerlerken onların da desteğini istemekten çekinmeyin. Bu, hedefinize odaklı kalmanızı kolaylaştırır. Planlarınızdan haberdar olmaları, arkadaşlarınızın bir sonraki buluşmayı pahalı bir restoranda değil, evde ayarlamalarına olanak sağlar.
Çocuklar geleceğimizin mimarları. Onlara tutumlu olmayı, ihtiyaçtan fazlasını istememeyi, parayı doğru yönetmeyi küçük yaşta öğretmek önemli. Sizin bu bilinçle yaşamanız, zaten çocuklarınıza da örnek olacaktır.
Kulağa garip gelse de evde ne pişeceğini önceden planlamak ve mutfak alışverişini bu plan doğrultusunda yapmak tasarruf etmenin en kolay yollarından. Aylık veya haftalık yemek planı oluşturduğunuzda neye para harcanacağını önceden belirlemiş ve israfın önüne geçmiş olursunuz. Bu uygulama aynı zamanda "bugün ne pişirsem" derdini de ortadan kaldırır.