Şimşek Türkiye ekonomisini Anlattı: "Türkiye 15 Bin Dolarlık Kişi Başı Geliriyle..."
Bakan Şimşek, enflasyonun 2026'nın sonunda tek haneye düşmesini öngördüklerini, enflasyonun uygulanan programa yanıt verdiğini ifade ederek, ülkenin büyüme performansının gelişmekte olan ekonomiler arasındaki emsallerinin çok üzerinde olduğunu belirtti.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBrookings Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kişi başına 15 bin dolarlık gelire dikkat çekerek, "Sadece büyük bir ekonomi değiliz, aynı zamanda hızlı büyüyoruz." Diyerek ülke ekonomisi ile ilgili tek tek açıklama yaptı.
Şimşek Türkiye Ekonomisi Hakkında Açıklama Yaptı!
Türkiye ekonomisinde kaydedilen ilerlemeye dikkat çeken Bakan Şimşek, "2026'nın sonunda enflasyonun tek hanelere düşmesini öngörüyoruz” diyerek Enflasyonun uygulanan programa yanıt verdiğini belirtti.
Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte sorulan sorulara yanıt veren Bakan Şimşek, enflasyonun baz etkisinin ötesinde düşüş kaydedeceğine dile getirerek, “para politikasının gecikmeli etkisi devreye girmeye başladı. Negatif mali itki ve daha destekleyici gelirler politikası dezenflasyon sürecini hızlandıracak. Ayrıca firmaların fiyatlama davranışında iyileşmeye başladı." Dedi
Türkiye'nin yatırım konusundaki avantajlarına dikkat çeken Şimşek, ülkenin 90 milyona yaklaşan nüfusu ve 15 bin dolarlık kişi başına geliriyle büyük bir ekonomi olduğunu vurgulayarak yapmış olduğu açıklamasında, ülkenin büyüme performansının gelişmekte olan ekonomiler arasındaki emsallerinin çok üzerinde olduğunu belirten Şimşek "Sadece büyük bir ekonomi değiliz, aynı zamanda hızlı büyüyoruz." Diyerek, Ülkenin güçlü ve nitelikli bir iş gücü piyasasına sahip olduğunu ve her yıl 1 milyonu aşkın nitelikli iş gücünün üniversite ve meslek okullarından mezun olduğunun belirtti.
Kur Korumalı Mevduatta (KKM) Son Durum Ne?
Bakan Şimşek, rezervlerdeki artışın temel sürükleyicisinin dolarizasyondaki azalma olduğunu belirterek, bankacılık sektörü ile reel sektörün artan dış borç çevirme oranları ve portföy girişlerinin de rezerv birikimine katkı sağladığını ve bu kapsamda da KKM hesaplarında Ağustos 2023'ten bu yana 100 milyar doların üzerinde azalma olduğunu dile getirdi.