Şimdi Başlıyorsan 'Gişirimcisin'
Türkiye’de kadın girişimcilerin sayısı yalnızca %8. Dokuza doğru yol almaya çalışıyor… Kimi zaman emekliyor, kimi zaman koşuyor, kimi zaman ise yerinde durmaya devam ediyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGirişimciliğe hayatını adayanlar, kendi hikayesinde kavrulanlar, başkalarına ilham olanlar ya da yapmak isteyip de bir türlü o adımı atamayanlar var.
Ülkemizin dört bir yanında kendi hikayelerini yazmak isteyen kadınlarımız ve genç kızlarımız ile karşılaşıyorum. İstedikleri tek şey hayallerini gerçekleştirmek. Geçen gün bir eğitimde 38 yaşındaki bir anne “Uzun yol şoförlüğü yapmak istiyorum” dedi. Sınıfta derin bir sessizlik oldu. Ben de kalkıp “Neden olmasın, peki bunun için ne yapman lazım?” diye sordum.
“Önce ehliyet almalıyım” diye yanıtladı ve bir hafta sonra bana kurstan fotoğraf attı.
Yine 3 hafta kadar önce farklı bir eğitimde üniversitedeydik ve gençlere “Hayalleriniz ne?” diye sordum. Neredeyse hepsi -bir grup hariç- “Şurada çalışmak istiyorum, bu şirkete girmek istiyorum. Şu gazetede çalışmak istiyorum” dedi. Kimse kalkıp, “Bu kadar arkadaşımı, bir amaç uğruna istihdam edecek şöyle bir iş fikrim var” demedi.
Bir grup hariç.
Yani heyecan ve istek var ama harekete geçemiyoruz ya da harekete geçebiliriz ama kimse bize bunu tek başımıza yapabileceğimizi hissettirmemiş.
Özellikle kadınlarımızda ve kızlarımız daha fazla yalnız hissediyor kendini.
Bunların bazısı, ailesi destek olmadığı için –ya da kocası- bazısı özgüven probleminden bazısı ise ekip kuramadığından dolayı işlerinin başına geçemiyor.
Diğer bir tarafta ise: Erkek girişimcilerin oranı ise %91.
Aradaki uçurum adresi biz.
Taksicilik mesleğini yapan ya da tır kullanan kadınlara dahi şaşırarak bakan biz.
Peki bu sayının ardındaki hikayeler, zorluklar, hayaller ve hayatlar desek?
Görünen, görünmeyen yüzleri ile kimler?
Sınır Tanımayan Mesleklerde; ‘Dilara Çetinel’in Girişimcilik Hikayesi Var
Kendi işini kurma fikri nereden geldi?
İçimden bir ses ticaretle uğraşmak istediğimi söyledi.
Şirketini temizlik sektörü üzerine kurdun. Hizmet sektöründesin. Senin gibi kendi işini kurmak isteyen kadınlara mesajın var mıdır?
Kendi işini kurmak gerçekten kolay. En önemli adımı bir muhasebeci tutuyorsunuz ve vergi dairesinde imza atıyorsunuz. Bu kadar basit bir işlem, fakat kendi iş yerinizi açmak; Özgüven, güç ve en önemlisi kendinize inanmayı gerektiriyor. Kendinize inandığınız sürece yapamayacağınız hiçbir şey yok.
Hayatımızda hedeflediğimiz şeyler değişebiliyor bu bazen sistemden dolayı bazen ise tamamen doğal döngüde, sende su altı mankenliği yapmaktaydın, değişim seni iyileştirdi mi sence?
Biliyorsun aslında ekonomi mezunuyum Sualtı Modelliği birden gelişen bir tecrübeydi benim için. Hayatımda çok güzel bir deneyimdi çok sevdim işimi hatta aşıktım. Bin bir çeşit insanlarla tanıştım ve çalıştım. Ekibim beni çok güzel yerlere taşıdı.
Sonra hayatımda ilham aldığım olaylar yaşadım. Bazen hayat bazı şeylerde size tecrübe kazandırıyor ve yolunuzu değiştirmek istiyorsunuz. Belki yine aynı şekilde keyif yaşayacaksınız ama yola farklı bir patikadan çıkmak istiyorsunuz hepsi bu.
Sadece uzun süre sonra istediğimiz şeyler değişince biz biraz panik oluyoruz. Tabi ki herkes gibi korkularım vardı ama kendime güvendim ve çok fazla düşünmeden hemen başladım. Çünkü ne zaman bir şeyi çok düşünsem; olmadığını fark ettim.
Sence girişimcilik neydi?
Çoğunlukla girişimcilik dediğimiz zaman, direk aklımıza şirketler kurmuş başarılı ve cesur insanlar gelir. Kısmen doğru, kısmen yanlış aslında. Bir yerde bir eksiklik var.
Cesur insanlar ve risk alanlar aslında gerçek girişimcilerdir ve öyle şaşalı şirketleri de yoktur. Çoğu kendi evlerini ilk olarak ofis olarak kullanmıştır. Eğer böyle bir ruha sahipsen ve daha inovatif ürünler çıkarmak ya da daha iyi hizmetler sunmak istiyorsan yarın değil hemen başlamasın.
Şimdi Başlıyorsan ‘Girişimcisin’
Tek kelimeyle anlatmak istesen ne dersin?
Cesur olmak.
Kendi şirketini kurarken karşılaştığın en büyük güçlük neydi?
Ailem ve yakın arkadaşlarımın benim yanımda olması.
Başarıyı nasıl adlandırıyorsun?
Çok çalışmak ve mantıklı olmak ile.
Şirketi nereye taşımak istiyorsun?
Henüz bunları düşünmüyorum daha kısa ama gerçekleşebilir hedefler koyuyorum önüme. Emekleyerek gidiyorum dikkatli ve planlayarak.
Son olarak kendi işini yapmak isteyen kadınlara ne söylemek istersin?
Hemen yapın ve sorumluluk alın. Bu ülkede bir şeyleri daha üst sıralara taşıyın. Emin olun kadın elinin değdiği her şey daha güzel bir hal alıyor.
Twitter, Instagram: cansumaydemir