Seyyanen Zam Nedir?
Yüz binlerce kamu kurum ve kuruluşlarındaki işçileri ilgilendiren seyyanen zam, 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde gündeme geldi. Bu gelişmenin ardından 'Seyyanen zam nedir?' sorusu araştırılmaya başlanıp merak konusu oldu.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKamudaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren sözleşme görüşmelerinde, hükümetin, yeni zam teklifini bu hafta sunması bekleniyor. Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüyle ilgili 31 Mayıs'ta başlayan süreç devam ediyor. Yüz binlerce kamu kurum ve kuruluşlarındaki işçileri ilgilendiren seyyanen zam, 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde gündeme geldi. Bu gelişmenin ardından 'Seyyanen zam nedir?' sorusu araştırılmaya başlanıp merak konusu oldu.
SEYYANEN ZAM NE ANLAMA GELİYOR?
Arapça kökenli bir kelime olan seyyanen, TDK'ya göre kelime anlamı olarak "eşit olarak" anlamına gelmektedir. Seyyanen zam tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına geliyor. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır. Yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Seyyanen zamda ise örneğin zam 300 TL ise herkesin maaşı o kadar artar.
2021 SEYYANEN ZAM ORANI
Önceki dönemlerden farklı olarak bu yıl birlikte hareket eden Türk-İş ve Hak-İş, en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebinde bulunmuştu. Bu teklif üzerine 8 Temmuz'da hükümet, işçilere brüt ücreti 3577-3750 lira arası olanlara 100 lira, brüt ücreti 3750-4000 lira arası olanlara 60 lira seyyanen zam ile yılın ilk 6 ayı için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı teklif etti.
Unicorn Girişim Nedir? Türkiye’deki Unicorn Girişimler Dünyada unicorn girişimler hızla artarken ve bu artış genç girişimler sayesinde gerçekleşiyor. Dünyada unicorn girişim deyince akla ilk gelen yapılanmalar ise "Uber, Snapchat, Pinterest, Evernote, Spotify, Dropbox, Tango, Zomato, Shazam" olarak ifade edilir.
Hükümetin teklifini düşük bulan Türk-İş ve Hak-İş, taleplerinin karşılanacağı yeni bir teklifi beklemeye başladı. Kurban Bayramı tatili dolayısıyla ara verilen zam pazarlığında, hükümetin, yeni zam teklifini bu hafta sunması bekleniyor.