Patent almadan önce bilinmesi gerekenler nelerdir?
Yeni bir iş fikriyle yola çıktıysanız ve bir buluş fikrine sahipseniz fikriniz çaldırmamak için mutlaka patent sürecine adım atmanız gerekiyor. Peki patent nasıl alınıyor ve patent alınırken hangi kriterler dikkate alınıyor. İşte yanıtları..
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTarım ve sanayi başta olmak üzere, insanlığın karşı karşıya kaldığı herhangi bir spesifik sorunun çözümüne yönelik ortaya konulan projeye buluş adı verilmektedir. Buluş, onu geliştiren kişiye ya da gruba özeldir ve başkaları tarafından izinsiz uyarlanamaz.
Patent nedir?
Buluş sahibine verilen, buluşunun başkaları tarafından izinsiz olarak kullanılmasını, üretilmesini, satılmasını, satışa sunulmasını veya ithal edilmesini belirli bir süre için engelleme hakkını veren koruma belgesine patent denir.
Neden patent verilir?
Patent sistemi, buluş sahiplerine belli bir süre koruma hakkı vermesinin yanı sıra, patentte yer alan tüm bilgileri kamuoyuna açarak, aynı konuda çalışan başkalarının aynı buluşu yeniden üretmek için emek, zaman, maliyet vs. harcamasının engellenmesi için vardır.
Hangi buluşlara patent verilir, hangi buluşlar patent alamaz?
Bir buluşa patent verilebilmesi için üç şartın geçerli olması gerekiyor.
- Yenilik
- Tekniğin bilinen durumunun aşılması
- Sanayide uygulanabilir olması
Hangi buluşlara patent verilemez?
- Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları
- Buluş niteliğinde olmadığı için patent verilemeyecek konular
- Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar
- İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri
- Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller
- Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları
Kaç çeşit patent vardır?
Türkiye’de biri incelemesiz; diğeri incelemeli olmak üzere iki çeşit patent sistemi vardı.
İncelemesiz sistemde, ülkemizde mali kaynakları kısıtlı olan buluş sahiplerine ucuz, süratli, ancak süresi nispeten kısıtlı, 7 yıllık bir koruma sağlanmaktaydı. Ancak 10 Ocak 2017 tarihli çıkan Sınai Mülkiyet Kanunu ile İncelemesiz sistem kalktı.
İncelemeli sistemde işlemler daha uzun sürmekte, ancak incelemeli patent, başvurunun patentlenebilirlik kriterlerine sahip olup olmadığını gösteren bir inceleme raporuna dayanarak verildiği için daha güvenli ve daha uzun bir koruma elde edilmektedir.İncelemesiz patent, gerekli şartlar yerine getirilmek ve incelenmek şartıyla incelemeli patente dönüştürülebilmektedir.
Patent veya Faydalı Model koruma süreleri ne kadardır?
İncelemeli patent 20 yıl,
Faydalı model belgesi 10 yıl süre ile korunur.
Faydalı Model nedir ve Faydalı Model tescili için gerekli kriterler nelerdir?
Türkiye´de ve dünyada yeni olan, sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine 10 yıl süre ile bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Faydalı Model tescil kriterleri; Yenilik ve Sanayiye uygulanabilirliktir.
Patent ve Faydalı Model arasındaki fark nedir?
- Faydalı Modelde, tekniğin bilinen durumunun aşılması kriteri aranmaz,
- Koruma süreleri farklıdır,
- Faydalı model belgesine, ek faydalı model belgesi verilmez,
- İnceleme işlemlerinin olmaması nedeniyle patent verilmesine oranla faydalı model belgesinin verilmesi, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.
Patent tescilinde yetkili kurum neresidir?
Ankara’da bulunan Türk Patent ve Marka Kurumu, Kanunlarla Patent tescilinde yetkilidir. Türk Patent’te işlem yapma yetkisi de sadece müracaatçılara ve Enstitü Siciline kayıtlı, resmi patent vekillerine de tanınmıştır.
Patent hakkının sona ermesinin sebepleri nelerdir?
- Koruma süresinin dolması
- Patent sahibinin patent hakkından vazgeçmesi
- Yıllık ücretlerin ve ek ücretlerin öngörülen sürelerde ödenmemesi
Patent başvurusu yapmadan önce neler yapılmalıdır?
Patent başvurusu yapılmadan önce başvuru sahibinin buluş konusu teknik ile ilgili patent araştırması yapması gerekmektedir. Tekniğin bilinen durumunun araştırılması, buluş sahibine kendi buluşunu mevcut patentlerle karşılaştırma, benzerlikleri ve farklılıkları görme olanağını sağlar. Başvuru sahibi buluşunun yeni olup olmadığı konusunda genel bir fikir sahibi olur. Böylece mevcut teknoloji bilinerek yapılan bir patent başvurusunun reddedilme olasılığı çok azdır.
Patentin alınması ne kadar sürmektedir?
Patent başvurusu sonrası talep edilen araştırma raporunun temini, tekrarlanan inceleme talep sayısı ve inceleme raporlarına) karşı iletilecek görüşe bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, başvurudan belge alım aşamasına kadar geçecek süreç üç ila dört yıllık bir zamana yayılmaktadır.
Araç kiralarken nelere dikkat edilmeli? Araç kiralama giderek yaygınlaşıyor. Araç kiralamada şartlar neler? Araç kiralarken neler dikkat edilmeli? İşte araç kiralarken bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenler…