Para Biriktirmek İsteyenlerin İşini Kolaylaştıracak 10 Tüyo

Para biriktirmenin en önemli tarafı bize kattığı güven ve özgürlük duygusu. Para biriktirmeye başladıktan sonra insan kendini daha özgür hissediyor.

Biriktirmenin en zor tarafı ise ilk adımı atmak... O adım atıldıktan sonra devamı da geliyor. Bir süre sonra alışkanlık kazanıp her fırsatta kenara para koymaya başlıyorsunuz... Peki ilk adımı nasıl atmalı? Gelin bu ilk adımı kolaylaştıracak tüyoları birlikte inceleyelim:

1 - Hedef Koyun

 Birikim yapmanın en kolay yolu hedef koymak.
Yurt dışı seyahatim için para biriktiriyorum ya da acil durumlar için kenara para koyacağım diyerek kendinize hedef belirlemekle başlayabilirsiniz. İstediğiniz bir şey uğruna para biriktirmek, birikim yapmanızı kolaylaştıracaktır.

2 -Plan Yapın

Para biriktirmeye karar verdiğiniz zaman bunun planını da yapın.
Ayda kaç para biriktirebilirsiniz, nelerden tasarruf ederek bu parayı biriktireceksiniz, hedefinize ulaşmanız ne kadar sürecek gibi detayları planlayın.

3- Ay Başından Paranızı Birikime Ayırın

Ay sonunda kalan para ile birikim yapmak oldukça zor. Bunun yerine geliriniz elinize geçer geçmez bunun %10’unu birikime ayırın. Bütçenizi o %10’luk kısım yokmuş gibi yapın.

4 - Harcamalarınızdan Tasarruf Edin

Gereksiz harcamalardan kısarak, ihtiyaçlarınıza yönelin. Ay başında birikime ayırdığınız paraya ek olarak bir de ay sonunda tasarruf edilen parayı birikime ayırın. Damlaya damlaya göl oluyor... 

5 - Ek Gelir Elde Etmeye Çalışın

Kendi yeteneğinize göre ek gelir elde etmeye çalışın. Burada dikkat etmeniz gereken; bazı işyerlerinde ek işe izin verilmiyor. Ek gelir alırken ana gelirden olmamak için işvereninizin bilgisi dahilinde ek gelir sağlamanız doğru olur. Buradan gelen parayı direkt olarak birikime ayırın.

6 - Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Birikim yapmak istiyorsanız alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekiyor. Bir önceki ayı ele alın. Nelerden vazgeçebilirsiniz? Örneğin her cuma dışarı çıkmak yerine bunu iki haftada bire ya da ayda bire indirebilirsiniz.

7 - Ne Kadar Harcama Yaptığınıza Bakın

Aylık gelirinize göre gider tablonuzu çıkarın. Eğer aylık harcamanız gelirinizden fazlaysa para biriktirmeniz zor. Bunun için bir gelir gider tablosu oluşturun. Gereksiz abonelikler var mı, faturaları azaltabilir misiniz, olmasa da olur dediğiniz giderler neler… Bunları sıralayın.

8 - Birikim Hesabı Açın

Eğer para biriktirmekte zorlanıyorsanız işi güvendiğiniz bir  bankaya emanet edebilirsiniz. Vereceğiniz düzenli birikim talimatıyla işiniz kolaylaşır. Böylece siz de birikim dışında kalan para ile bütçenizi yapabilirsiniz.

9 - Borçlarınızı Kapatın

Eğer borcunuz varsa, öncelikle borcunuzu kapatmak isteyebilirsiniz. Kar topu dediğimiz taktikle borçlarınızı azaltmanız ve sonucunda kapatmanız mümkün. En azdan en çok olan borca doğru giderek borçlarınızı ödeyin ve borçlar sonrası rahatlayın.  Unutmayın borç varken de birikim yapabilirsiniz.

10 - Sabredin 

Para biriktirmenin gelirden sonraki en büyük ihtiyacı sabır. Bir anda büyük sonuçlar beklemek yerine sabırlı olun. Bu sabır sayesinde biriktirdiğiniz paraya dokunmamış olursunuz. Unutmayın birikim alışkanlığı bir günde değil, bir süre sonra başarılı olur ve sadece bir günü değil tüm geleceğinizi kurtarır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800