Öncelikle yanlış algılardan kurtulmalıyız!

Parayı doğru tanımlarsak hayatımız çok daha kolay olur. Bu nedenle öncelikli olarak yanlış algılardan kurtulmalıyız.

1 5 PARA amaç değil, bir araçtır.
PARA amaç değil, bir araçtır.

Para, değerlerimiz doğrultusunda, bizi bir noktadan bir noktaya taşıyan bir araçtır. (Yani AMAÇ değil). Örneğin, "1 milyon dolarım olsun" Neden? Niye? Ne yapacaksın bu parayla? Hayattaki hedeflerine, seni sen yapan değerlerine nasıl hizmet edecek? Parayı amaç olarak koyunca… Sanki o tavşan, siz tazı. . . "Tavşan kaç" oynuyorsunuz. Siz koştukça o kaçıyor. Hâlbuki parayı neden, ne için istediğinizi düşünseniz, o sadece bir araç olarak size hizmet edecek. Yani siz paranın kölesi değil, paranızın EFENDİSİ olursunuz.

2 5 PARAya anlam veren biziz.

Sokakta 100 TL koydum yere. Öyle kendi başına duruyor. Bir gücü? Bir yaptırımı? Bir anlamı var mı? Hayır yok. Çünkü bu yerde duran (kimsenin olmayan) paraya anlam veren, anlam yükleyen onu elinde tutan kişilerdir, yani biziz. Paraya verilen anlam kişiden kişiye değişir. Her birimizin bir "para karakteri" var. Önemli olan bunun farkına varmak, bununla yüzleşmek ve bunu idrak etmektir. Çünkü ancak o zaman karşımızdaki insanların "para karakterlerine" saygı duyabilir, empati kurabiliriz.

3 5 PARA karakterinizi keşfedin.

Para okulda öğretilmiyor. Para ile ilgili öğrendiklerimiz evimizde başlar, çevremizle genişler, tecrübelerimizle şekillenir. Para ile ilgili korku, endişe, istek, arzu, tatminsizlik, isteksizlik... Bunların hepsi beynimizde yıllar içinde oluşur. Genelde duyduğumuzu değil, gördüğümüzü uygularız anne babamızdan. Yani oğlum paranı çarçur etme diyen bir babanın kendi parasını bilinçsiz harcaması karşısında çocuk babanın sözlerini dinlemez bile. Çocukken sünger gibiyizdir... Ortamda ne varsa özümseriz. Geçmişinize dönüp, hayatınızdaki büyük olayları hatırlayın... Anne babanızın boşanması, babanızın işini kaybetmesi, amcanıza loto çıkması, halanıza miras kalması, kardeşinizin hastalığı, dedenizin size aldığı ilk bisikleti.... bunları bir yere yazın ve her birinin sizi "para" ya bakışınızı şekillendirdiğini analiz edin. Kendinizi, bugünkü hislerinizi bu bağlamda anlamaya çalışın. (Not: Eşiniz için de yapabilirsiniz aynı egzersizi)

PARA KARAKTERİ TESTİ İÇİN TIKLAYIN

4 5 PARA konuşulabilir.

Parayı konuşulmaz, tabusal bir konu olmaktan çıkaralım. Rahatlayalım. Ne paradan korkalım, ne onu gereğinden fazla önemseyelim.

5 5 Para yönetilebilir.
Para yönetilebilir.

Para ile saadet olmaz, ama parayı bir kenara atmakta olmaz. Para hayatımızda yönetilmesi gereken bir kavram.

Yorumlar
Kalan Karakter 800