Nasıl mali müşavir olunur?
Nasıl olunur serisinde inceleyeceğimiz bir diğer meslek: Mali Müşavir! Mali Müşavir nedir? Nasıl mali müşavir olunur? Mali Müşavir olmak için hangi şartlar yerine getirilmelidir? İşte Mali Müşavirlik ile ilgili merak edilen tüm detaylar!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol
Ticari iş yerlerinin muhasebeyle ilgili tüm finansal hizmetlerini gerçekleştiren kişilere Mali Müşavir denir. Mali müşavirler ‘‘serbest muhasebeci mali müşavir’’ ve ‘‘yeminli mali müşavir’’ olmak üzere iki gruba ayrılır. Her meslek grubunda olduğu gibi mali müşavir olmak için yerine getirilmesi gereken şartlar vardır. Mali müşavir olmak için alınması gereken eğitimlerin yanı sıra bu meslek grubunda mesleki yeterlilik sınavı ve zorunlu staj durumları da mevcuttur.
Mali müşavir ne iş yapar?
Mali müşavir, ticari işletmenin finansal tablolarını ve vergi beyannamelerini denetler. İşletmelerin ticari belgelerini inceler ve denetimlerini yapar. Genel anlamda mali müşavirlik, işletmelere mali konularda destek sağlayan meslek grubudur. Mali müşavirler ticari işletmelere finans, muhasebe, mali mevzuat uygulamaları, işletmecilikle ilgili konularda danışmanlık da yaparlar.
Nasıl Mali Müşavir olunur?
Mali müşavir olmak için üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olmak gerekir. Mali müşavirlik için üniversitelerin bankacılık, hukuk, iktisat, işletme, kamu yönetimi, maliye, muhasebe, siyasal bilimler gibi bölümlerinde okumak gerekmektedir. Mali müşavir adaylarının mesleki yeterlilik sınavından sonra üç sene staj eğitimi görmesi gerekir. Staja devam zorunluluğu bulunmaktadır. Eğitim ve staj sürecinin ardından ise mesleğe başlanır.
Mali Müşavir olmak için hangi şartlar yerine getirilmeli?
Mali Müşavir olmanın şartları nedir konusu detaylarıyla bilinmelidir. Mali Müşavir olma şartları 3568 sayılı kanun çerçevesinde belirtilmiştir. Yasanın 4. maddesinde de yer alan mali müşavir olabilmenin genel şartları şu şekildedir:
- T.C. vatandaşı olmak (yabancı serbest muhasebeci mali müşavirler hakkındaki hüküm saklıdır).
- Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak.
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
- Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkartılmış olmamak.
- Belirli bir süre Mali Müşavirlik Stajı yapmak.
- İlgili bölümlerden en az lisans mezunu olmak.
- Türk Ceza Kanunu 53. Maddesinde belirtilen kanunlar kapsamında herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak.
- Meslek şeref ve haysiyetine aykırı durumlar ve olaylar içerisinde bulunmamak.
Mali Müşavirler için iş imkanları nelerdir?
Mali müşavirler, çalıştıkları şirkette muhasebe müdür yardımcısı ya da muhasebe müdürü; mali koordinatör, iç denetim uzmanı, mali işler müdürü veya genel müdür olarak görev alabilirler. Ayrıca mali müşavirler, Kamu Gözetim Kurumu tarafından belirlenen şartları yerine getirirlerse “Bağımsız Denetçi” de olabilirler. Bunların yanı sıra Türkiye İç Denetim Enstitüsünün açıkladığı tüm şartları taşıyan mali müşavirler “CIA (Uluslararası İç Denetçi)” olabilirler. Ek olarak mali müşavirler, gerekli şartları yerine getirirlerse üniversitelerde araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi kadrolarına geçebilirler.