Mevduat Faizinde Dengeler Değişti! Mevduat Faizi 52 Ay Sonra Enflasyonu Geride Bıraktı

Brüt mevduat faizi, Mart ayında yıllık bazda %39,18'e ulaşarak son 52 ayın ardından ilk kez enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Bu performansla mevduat faizi, aynı dönemde yatırımcısına reel kazanç sağlayan tek finansal yatırım aracı oldu.

Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Mart ayında yatırım araçlarının reel getiri oranları incelendiğinde çarpıcı bir tablo ortaya çıktı. Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) %5,05, dolar %16,14, avro %16,65 ve BIST 100 endeksi %18,35 oranında yatırımcısına kaybettirirken, brüt mevduat faizi %0,78'lik reel getiriyle öne çıktı. Bu sonuçla birlikte mevduat faizi, Ekim 2020'den bu yana ilk kez yatırımcısına enflasyonun üzerinde reel bir kazanç sunmuş oldu. Yıllık bazda %39,18'lik getiri oranı, mevduatın uzun bir süredir beklenen performansı sergilemesini sağladı.

“Yüksek Faizlerle TL'ye Yönlendirme Başarılı Oldu”

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren Çaşkurlu, bu gelişmeyi ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele programının bir sonucu olarak değerlendirdi. Enflasyondaki düşüşün mevduat faizlerindeki artışla paralel ilerlediğini belirten Çaşkurlu, "Ekonomi yönetimi, yaşanan iç ve dış ekonomik gelişmeler sonucunda yatırımcıları, güvenli liman arayışlarında altın ve döviz gibi enstrümanlardan ziyade Türk lirasına yönlendirdi. TCMB ve BDDK uyumunda bankalar, yüksek mevduat faizleri ile fon toplamaya gitti." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Çaşkurlu, mevduat faizlerinin Mart ayında reel getiri sağlamasıyla birlikte, uygulanan stopaja rağmen yatırımcısına kazanç sunduğuna dikkat çekti. Uzun bir aradan sonra mevduatın reel getiri sağlamasının önemli bir gösterge olduğunu vurgulayan Çaşkurlu, bu trendin gelişimini takip etmek için ikinci çeyrek sonunda yapılacak değerlendirmelerin de kritik önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800