Merkez Bankası Faiz Artışı Ev, Araç... Kredilerini Nasıl Etkileyecek? Uzman İsim Tek Tek Açıkladı...
Merkez Bankası PKK toplantısında politika faizini 350 baz puan artışla yüzde 46'ya yükseltti. Bu artışının ardından ev araç konut kredisi kullanmayı düşünenler faiz artışının kredileri nasıl etkileyeceğini merak ederken, Konuyla ilgili açıklama uzman isimden geldi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 350 baz puan artışla yüzde 46'ya yükseltti. Bu sürpriz karar sonrasında, özellikle ev, araç ve kredi kartı kullanmayı düşünen veya mevcut kredileri olan vatandaşlar, faiz artışının kendilerini nasıl etkileyeceğini merak etmeye başladı. Ekol TV yayınında Merkez Bankası'nın faiz kararını ve olası etkilerini değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Selimler, kararın piyasalar ve krediler üzerindeki etkisine dair önemli tespitlerde bulundu.
"Kredi Kartı Faizleri Az da Olsa Artacak"
Prof. Dr. Selimler, politika faiziyle doğrudan ilişkili olan kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranlarının bu karardan etkileneceğini belirtti. Selimler, "Kredi kartı, kredili mevduat hesabı gibi faiz oranları politika faizine bağlı olarak belirlendiği için onlarda ufak bir artış olacak" dedi.
Ancak piyasalardaki genel faiz oranları, özellikle konut ve taşıt kredileri üzerindeki etkinin bu faiz kararının "geçici mi yoksa kalıcı mı olacağına bağlı" olduğunu vurgulayan Selimler, piyasanın zaten fiili olarak yüzde 46 seviyesinde bir faiz oranını fiyatladığını, çünkü Mart ayındaki bir düzenlemeyle borçlanma faizinin zaten bu seviyeye yükseltildiğini hatırlattı. Bu nedenle, yasal olarak faizin 46'ya çekilmesinin piyasaya ilk etapta doğrudan ve büyük bir etkisinin olmayacağını savundu.
Belirleyici Tarih Nisan Enflasyonu ve Haziran Toplantısı
Piyasa üzerindeki asıl etkinin ne zaman görüleceği sorusuna yanıt veren Selimler, "Bunun etkisini ne zaman göreceğiz? Nisan ayının enflasyon oranı arttığı zaman bu sefer Haziran ayındaki para politikası kurulu toplantısı önem arz edecek. Oradaki karar daha çok etkileyici olacak" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Selimler, şu anki faiz artışının zorunluluktan kaynaklandığını düşündüğünü; bu zorunluluğun rezervlerdeki erime, Nisan ayındaki enflasyonun yüksek olması beklentisi ve iç talepteki bozulmanın bir sonucu olduğunu belirtti.
"Çok Büyük Bir Artış Beklemiyorum Ama Nisan Enflasyonu Belirleyici"
Haziran ayındaki toplantıya kadar olan iki aylık sürenin uzun olduğuna dikkat çeken Selimler, Nisan ayı enflasyonunun yüksek gelmesi ve bu durumun Haziran'da da faiz artışı beklentisi yaratması halinde piyasa üzerindeki olumsuz etkinin daha fazla hissedilebileceğini dile getirdi. Ancak mevcut durumda, kararın geçici olduğu izlenimi nedeniyle faizlerde "çok büyük bir artış beklemediğini", ancak Nisan ayı enflasyon verisinin gelecek adımlar için belirleyici olacağını sözlerine ekledi.