Merkez Bankası Duyurdu: Reel Kesim Güven Endeksi Mart Ayında Yükselişe Geçti
TCMB, Mart ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve yakından takip edilen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, reel kesimdeki güven seviyesi Mart ayında bir önceki aya kıyasla önemli bir artış gösterdi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTCMB'nin imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1738 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirdiği İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Mart ayında geçen aya göre 1,7 puanlık bir artış kaydederek 104,1 seviyesine yükseldi. Aynı dönemde, mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 0,4 puan artışla 103,2 olarak gerçekleşti.
Endeksi Yukarı Taşıyan ve Aşağı Çeken Faktörler
Endeksi oluşturan anket sorularının detaylarına bakıldığında, reel kesimdeki güven artışında etkili olan temel faktörler şu şekilde sıralandı:
- Genel gidişat
- Gelecek 3 aydaki üretim hacmi
- Mevcut mamul mal stoku
- Gelecek 3 aydaki toplam istihdam
- Mevcut toplam sipariş miktarı
- Son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler
Öte yandan, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler ise endeksi aşağı yönlü etkileyen unsurlar olarak kaydedildi.
Son 3 Ay ve Mevcut Durum Değerlendirmeleri
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin ağırlığı bir önceki aya göre artarken, ihracat sipariş miktarında azalış bildirenlerin ağırlığı ise azaldı.
Mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerde ise, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu ve mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki görüşlerin bir önceki aya göre zayıfladığı gözlemlendi.
Gelecek 3 Ay ve 12 Ay Beklentileri
Gelecek üç aya yönelik beklentiler incelendiğinde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin oranı bir önceki aya göre yükselirken, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenlerin oranı ise geriledi.
Gelecek 3 aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin güçlendiği, gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı tespit edildi.
Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Beklentisi Geriledi
Ortalama birim maliyetlerde gelecek 3 ayda artış bekleyenlerin oranı azalırken, son üç ayda artış olduğunu bildirenlerin oranı ve gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış beklentileri arttı.
Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi ise bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 38,6 seviyesine geriledi.