Mart Ayı Enflasyonu Açıklandı: Yılmaz ve Şimşek'ten Değerlendirme Geldi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı enflasyon verilerini bugün açıklamasının ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklanan rakamlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTÜİK'in verilerine göre, Mart ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 2,46 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 38,10 olarak gerçekleşti. On iki aylık ortalamalara göre enflasyon ise yüzde 51,26 oldu.
"10 Aydır Kesintisiz Dezenflasyon Süreci Devam Ediyor"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerini X hesabı üzerinden yaptığı bir dizi paylaşımla değerlendirdi. Yılmaz, ekonomi programlarının temel önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğunu vurgulayarak, güçlü siyasi ve sosyal destekle programı başarıyla hayata geçirmeye devam ettiklerini belirtti.
Yılmaz, geçen yıl Haziran ayında başlayan dezenflasyon sürecinin Mart ayında da etkisini sürdürerek 10 aydır kesintisiz devam ettiğini ifade etti. Tüketici enflasyonunun Mart ayında yıllık bazda yüzde 38,1 seviyesine gerileyerek, dezenflasyonun başladığı Haziran 2024'ten bu yana 37,4 puanlık bir düşüş gösterdiğini kaydetti.
Aylık enflasyonda gıda fiyatlarının 1,2 puanla en önemli paya sahip olduğunu ve bu durumda Ramazan ayının etkisinin görüldüğünü belirten Yılmaz, hizmet enflasyonundaki katılığın kırılmaya devam ettiğini ve düşüşün sürdüğünü dile getirdi. Ayrıca, yurt içi üretici fiyatlarındaki artış hızının bir önceki aya göre azalması ve yıllık üretici enflasyonunun yüzde 23,5 seviyesine gerilemesinin, tüketici fiyatları üzerindeki maliyet kaynaklı baskıların hafiflediğini gösterdiğini ifade etti.
Enflasyonu düşürürken aynı zamanda yatırım ortamını iyileştirmeyi, verimliliği artırmayı, üretken kapasiteyi genişletmeyi ve ihracat odaklı bir makroekonomik çerçeveyle dengeli büyümeyi ve istihdam artışını amaçladıklarını vurgulayan Yılmaz, beklentilerin sağlıklı yönetimi ve enflasyonla mücadelede başarılı olmak adına para ve maliye politikalarını etkin bir şekilde koordine etmeye devam edeceklerini söyledi.
Dönemsel gelişmelerin kısa süreli olumlu veya olumsuz etkiler yapabileceğine dikkat çeken Yılmaz, asıl olanın programın ana çerçevesi ve istikameti olduğunu belirtti. Son dönemde görülen kısa dönemli etkilere yönelik olarak kurumların gerekli tedbirleri hızla alma kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.
Yılmaz, güçlü ve istikrarlı bir ekonomi için kapsayıcı sosyal politikalarla koordinasyon içinde ve tüm paydaşlarla iş birliğiyle çalışmaya devam edeceklerini belirterek, enflasyonun çok daha düşük oranlara gerilediği bir ortamda istikrar içinde büyümeyi ve sosyal refahı artırmayı hedeflediklerini ve tek haneli oranlara ulaşıncaya kadar enflasyonla kararlı mücadelelerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
"Piyasalardaki Dalgalanmanın Etkisi Sınırlı Kalacak"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla Mart ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Şimşek, yıllık enflasyonun son 10 aydır gerilediğini ve Mart ayında yüzde 38,1 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Bakan Şimşek, "Piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmanın enflasyona etkisinin, sıkılaşan finansal koşullarla sınırlı kalmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Fiyat istikrarı hedefleri doğrultusunda tüm politika araçlarını güçlü bir koordinasyonla kullanmaya devam edeceklerini vurgulayan Şimşek, enflasyonla mücadeledeki kararlılıklarını yineledi.