Mağazamı Nerede Açmalıyım?
Mağaza veya dükkan açmak isteyenler için lokasyon (konum) seçimi iyi düşünülmesi gereken bir konu. Satış yapacak bir iş yerinin konumu, para kazancını doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlArtık kendi işinizi yapmak istiyorsunuz. Kafe açmak ya da giyim mağazası açmak gibi satış üzerinden kazanç sağlayacak bir iş yapmaya karar verdiniz. Araştırma yapmaya başladınız ve karşınıza çıkan konulardan biri de iş yerinizin lokasyonu. Gelin birlikte iş yerinizi açarken lokasyonda nelere dikkat etmeniz gerektiğine bakalım.
İşinize Göre Yer Belirleyin
Öncelikle kafanızda bir iş planı oluşturmanız gerekiyor. İş planı oluşturduktan sonra belli bir yönde ilerlemeye başladınız. Maliyeti belirledikten sonra işinize uygun lokasyon belirlemeniz gerekiyor. Mesela butik bir mağaza açacaksanız, mahalle aralarını değil, daha cadde ve işe giden insanların oldukça fazla olduğu yerleri tercih etmeniz gerekiyor. Butik sadece verdiğimiz bir örnek. Lokanta açmaya karar verdiğiniz zaman da eğer hızlı ve pratik yiyecekler yapacaksınız, şirketlerin bol olduğu konumları araştırabilirsiniz.
Alışveriş Merkezinde Açabilirsiniz
Ürün satıyorsanız, iş yerinizi alışveriş merkezinde açmakta fayda var. Evet, alışveriş merkezlerinin kirası bir cadde üzerinde belirleyeceğiniz yere göre daha fazla. Fakat bu fazlalık aslında olumlu yönde. Çünkü günde belki binlerce kişi alışveriş merkezlerine geliyor. Hafta sonu ise bu sayı katlanıyor. Sizin de alışveriş merkezinde açacağınız bir iş yeri fazla kiraya rağmen iyi bir gelir sağlayacak.
Üniversitelerin, Stadyumların Peşini Bırakmayın
İnsanların sıkça uğradıkları yerlerde iş yeriniz açmaya çalışın. Bir stadyumun etrafında ya da bir konser alanının yakınında açacağınız iş yeri sayesinde iyi kar elde edebilirsiniz. Kolay atıştırmalık yiyecekler satmayı tercih ettiniz. Bu tercihinizi nerede değerlendirmek istersiniz? Zamanı olmayan ve uygun fiyata alma ihtimali olan insanların arasında. Onlar için de en iyi yerlerde üniversite alanları ya da stadyumlar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi işinize göre yerinizi belirlemek çok önemli.
Müşteri Analizi Yapın
Lokasyonun yanı sıra iş yerinizin olacağı yerdeki müşteriler de oldukça önemli. Alışveriş merkezi dışında bir yerde iş yerinizi açmaya karar verdiyseniz, müşteri analizi yapmanız gerekiyor. İş yerinizin çevresinde olan insanların demografik özelliklerini iyi analiz etmelisiniz. Çünkü o insanlar sizin iş yerinizden alışveriş yapacak. Lokasyon seçimi için sadece yerin önemi değil, aynı zamanda orada yaşayan insanların da önemi var.
Rakiplerinize Bakın
İş yerinizi açmaya karar verdikten sonra rakiplerinizi incelemeniz gerekiyor. Rakip firmalar iş yerlerini nereye açmış, daha çok nerede toplanmışlar ve analizi nasıl yapmışlar sorularına yanıt vermeniz gerekiyor. Kendiniz rakip firmaların müşterisi olun ve inceleme yapın. Çünkü onlar bunu yaptılar ve başarılı oldular. Siz hem onları örnek alıp hem de kendinizden bir şeyler katarak neden ön plana geçmeyesiniz? Yaptığınız her inceleme sizin yararınıza olacak. Bunu unutmayın
Ulaşım Yakın Olmalı
İş yerinizi seçerken ulaşımın yakın olmasına dikkat etmelisiniz. İnsanlar hem size rahat ulaşabilmeli hem de trafik sıkışıklığını minimum düzeyde yaşamalı. İstanbul'da bir iş yeri açmayı düşünüyorsanız trafik kaçınılmaz bir gerçek fakat konumu iyi bulursanız bu insanların sizin iş yerinizi tercih etmesi için iyi bir alternatif olacak.