KOBİ’ler işlerini anlatırken hangi noktalara dikkat etmeli?
Küçük ölçekli işletmeler doğru hedef kitleyle iletişime geçmeli ve kendilerini iyi anlatmalılar. İşte KOBİ'lere iş hacimlerini yükseltmede yardımcı olacak öneriler...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKüçük ölçekli işletmelerin ticari yapısı ve personel sayısı göz önüne alındığında KOBİ’lerin iş hacmini yükseltmesi için tanıtım çok daha değer kazanıyor. Ancak ne yazık ki işletme sahiplerinin büyük bir kısmı, ya işlerini anlatacak özel bir platform bulamıyor ya da hedef kitle ile buluştuğunda kendilerini izah etme konusunda yetersiz kalıyor.
İşletmelerin bu sorununa çare olan iş geliştirme platformu BNI (Business Networking International) Türkiye Direktörü Ayşe Aslan, “BNI, organizasyona dâhil olan iş sahiplerine büyük bir görünürlük sağlıyor. Hep söylediğim bir şey var: İş sahiplerinin mağaralarından yani ofislerinden çıkmaları gerekiyor. Daha fazla görünür olmaları şart. İnsanlar sizi tanımalı, sizi sevmeli, size güvenmeli ve günün sonunda da sizinle iş yapmak istemeli. Bir adım ötesi de, sizi çevresine düzenli olarak önermeyi öğrenmeli. Üyelerimiz arasında hayatında ilk defa bir topluluğa işini anlatanlar o kadar çok sayıda ki…” diyor.
İşte BNI Türkiye Direktörü Ayşe Aslan’dan işletme sahiplerine birkaç ufak tavsiye…
Yaklaşık 30 dakikalık bir sunum yapıyorsanız, sunumlarınızın yüzde 45’ini ses, yüzde 40’ını beden dili ve yüzde 15’ini içerik oluşturmalıdır. Bir dakika ya da daha kısa konuşma fırsatı yakaladığınızda ise bu oranlar yüzde 55 beden dili, yüzde 38 ses ve yüzde 7 içerik olarak değişmelidir.
Ne söylediğinizden ziyade, nasıl söylediğiniz önemlidir. Her iş sahibinin kendini daha doğru bir ses, beden dili ve içerik çalışması ile ifade edebilmesi gerekmektedir.
Sunum esnasında önemsenen noktalara, birkaç kez vurgu yapılmalıdır.
Göz kontağı kurmak, tebessüm etmek, hitap ettiğiniz kitleye asla arkanızı dönmemek çok önemlidir.
Giyim kodlarına dikkat etmek gerekir.
Rakipler hakkında olumsuz konuşmamak, herhangi bir din, mezhep ve inanış üzerinden olumsuz örnekler vermemek gerekir.
Şirket ile ilgili akılda kalıcı başarı hikâyelerini paylaşmak çok değerlidir.
Dil kurallarını bilmek, enerjili ve tutkulu olmak, coşkunuzu karşıya dengeli bir şekilde geçirmek ve söyledikleriniz hakkında net bilgiler aktarmak.
KOBİ'lere kredi tavsiyeleri İşini büyütmek isteyen kobiler ya da ilk kez iş kuracak olanlarda nelere dikkat edilir?