Kıdem Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Çeşitli sektörlerde çalışan işçiler çalıştıkları sektörde tüm hizmet süreleri boyunca belli bir emek verirler. İşçilerin çalıştıkları bu sektörde verdikleri emeğin karşılığını almaları için kıdem tazminatı verilir.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKıdem tazminatı, yasalar ile teminat altına alınan yasal bir sistemdir. Bu kıdem tazminatlarını almak için bazı durumlarda belli şartlar aranır. İş Kanunu’na tabi bir işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçinin işyerinde kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde ayrılması halinde çalıştığı her yıl için kendisine 30 günlük en son brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Her yıl için ödenecek olan kıdem tazminatı miktarı tavan rakamını geçmez.
Kıdem Tazminatı Nedir?
4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtildiği gibi, en az 1 yıl süre boyunca aynı iş yerinde çalışmış olan çalışanın, belirli haller doğrultusunda işten çıkması, çıkarılması halinde, işveren tarafından çalışan kişiye ödenecek tazminata “Kıdem Tazminatı” denilir.
Kıdem Tazminatı Almak İçin Gereken Şartlar
1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesi baz alındığında 4857 sayılı iş kanununa göre çalışanlar işverenlerinden kıdem tazminatı alırlar. İşte bu yasa ile belirlenen haller;
- İşçinin haklı bir sebep ile işi bırakması
- İşçinin haklı bir sebep olmadan da işten çıkarılması
- İşçinin emekli olmak için işi bırakması
- Erkek işçilerin de askerlik yapmak için işlerini bırakmaları
- İşçilerin emeklilik ile ilgili diğer şartları tamamladıktan sonra emeklilik yaşını beklemeleri için işçinin işini bırakması
- Kadın işçinin de evlendikten sonra bir yıl içinde işi bırakması durumu
- İşçinin ölmesi ile birlikte de kıdem tazminatı verilir. Tüm bu belirtilen durumlarda her çalışma yılına göre işçiye brüt maaşı kadar bir kıdem tazminatı ödenir.
2021 Kıdem Tazminatı Tavanı Ne Kadar Oldu?
Kıdem tazminatı tavanı enflasyon oranlarının açıklanması ve memur zamlarının belli olması ile şekillendi. Ocak ayından Temmuz ayına geçen 6 aylık enflasyonun belirlenmesiyle birlikte bu enflasyonun yüzde 3'lük toplu sözleşme zammını geçmesi halinde oluşacak fark memur ve memur emeklilerine ödeniyor. Bu oran da kıdem tazminatı tavanının artışını belirliyor. Ocak ayında yapılan artışla birlikte temmuz ayına kadar uygulanan kıdem tazminatı tavanı 7.638,96 TL olmuştur. 6 aylık enflasyon yüzde 8,45 oldu. Yılın ilk 6 ayı için memurlar yüzde 5,45 enflasyon zammı alacak. Buna göre Temmuz ayı itibariyle yıl sonuna kadar geçerli olacak kıdem tazminatı tavanı 8.224,10 TL'dir.
Kıdem Tazminatı Tavanı Nasıl Hesaplanır?
Son alınan brüt ücret üzerinden yapılan kıdem tazminatı hesabı brüt ücrete yıl boyu alınan düzenli ödemelerin de dahil edilmesiyle hesaplanır. Kıdem tazminatı giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanan bu ücretin bir üst sınırı bulunuyor. Bir çalışanın brüt maaşı son belirlenen kıdem tazminatı tavanının yani 7.638,96 TL'nin üzerindeyse kıdem tazminatı bu rakam üzerinden hesaplanır. Brüt maaşı 6 bin lira olan bir çalışan ise çalıştığı süre ile 6 bin liranın çarpımı sonucu kıdem tazminatını hesaplayabilir.
Para Algınızı Nasıl Değiştirebilirsiniz? Kişisel finansal durumunuzu iyileştirmeye gelince, para algısı kritik temel parçayı oluşturur. Hedefleriniz borçsuz olma, para biriktirme, yatırım yapma etrafında dönebilir, ancak doğru para algısı olmadan bunu başarmak gerçekten zor olacaktır.