Kamu İşçisi Zammında Ağustos İşareti! Bakan Işıkhan'dan Canlı Yayında Önemli Açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, katıldığı bir canlı yayında kamu işçilerinin merakla beklediği zam görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ayrıca sağlık alanında yapılan düzenlemeler başta olmak üzere yetim aylıklarına kadar birçok konuda açıklama yaptı.

Güncelleme:

Bir süredir kamuoyunun gündeminde yer alan kamu işçilerinin merakla beklediği zam görüşmeleri ile ilgili açıklama yapan Bakan Işıkhan, sendikalarla yürütülen süreçte "maksimum memnuniyeti yaratmaya gayret edeceklerini" belirtirken, kamu görevlileri için toplu sözleşme sürecinin Ağustos ayında başlayacağını işaret etti.

Bakan Işıkhan'dan Canlı Yayında Önemli Açıklamalar

CNNTÜRK canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtlayan Bakan Işıkhan, sözlerine depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı. Depremin siyaset üstü bir konu olduğunu vurgulayan Bakan, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti ve vatandaşlardan riskli binalarda dönüşüm sürecini hızlandırmalarının önemine değindi. Bakan Işıkhan’ın canlı yayında yapmış olduğu açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle:

Belediyelerin Prim Borçları ve SGK'nın Mücadelesi

Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için prim tahsilatının hayati önem taşıdığını belirtti. Belediyelerin SGK'ya olan prim borçlarına değinen Bakan, 31 Mart seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı'nın çağrısı sonrası belediyelerle iletişime geçildiğini ve siyasi ayrım gözetmeksizin tüm belediyelere eşit yaklaşıldığını ifade etti. Primlerini düzenli ödeyen belediye başkanlarına teşekkür eden Işıkhan, bazı belediyelerin borç ödeme noktasında zorlandığını ve borçlarını yapılandırma ya da teminat gösterme konusunda işbirliği yaptıklarını söyledi. Şu ana kadar 149 belediyenin toplam 30 milyarlık prim borcunu ödemek üzere SGK'ya başvurduğunu aktardı. Bakan, devlet olarak 85 Şarj milyon vatandaşın, işçinin, çalışanın ve emeklinin hakkını korumakla sorumlu olduklarının altını çizdi.

Sağlık Harcamaları ve İlaç Kapsamı

Sosyal güvenlik sisteminin sağlık alanındaki yükümlülüklerine de değinen Bakan Işıkhan, kronik, kanser, nadir ve ruh sağlığı hastalıklarının artışına dikkat çekti. SGK olarak etkili ilaçların kullanımını finanse ettiklerini belirten Bakan, güncel rakamlara göre yurt içi ve yurt dışı toplam 8.873 ilacın SGK tarafından karşılandığını bildirdi. 2024 yılında 432 yeni ilacın daha geri ödeme kapsamına alındığını, bunlardan 5 Şarj1'inin kanser tedavisinde kullanıldığını söyledi. Bakan ayrıca, bir SMA ilacının daha geri ödeme kapsamına alındığı müjdesini paylaştı.

Kayıt Dışılık ve Sahte Boşanmalarla Mücadele

Bakan Işıkhan, SGK olarak kayıt dışılık, usulsüzlük ve suistimallerle mücadele ettiklerini ve 2024 yılını denetim yılı ilan ettiklerini hatırlattı. Risk analizine dayalı denetimler ve yapay zeka kullanımıyla sahte işyerleri, sahte sigortalılar ve danışıklı sigorta girişlerinin tespit edildiğini söyledi. Yapılan incelemelerde, yaklaşık 9 bin vatandaşın sahte boşanma yoluyla yetim aylığı aldığının tespit edildiğini açıklayan Bakan, bu kişiler hakkında yasal işlem başlatıldığını, ödenen tutarların faiziyle geri alınacağını ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Bu tür usulsüzlüklerin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediğini vurgulayan Bakan, sahteciliğe karşı sıfır tolerans ilkesiyle denetimlere devam edeceklerini belirtti.

Kamu İşçisine Ücret Düzenlemesi Süreci

Yaklaşık 600 bin kamu işçisinin ücret ve sosyal haklarının belirleneceği toplu iş sözleşmesi sürecine ilişkin bilgi veren Bakan Işıkhan, bu sürecin çok taraflı, kapsamlı ve dikkatli yönetilmesi gerektiğini belirtti. Sosyal diyaloğun en önemli başlangıç noktası olduğunu söyleyen Bakan, hazırlık çalışmalarında kurumsal dengeleri, enflasyon verilerini, kamu mali dengelerini ve işverenin sürdürülebilirliğini gözettiklerini ifade etti. İşçilerin alın terinin karşılığını eksiksiz alabileceği bir yapı kurmak istediklerini ve emeği koruyan, aynı zamanda reel ekonomiyi de gözeten bir denge sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının tekliflerini ilettiğini aktaran Bakan, sürecin uzlaşmayla sonuçlanacağına inandığını ve masadan işçilerle tokalaşarak ayrılmayı arzu ettiklerini söyledi.

Bakan Işıkhan ayrıca, kamu görevlileri, memurlar ve sözleşmeli personel için 2026-2027 yıllarını kapsayan toplu sözleşme süreçlerinin yasa gereği Ağustos ayında başlayacağını duyurdu. Hem işçilerle hem de memurlarla yürütülecek süreçlerde çalışma barışını koruyarak, tüm taraflarda maksimum memnuniyeti sağlayacak, ekonomik dengeleri gözetecek adil ve sürdürülebilir çözümler üretmeye gayret edeceklerini ifade ederek, geçen yılki toplu sözleşme sürecini başarıyla tamamladıklarını hatırlattı ve bu yılı da aynı şekilde nihayete erdirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800