‘Kadın başına’ otel kurdu

Sıfırdan iş kurmak, onu başarıyla idare etmek ve büyütmek... Sapanca’da aile evini otele çeviren Nilüfer Hanım’a misafir oldum. Başarı hikayesini dinledim. Beraber hayalleri paylaştık, sorunları çözdük. İşletmesine bir tuğla daha koyduk... SORUN: Hafta sonu tıklım tıklım ama hafta içi odalar boş kalıyor. Özellikle kışın en fazla bir iki oda...

Sıfırdan iş kurmak, onu başarıyla idare etmek ve büyütmek... Sapanca’da aile evini otele çeviren Nilüfer Hanım’a misafir oldum. Başarı hikayesini dinledim. Beraber hayalleri paylaştık, sorunları çözdük. İşletmesine bir tuğla daha koyduk...

SORUN: Hafta sonu tıklım tıklım ama hafta içi odalar boş kalıyor. Özellikle kışın en fazla bir iki oda doluyor.

Misafir ağırlamayı çok seviyorum

Girişimci olmak isteyen kadınlara ilk söylediğim şey, neye yetenekleri varsa onun üzerine gitmeleri. Bu anlamda ‘İyi yemek yaparım, iyi dikiş dikerim’ diyen çok. Nilüfer Hanım ise olaya farklı bir yerden bakmış. ‘Ben misafir ağırlamayı çok seviyorum, iyi de ağırlıyorum’ diyor.

GİRİŞİMCİ KADININ REÇETESİ

Girişimcilik denen şey nedir, ne değildir, neler gerektirir? Size başarılı bir girişimin 7 aşamalı reçetesini veriyorum.

1.Fikir: Fikir; ihtiyacı karşılayan, talep edilen bir şey olmalı ki müşteri gelsin. Nilüfer Hanım aile evini otel yapmadan önce sıkıca düşünüyorlar. Önce huzurevi, ardından öğrenci yurdu olarak düşünüyorlar. İyice araştırıp, tek tek eliyorlar, en son otele karar veriyorlar.

2.Girişimci: Fikir tamam. Artık olay, fikri alıp heyecanla yürütecek, enerjisi yüksek bir girişimci olan Nilüfer Hanım’da bitiyor.

3.Uzmanlık: Bana birçok kadından mail geliyor: ‘Özlem Hanım, kafe açmak istiyoruz’, ‘Küçük bir pansiyon kurmak istiyoruz’. Bir yeri işletmek, gidip orada yemek yemekle aynı şey değil. Uzmanlık gerektiriyor. Nilüfer Hanım sigortacılık yapmış, halkla ilişkileri gayet iyi. Ortağı ise turizme öğrenci yetiştirmiş.

4.İşletme tecrübesi: Nilüfer Hanım bu açığı aynı zamanda ağabeyi olan ortağıyla tamamlıyor. 19 yıl turizm sektörüne öğrenci yetiştiren bir okulun genel müdürlüğünü yapmış olan ağabeyi tarife tam uygun.

5.Ekip: Nalburu, marangozu derken her bir tarafa tek başına yetişen ve oteli sıfırdan kuran Nilüfer Hanım, artık bir ekip oluşturma gücüne sahip. Otel, çevredeki kadınlar için de bir dayanışma ve istihdam kaynağı oluyor.

6.İş planı: İş kuran her girişimcinin neleri, ne zaman ve nasıl yapacağını belirleyen bir iş planına ihtiyacı var. Nasıl yapılacağını bilmeyen Nilüfer Hanım, kobilere girişimcilik eğitimleri veren KOSGEB’in (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi) kapısını çalıyor. Fikri olan, kendi işini kurmak isteyen herkes KOSGEB’in eğitimlerine katılabilir.

7.Finansman: İlk 6 madde olunca para bulmak çok zor değil. Örneğin KOSGEB 30 bin lira hibe ve 70 bin lira kredi, toplam 100 bin lira veriyor.

HİBE: NilüferHanım, KOSGEB’den 15 bin lira demirbaş, 3000 lira şirket kurulumu ve 12 bin lira işletme desteği olmak üzere,toplam 30 bin lira hibe alıyor.

70 BİN LİRAYA KADAR KATKI

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, eğitim gören girişimci adayının 300 binin üzerinde olduğunu ve yaklaşık 20 bin girişimcinin kendi işlerini kurduğunu açıkladı. 30 bin lira hibenin yanında, geri ödemeli olarak 70 bin liraya kadar da katkı sağlayabiliyorlar.

ÇÖZÜM:PAKET AKTİVİTELERİ

Otelin hafta içi dolmaması sorununu çözmek adına turizm işletme uzmanlarına ‘Nasıl müşteri çekebiliriz?’ diye sorduk. İşte ürettiğimiz çözümler.

■ Seyahat acentelerine kayıt olacak. Müşteriler rezervasyonu acentelerden yapmayı tercih ediyor.

■ Ayrıca seyahat eden bloggerları davet edip ufak bir basın günü yapacak.

■ Misafirler otelden ayrılırken onlara bir sonraki gelişlerinde kullanabilecekleri bir indirim kuponu verecek.

■ Yanında ufak bir magnet ya da ufak bir çam ile yıl boyu hatırlanmayı sağlayacaktır.

■ Konuk evi Kartepe’ye yakın. Kış döneminde misafirlerini servislerle kayak merkezine taşıyacak.

■ Bunun dışında başka kış aktiviteleri de düzenleyecek ve müşteriye alternatif bir paket olarak sunacak.Kredi çeksek mi?

Soru:Dişimizden tırnağımızdan ayırdık. 70 bin lira birikim yaptık. Kiradan bunaldık. 170 bin lira değerinde bir ev almayı düşünüyoruz. Eşim ‘100 bin lira kredi çekelim, hemen alalım’ diyor. Bu rakam beni korkutuyor. Kredi tutarını düşürmek için biraz daha biriktirsek mi, yoksa hemen alalım mı? ● Ayla

CEVAP: İyi birikim yapmışsın kutlarım. ■ Borcun var mı? Bu önemli. ‘Borçlu olmak’ ilginç bir kavram; kimi arkadaşından 100 lira aldığı için gece uyku uyuyamaz, kimi ise milyon lira borcunu aklına bile getirmez. Kendini tanımak çok önemli. Krediyi bekletme kararında bunu dikkate al.

■ 5 ay önce 10 yıl vadeli 100 bin lira konut kredisi alsaydın maliyeti 164 bin lira olacaktı. Şimdi aynı şartlarda maliyet 189 bin lira. Yani 20 bin lira daha fazla ödeyeceksin. Aylık ödemen 1530 liradan 1642 liraya çıktı. Çünkü aylık faiz yüzde 1.13 seviyelerine fırladı.

■ Bu oran bazı bankalarda daha da fazla. Faizlere diğer masraflar da eklenince, ödeyeceğin miktar iyice artıyor. Kredi alırken mutlaka birkaç banka gez. Hepsinden tek tek teklif al. Sadece faizlere değil, masraf dahil yıllık faize göre karar ver.

■ Aylık 1642 lirayı ev ödemesi olarak ayırabilecek misin? Eşinle oturup konuşun, evler bir yere kaçmıyor. Huzurla uyumanız ev sahibi olmaktan daha önemli.

 

SİZ SORUN, BEN CEVAPLAYAYIM ozlem.denizmen@posta.com.tr  

Mektup: Kuştepe Mah. Mecidiyeköy Yolu Trump Towers Kule 2 Kat: 8 No: 12 34387 Mecidiyeköy/İSTANBUL

Yorumlar
Kalan Karakter 800